Furusund har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader. Har du väl tagit dig hit är allt inom gångavstånd.
Res med SL:
Från Tekniska högskolan buss 676 till Campus Roslagen. Byte till buss 632 Furusunds hotellplan.
Totalt c:a 1t 50 min.
- Till start: 60,3 Km
- Stopp: 8
- Ort: Norrtälje
- Avgift: Nej
Furusund
Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.
Trippa har en promenad i Furusund: Furusund
Romanov
Romanov, det stora röda huset vid Källarbacken, kallades ursprungligen för Röda Byggningen, och är nu det äldsta huset på Furusund, byggt 1726-1729. Det var från början huvudbyggnad till Furusunds gård. I slutet av 1700-talet var det bostad åt arbetarna som skötte Kronobränneriet som låg nedanför vid Ålandsviken, och under den blomstrande badortstiden på Furusund i slutet av 1800-talet blev det hotell.
Furusunds Gästhamn med café
Mitt i Furusund vid Fursunds strandväg ligger gästhamnen med 100 båtplastser. Här finns en restaurang med café och lättare varm och kall mat. På uteserveringen har man första parkett till båtlivet på bryggan och i Fursundsleden i denna härliga skärgårdsmiljö.
Tel: 073-395 35 84
Strandvägen 6, 76019 Furusund
Kvarnen i Furusund
Kvarnen har årtalet 1722 i flöjeln. Den har byggts om flera gånger sedan dess. Den senaste upprustningen skedde 1960, och kvarnen ”återinvigdes” 1961 under medverkan av bl a Evert Taube. Nu är den K-märkt och tillhör och förvaltas av Roslagsmuseet i Norrtälje. I kvarnen fanns vid sekelskiftet något så sällsamt som ett frenologiskt museum, en samling av dödskallar. Ett 15-tal skallar och dödsmasker donerades 1915 till Kriminologiska museet i Stockholm, där de förvaras tillsammans med en gipsavgjutning av Karl XII:s skalle. Uppifrån kvarnen är det en vacker utsikt över sundet.
Optiska telegrafen
Det nya optiska telegrafnätet fick sin största utbredning 1854 då västmakternas flottrörelser i Östersjön under Krimkriget medförde skärpt kustbevakning kring huvudstaden. Med telegrafer som denna kunde man snabbt skicka meddelanden längs kusten. Telegrafen rekonstruerades 1962 och är den enda kvarvarande och fungerande i Sverige.
Furusunds värdshus
Furusunds Värdshus byggdes år 1811, men då var huset en tullstation och arrest. Först på 1940-talet upphörde tullstationen och rummen började hyras ut till resande. Tullen – numera Kustbevakningen – finns idag i en röd betydligt mindre byggnad vid Ångbåtsbryggan. Furusunds Värdshus är idag en konferens- och hotellanläggning.
Sedan några år är det nya ägare som kör helger närapå året om, åtminstone luncher.
På sommarhalvåret har restaurangen öppet för allmänheten, fredag till söndag på våren och därefter varje dag (se öppettider). Under sommarhalvåret utökas även antalet sittande gäster som restaurangen kan ta emot, då även deras trevliga utomhuslounge med soffgrupper samt deras terrass står uppdukad.
Tel: 0176-803 44
Strandvägen 2, Furusund
Kejsarbryggan
Kejsarbryggan ligger mellan de gula åttkantiga paviljongerna, nedanför det som en gång var Societetshuset. Den har ingenting med någon kejsare att göra. Virket kom ursprungligen från Keijserska huset i Stockholm, därav namnet.
Bellevue Furusund
Det gula, långa huset på Strandvägen 4 har i tur och ordning varit: Sädesmagasin för Kronobränneriet, Kägelbana, Societetshus och Hotell. Numera ett sommarhus för några familjer. Och utanför ligger f d musikpaviljongen Flustret.