Hornborgasjön


Vii börjar vid ett Naturum för besök vid sjön som är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här kan man läsa på om sjön för vidare resa runt Hornborgasjön eller gå ut på Utsikten och skåda fågel. 

  • Till start: 281,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skara 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Hornborgasjön med naturum

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och bästa platsen att starta utforska sjön är ifrån Naturum Hornborgasjön. Här kan man sen ta sig ned till Trandansen för att se på tranor eller ut på Fågeludden intill Naturumet där utsiktsplatsen Utsikten tronar upp i kalksten och ek.

Härifrån utgår vackra vandringsleder som går längs strandängarna och genom kulturlandskapet.

Länkar

Hornborgasjön Trandansen

I slutet av mars kommer de första tranorna och flest här är under de två första veckorna i april. Tiden varierar lite på hur långt våren kommit. Tranparet lever ofta i ett livslångt förhållande och trandansen utförs för att stärka sammanhållningen i paret. Bästa platsen att se trandans är Trandansen som ligger vid Hornborgasjöns sydspets.

Tranorna är morgonpigga och kommer till Trandansen vid soluppgången för att sedan äta och dansa hela dagen och återvänder därefter till sovplatser vid grunt vatten där de är väl skyddade mot rovdjur.

Länkar

Hornborgasjöns utlopp

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ekornavallen
En unik fornlämning och mycket vacker plats. Här kan man se lämningar från sten-, brons- och järnåldern. Från 3300 f kr till 1050 e kr.
OrtFalköping
Skara...
OrtSkara
Fornbyn
På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.
OrtSkara
Mösseberg utsiktstorn och djurpark.
Både ett berg och ett populärt friluftsområde. Inte nog med att berget är högt, här finns ett torn att bestiga från vilket man ser ned på djurparken på toppen och långt över stan och slätten.
OrtFalköping
Falköping
Här finns flest stenåldersgravar i norra Europa och museet i stan täcker historien väl. Utsiktsberget Mösseberg är mäktigt och Falbygdens 25 m långa ostdisk likaså.
OrtFalköping
Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping