Falköping


Här finns flest stenåldersgravar i norra Europa och museet i stan täcker historien väl. Utsiktsberget Mösseberg är mäktigt och Falbygdens 25 m långa ostdisk likaså.

  • Till start: 290,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falköping 
  • Avgift: Nej 


Falköping
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Falköping

Här finns fler gånggrifter dvs 5000-åriga stenåldersgravar än någon annan stans i norra Europa. Även inne i staden finns en gånggrift på St Olofsgatan.

Väl i Falköping bör man ta sig upp på Mössebergs utsiktsplats och utsiktstornet som man ser nerifrån staden. Där uppe finns även en restaurang och en djurpark.

Falbygdens museum på S:t Olofsgatan 23A har en stående utställning om "Forntid på Falbygden" där man kan se guldhalskragen, Nordens äldsta tamhund och hallonflickan som offrades i en mosse samt fortsättningen "...och tusen år till" som går till nutid.

En kuriosa är den 25 meter långa ostdisken på Falbygdens mejeri på Göteborgsvägen 19 där man kan köpa dess kända ostar.

Läs mera

Mössebergs utsiktstorn och djurpark

Mösseberg är ett berg och friluftsområde i Falköping. Högst uppe på berget ligger utsiktstornet från 1903 som tar dig ytterligare 35 m över havet och får en fantastisk utsikt över Faköping och Falbygden. Öppet sommartid. Fri entré.

Vid parkeringen ligger Restaurang Bredablick och intill utsiktstornet ligger en Mössebergs djurpark.

Här startar vandringsleder till många naturupplevelser.

Nedanför berget ligger Kurorten Mösseberg - hotell, spa och restaurang

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mösseberg utsiktstorn och djurpark.
Både ett berg och ett populärt friluftsområde. Inte nog med att berget är högt, här finns ett torn att bestiga från vilket man ser ned på djurparken på toppen och långt över stan och slätten.
OrtFalköping
Hornborgasjön
Vii börjar vid ett Naturum för besök vid sjön som är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här kan man läsa på om sjön för vidare resa runt Hornborgasjön eller gå ut på Utsikten och skåda fågel. 
OrtSkara
Varnhems kyrka och klosterruin
På denna intressanta plats föddes och fostrades romanfiguren Arn. Nya fynd visar att platsen varit kristen redan på 900-talet vilket ändrar vår historia. Här vilar Stockholms grundare Birger Jarl. Mycket bra kafé intill.
OrtSkara
Skara...
OrtSkara
Västergötlands museum
Tre basutställningar som verkligen är genomarbetade. Historiska Skara i medeltid, Mellan is och eld och konstnären Agnes de Frumerie.  Även återskapade Fornbyn utanför är sevärd.
OrtArray
Hjo
Sveriges kanske mest pittoreska stad har även ett bedårande läge vid Vätterns strand. Missa inte hamnen, gamla kuranstalten, stadskärnan och stranden. Tempererade Gullkroksbadet rekommenderas.
OrtHjo