Grisslehamn - kompakt eller utsträckt promenad.


Se Albert Engströms museum och ateljé gå sen till inre hamnen för fika och lunch och den yttre hamnen med handelsbodar. Skatudden med öppet hav är en bonus.

  • Till start: 95,2 Km 
  • Längd: 1,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Grisslehamn 
  • Avgift: Ja 


Grisslehamn - kompakt eller utsträckt promenad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Hotell Havsbaden

Ett hotell med spa och restaurang med ett ypperligt läge i Yttre hamnen i Grisslehamn. Vare sig man är matgäst eller skall lyxa till på spa så förstår man varför man tidigt valde denna plats för hotell då den stora tillströmningen av sommargäster kom vid förra sekelskiftet. Dagens byggnad är dock från 1977 med tillbyggnad 1990 och spa-del 2004. För att vara så nytt har man mycket charm och toppat med utsikten mot havet och hamnen med färjor, fiskebåtar och bodar. Vill man ställa bilen så går SL-bussen ända hit.


Skatuddsvägen 18, Grisslehamn
Tel. 0175-309 30

Länkar

Yttre hamnen

Här i Yttre hamnen sjuder det av liv sommartid men är fint året om. Här finns Singö choklad, fiskaffärer, fiskebåtar, café samt bänkar att sitta på för medhavd mat som kan köpas från affären ett stenkast ifrån. Ovanför hamnen ligger Hotell Havsbaden med hotell, restaurang och spa. Speciellt mycket folk är det här när färjan från Eckerölinjen anlöper eller avgår.

Grisslehamns kapell

Grisslehamns kapell är ett vackert träkapell som invigdes år 1909 som ägs av grisslehamnsborna och förvaltas ideellt genom kapellföreningen. Altartavlan är målad av Gunnar Widholm 1911 och interiörmålningarna av roslagsmålaren Harald Lindberg 1949.

Albert Engströmmuseet

Detta är egentligen Albert Engströms bostad, eller corps de logi, där man återskapat ett museum. Det är i stort sett lika idylliskt här som när familjen Engström levde här. Mitt emot museet ligger brygghuset med kaffestuga.

Öppettider 2014
F.o.m. 21/6 t.o.m 17/8 öppet alla dagar kl.11.00 – 17.00
Helger i augusti: 23 -24/8 därefter enl. bokning

Albert Engströms ateljé

Albert Engström museet är öppet på sommarhalvåret men när det är stängt går man med fördel ut till denna ateljé och tittar på den besynnerliga byggnadens form och färgsättning placerad rakt på klippan. Utsikten ut mot havet från den här byggnaden ute vid havet i Grisslehamn är enastående. Att det är vitmålat mot havet beror på att det även fungerade som sjömärke.

Inre hamnen

Om yttre hamnen är för de stora båtarna och yrkesfiskarna så är inre hamnen mest för fritidsbåtar. Kvällstid på sommaren är det mycket liv och rörelse i hamnen med några restauranger, minigolf och kiosk.

Skatudden

Till Skatudden går man från Grisslehamn den dryga kilometern längs en slingrande grusväg. Väl framme har man ett spektakulärt havssceneri som kan besökas alla årstider. Passar utmärkt som picknickställe.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hotell Havsbaden.
Äta gott eller lyxa med spa? Billigare än storstadsnära spa och mycket att se i Grisslehamn. Naturen runtomkring slår det mesta och öppet hav runt knuten.
OrtGrisslehamn
Skatudden Grisslehamn
En dryg kilometer från Grisslehamn längs en slingrande grusväg. Det spektakulära havssceneriet kan besökas alla årstider. Passar utmärkt för picknick.
OrtGrisslehamn
Singö
Nästan så långt norrut man kan komma landvägen i Stockholms skärgård ligger Singö som nås via broar med vackra vyer över havet. Genuin bebyggelse från 1700-talet och vacker natur.
OrtSingö
Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö
Från brofästet vid Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri. Sen vidare till östkustpärlan Grisslehamn med övernattning på Hotell Havsbaden eller Pensionat Solgården. Dan därpå "broar" man ut till Singö.
OrtVäddö
Väddö - söderut mot Simpnäs brygga.
En härligt mysig tur förbi "brunna grannbaracker" på Barnens ö, en av länets mest unika byar Kista samt vackra Simpnäs med fik och utsikt i världsklass men även 20 minuters båttur från fantastiska Arholma.
OrtVäddö
Väddö norra - med Grisslehamn och Singö
Detta är en toppenmysig bilresa från Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri och sen väntar en av östkustens pärlor Grisslehamn innan man "broar" ut till Singö.
OrtVäddö