Falköping


  • Till start: 290,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falköping 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Här finns flest stenåldersgravar i norra Europa och museet i stan täcker historien väl. Utsiktsberget Mösseberg är mäktigt och Falbygdens 25 m långa ostdisk likaså.

Sevärdhet 1 av 3

Falköping

Här finns fler gånggrifter dvs 5000-åriga stenåldersgravar än någon annan stans i norra Europa. Även inne i staden finns en gånggrift på St Olofsgatan.

Väl i Falköping bör man ta sig upp på Mössebergs utsiktsplats och utsiktstornet som man ser nerifrån staden. Där uppe finns även en restaurang och en djurpark.

Falbygdens museum på S:t Olofsgatan 23A har en stående utställning om "Forntid på Falbygden" där man kan se guldhalskragen, Nordens äldsta tamhund och hallonflickan som offrades i en mosse samt fortsättningen "...och tusen år till" som går till nutid.

En kuriosa är den 25 meter långa ostdisken på Falbygdens mejeri på Göteborgsvägen 19 där man kan köpa dess kända ostar.

Läs mera

Mössebergs utsiktstorn och djurpark

Mösseberg är ett berg och friluftsområde i Falköping. Högst uppe på berget ligger utsiktstornet från 1903 som tar dig ytterligare 35 m över havet och får en fantastisk utsikt över Faköping och Falbygden. Öppet sommartid. Fri entré.

Vid parkeringen ligger Restaurang Bredablick och intill utsiktstornet ligger en Mössebergs djurpark.

Här startar vandringsleder till många naturupplevelser.

Nedanför berget ligger Kurorten Mösseberg - hotell, spa och restaurang

Rian designmuseum

Upplev nyskapande design och folkkär formgivning, nationell och internationell design. Allt från industridesign till konsthantverk visas i de tillfälliga utställningarna. Fika i kaféet med utsikt över Ätran och bläddra i fräscha internationella designtidskrifter.

Rian designmuseum hittar du nedströms Tullbron, vid ån Ätran. Huset har anor till 1865 då det uppfördes i korsvirkesteknik och vittnar om traktens en gång så betydande spannmålsexport. Upplev den charmiga interiören vilken präglas av husets historia som spannmålsmagasin. De bärande träpelarna och vitmenade murväggar bär sin historia med den äran. I den höga spetsformade rian torkades spannmålet. Fortfarande vrider sig lekaren efter vindens nycker på rians topp.

Text från Falkenberg.se

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...