Från Nynäshamn via Mörkö till Ytterjärna


Den här bilturen bjuder på vackra vyer, slingrande vägar och en passage med vägfärja. För den som har lust finns flera sevärdheter och restauranger att stanna till vid men några är utsatta just för att de kan beskådas från bilen.

  • Till start: 48,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Från Nynäshamn via Mörkö till Ytterjärna
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Nynäshamn

Ortens hjärta hittar du i hamnen. Sitt på havstrappan med en lokal kall öl eller smaska på rökta räkor från rökeriet. Att promenera på vackra Strandvägen är ett måste för den som vill se havet på nära håll. Den som vill tillbringa tid i vattnet har man flera badplatser att välja på. Nickstabadet är mycket omtyckt och har vattenrutschbana.

Vi har skapat två promenader som går längs havet. Båda passerar Trehörningen med utsiktstornet och Nynäs Havsbad och vänder sen tillbaka den längre fortsätter förbi Luddes stuga och den leder ända längs Strandvägen till Lövängens vandrarhem och fik.

Korta promenaden:  Nynäs korta promenad till Trehörningen
Långa promenaden: Nynäshamn Strandvägen till Lövhagen.

Läs mera

Sorunda

Sorunda är ett samhälle i Nynäshamns kommun. I området finns rikligt med fornlämningar. Kyrkan ligger vackert på en höjd med klockstapel och hembygdsgård brevid. Häromkring finns en rad konsthantverkare.

Eldtomta café

Åretruntöppet kafé som även serverar enklare lunchrätter. Vacker väg hit och omgivning med en närliggande havsvik som man raskt kan promenera till.

Vill man ha lite kulturellt till kaffet kan man titta på vad olika konstnärer hängt upp på väggarna eller kika på keramik och glas som görs i det inre rummet på caféet.

Det finns en stor altan med gott om plats där det är skönt att sitta och koppla av på sommaren och inomhus finns plats för ett 30-tal personer.

Eldtomta Café
Eldtomta 5 Grödinge
Tel 08-530 260 09

Länkar

Skanssundet - Nässkansen

Skanssundet är sundet mellan två förskansningar i Södertäljeleden. Här har det varit befäst i 300 år fram till 1927. På denna sida går vägfärjan västerut och får man vänta (går varje halvtimme) kan man passa på att rasta eller vill man stanna längre finns en långtidscamping. Nässkansen som har en riktig vallgrav bevarad samt en gammal kanon har en vacker utsikt över fjärden. På andra sidan ligger Mörkö med Skansholmens sjökrog som är öppen sommartid.

Skansholmens sjökrog och bistro

Skansholmens sjökrog på norra Mörkö är öppen sommartid och ligger mycket vackert med vatten åt två håll vid Skanssundets färjeläge. Hit tar man sig antingen söderut från Mörkö eller via vägfärjan norrifrån. Det finns båtplatser för övernattning, camping samt stugor att hyra.

Denna restaurang blev den första, sedan 1865, att ha eget Brännvinsbränneri. I samma byggnad som krogen ligger en affär och ett stenkast därifrån en bistro med lite billigare rätter.

Ring och boka bord på 08-551 550 66

Länkar

Hörningsholm slott

Privatägt sedan 1746 av släkten Bonde. Man tror att slottet ligger på grunden till en gammal vikingaborg. Hörningsholm är beläget högt på ett klippavsats intill Borgsundet och har en fantastisk utsikt. Slottet har varit i mångas ägo, bland annat har det getts bort som morgongåva till en dansk adelsdam. Slottet är inte öppet för allmänheten men bara att beskåda slottet över fälten är en mäktig syn.

Engsholms slott

Några mil söder om Södertälja, på ön Mörkö, ligger detta slott. Det har funnits sedan 1300-talet då Magnus Ladulås söner huserade på slottet. På 1500-talet ägdes det av släkten Banér där mannen i familjen blev mördad av självaste Christian Tyrann i Stockholms blodbad. Kanske inte så konstigt att det spökar? En man har av flera setts stiga in och ur hissen och sedan vandra korridorerna fram och tillbaka.

Idag är det konferens, festarrangemang och övernattning som gäller på slottet, som drivs av systrarna Johansson. Tyvärr finns det i dagsläget ingen möjlighet för rundvandring, däremot kan du med fördel äta dig mätt på slottets förstaklassiga restaurang.

Läs mera

Länkar

Idala Café & Lanthandel

Här kan man både fika och handla i lanthandeln med basvaror, dricka glass och ett stort grönsaksstånd utanför. Har man tid och ork så kan man hyra cykel med korg för 60 kr per dag och då får man karta med åtta turer att välja bland. Termos får man låna också.

Länkar

Kulturhuset i Ytterjärna

I detta magnifika hus ryms teater, café, restaurang, konferenslokaler och kontor. Väljer man att äta eller fika här så är det ofta ekologiskt, biodymaniskt och från lokala producenter. En mycket populär vegetarisk buffé serveras lunchtid.

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden.  Konsertsalen med utmärkt akustik och vacker väggskulptur har plats för drygt 500 sittplatser. Huset är ritat av arkitekten Erik ”Abbi” Assmusen och den enorma takmålningen i stora salen är handmålad av konstnären Arne Klingborg.  I tävlingen om Sveriges mest omtyckta moderna byggnad gick silvermedaljen till Kulturhuset i Ytterjärna år 2001.

Tel: 08-554 302 15

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nynäshamn - en nära havet upplevelse.
GUIDE - Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn
Nynäshamn - Strandvägen till Lövhagen.
Strandvägens utsikt är oslagbar längs vägen som löper jämte vattnet. I naturreservatet finns otaliga klippor och flera stränder för bad och picknick. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNynäshamn
Nynäs korta strandpromenad till Trehöringen.
Strandpromenaden söder om Nynäshamn är flera kilometer lång. Här smakar vi bara på den lite men tar turen runt ön Trehörningen med utsiktstorn mot havet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn - Hälsans stig
En naturskön slinga med småstadskänslan hängandes i luften. Här kan du blicka ut över havshorisonten och ta en titt på båtarna i hamnen. OBS! Promenad utritad men sevärdheter är under arbete. ...
OrtNynäshamn
Nord/Sydlinjen hela linjen Nynäshamn - Arholma
Nord/Sydlinjen är den fantastiska båtlinje som går mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder (eller vice versa). 
OrtNynäshamn