Fornsalen - Gotlands museum.


Fornsalen är Visbys näst populäraste besöksmål efter Domkyrkan men då bör tilläggas att det är fri entré i kyrkan. Gotlands historia från 430 miljoner år sedan fram till medeltiden.

  • Till start: 188,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Visby 
  • Avgift: Ja 


Fornsalen Visby

Fornsalen är Visbys näst populäraste besöksmål efter Domkyrkan men då bör tilläggas att det är fri entré i kyrkan. 

Här speglas Gotlands historia från stenåldern till nutid. Men det finns även en stor del som är betydlig äldre och det rör sig om utställningen Gotlandium som är från tiden 430 miljoner år tillbaka då det som skulle bli Gotland låg vid ekvatorn i ett grunt tropiskt hav. Innehåller även museets fossilsamling.

Ett av museets absoluta toppar är bildstenssalen med motiv med hög konstnärlig skicklighet som samlats in från ön.

Spillingskatten är en annan raritet som visar den största vikingatida silverskatten som hittades i en åker 1999 och innehöll hela 67 kg silver.

Museet har mysigt café med uteservering på gården samt en välsorterad museibutik.

Läs mera
Fornsalen - Gotlands museum.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Visby stadsguide
Världsarvsstaden Visby har så mycket att erbjuda att man gott kan stanna flera dagar. Vi har valt ut det vi gillar mest. Bra bas för cykel i längs kusten eller med bil runt hela ön. 
OrtVisby
Södra hällarna naturreservat
Alldeles söder om Visby på ett gammalt skjutfält ligger idag ett naturreservat som inbjuder till vandring högt uppe på klinten eller nere vid stranden.
OrtVisby
Högklint
En liten utflykt med picknick från Visby eller ett stopp när man tar sig söderut på ön. Enastående utsikt mot havet och Visby. Rastplats med bänkar.
OrtVisby
Själsö
Ett litet fiskeläge med 12 bodar av varierande ålder. En bit ifrån hamnen ligger Själsö bageri som med härlig fika och utsikt som bonus.
OrtVäskinde
Lummelundagrottorna
Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.
OrtLummelunda
Roma kungsgård och klosterruin
Från 1164 till 1500-talet låg ett kloster här vars ruiner finns att beskåda. Sedan följde reformationen och indragningen av kloster till kronan oh blev en kungsgård. Mycket intressant besöksmål.
OrtRomakloster