Hallands kustväg Falkenberg till Halmstad.


RUNDTUR. Hallands och en av Sveriges vackraste vägsträckor. Det mest ses nära parkeringar men vid t ex Lynga bör man ta sig en vandring upp på Sveriges högsta sanddyna. Fika i Särdals kvarn och flera stränder för picknick.

  • Till start: 424,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Nej 


Hallands kustväg Falkenberg till Halmstad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Falkenberg

Ett besök i Falkenberg kan med fördel göras närsomhelst men givetvis är det en fantastisk sommarstad. I själva staden kan man ta Storgatan söderut mot gamla staden och kyrkan för att se gamla fina hus.  Den vackraste byggnaden är annars tullbron ritad av Carl Hårleman och måste ses. Från den tar man Doktorspromenaden längs Ätran inåt land förbi Grand Hotell och fashionabla villor eller ut mot Kattegatt och Skrea strand.  

Här kan man köpa färsk fisk eller fiska laxen själv. På 1800-talet var det populärt bland engelska gentlemän att åka hit och fiska.  På 1600-talet fick man betala avgift för att fiska för laxen som tillhörde kronan.

I Falkenberg bryggs Falcons öl och det finns faktiskt falkar på åkrarna runt staden. Bland annat pilgrimsfalk och glador. Är man designintresserad finns Falkenbergs museum (design) och Fotomuseet Olympia.

Rika guldfynd vittnar om att trakten var politiskt och ekonomiskt centrum under 500-800 talen och för att skydda Danmarks gräns norrut byggdes borgen Falkenberg och ån var riksgräns under det oroliga 1300-talet. När borgen förstördes under Engelbrekts krigståg 1434 så tog staden Ätraby som då låg här, över namnet Falkenberg.

Läs mera

Skrea Strand

Skrea strand är en två kilometer lång badstrand med höga sanddyner.

Från att 1914 haft ett tiotal badhytter så har man idag ett stort antal stugor samt två finare hotell och ett stort antal av stugorna för uthyrning. Hotell Strandbaden ståtar med en 250 meter lång badbrygga i internationell stil och vill man inte bada ute så har de en spa-avdelning. En bit söderut på stranden ligger Ocean hotel med nybyggd hotelldel och strandens bästa mat.

Är badvattnet för kallt ligger Klitterbadet badhus en kort bit inåt land. 

Smörkullen med naturreservat

Att ta sig upp hit är lite ansträngande. Flip-flop eller högklackat funkar inte. Väl uppe bjuds man på Hallandskustens kanske bästa utsikt hela 52 meter över havet.

Det är ingen bergknalle vilken som helst. En guldskål, ett svärd och en stor mängd flinta hittades här som tros vara från bronsåldern.

Här har man hittat en typ av hällristningar i form av skålgropar. I dem har man trott att man offrat fett, därav namnet Smörkullen. 

Steningekustens naturreservat

Ett populärt utflyktsmål som kombinerar vacker natur med havsbad. Förutom sandstränderna växlar naturen mellan betade strandängar, kusthed och klipphällar. Reservatet drar till sig vandrare året om för de natursköna vyerna.

I Steninge intill finns caféer, hantverkare, vandrarhem, restauranger och loppis på sommaren.

Haverdalsstrand

Sommartid är Haverdal ett populärt turistmål med sin 4 km långa sandstrand och naturreservat. I reservatet finns Skandinaviens högsta sanddyn, Lynga som är 37 meter över havet. Här finns många vandringsmöjligheter, särskilt den upp till sanddynen samt till en vacker utsikt på norra uddens spets. 

Flygsandfält hade just det problemet att de var obevuxna och förflyttade sig. I mitten av 1800-talet ville man binda sanden genom att plantera träd. Idag har det nästan gått lite för långt och idag är problemet snarast det omvända att de helt börjar växa igen.

Lynga sanddyn Haverdal

600 m promenad från parkeringen. Om man förväntar sig sand hela vägen så är det rikligt med planterade tallar för att sanden inte ska fly omkring.Toppen är öppen sand med majestätisk utsikt.

Även kallat Stora Sandkullen. 

Särdals kvarn

Om man färdas Hallands kustväg så är Särdals kvarn ett perfekt stopp. Det är en av Nordens största väderkvarnar som dessutom är i originalskick och har även tillhörande magasin och mjölnarbostad intakta.

Här bjuds det under sommarmånaderna på gratis guidning (40 min) där man får höra om kvarnens tekniska finesser och rika historia.

Här finns även en kvarnbutik med sylter, safter och delikatesser samt ett sommarkafé med bakverk och matiga smörgåsar.

Länkar

Tylösand

Tylösand är Hallands mest kända badstrand och lockar såväl badande som nöjeslystna. För den golfsugne finns två 18-hålsbanor i närheten och vindsurfing är mycket populärt här.

Den ca 10 km långa stranden ger plats åt alla men under soliga och varma dagar vill man ändå tränga ihop sig för after beach ala Medelhavet vid Hotel Tylösand. Hotellet ägs för övrig av bland andra Halmstads stolthet, Per Gessle.

Stranden och området har sin plats i historien då det donerades av danskarna till Halmstad som tack för insatserna mot svenskarna 1653. Annars har det på platsen varit ett fiskeläge och tillhåll för yrkessmugglare.

När det blev populärt i början av 1900-talet med havsbad började stranden användas. Vägarna hit var dock så dåliga att det vara båt som gällde fram till att vägarna blev bättre. Idag har stranden allt man behöver, inte minst livräddning, för här har man Sveriges enda livräddarutbilning med 80 badvakter och instruktörer som jobbar ideellt på livräddningsstationen.

Läs mera

Länkar

Halmstad slott

Detta slott är ett gammalt danskt slott från 1610 uppfört av Christian IV som i dansk arkitekturhistoria gett namn till en byggnadsstil kallad Kristian IV:e renässans. Det som speciellt vittnar om den stilen är det smala höga tornet med sin huv.

Slottet uppfördes som ett lustslott för nöje och avkoppling och är mer likt danska lantslott än ståtliga kungaslotten. Den södra längan var kungahuset och slottet var ämbetsbostad åt länsmannen samt övernattning för kungligheterna vid inspektions- eller nöjesresor. 1645 då Halland blev svenskt var det således de svenska kungarna som tog över de rutinerna.

Än idag bor landshövdingen i slottet och en tidigare landshövdings Axel Mörners son var med i den surrealistiska Halmstadsgruppen och denne lät mellan 1920-1935 Stellan Mörner och Esaias Thorén dekorera stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Dessa tapetserades över under 1960-talet men en del runt en dörr är framtaget sedan 1975.

Borggården och omgivande parker är öppet för allmänheten.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skrea Strand
Fantastisk badstrand med mycket folkliv inom promenadavstånd från Falkenberg. Här finns allt från camping och enklare stugor, typ Friggebodar, till lyxiga hotell. Falkenbergs strandbad är det mest historiska men Ocean Hotell är den moderna uppstickaren för den som vill lyxa lite.
OrtFalkenberg
Smörkullen med naturreservat
Ett litet naturreservat söder om Skrea i Falkenberg med en vidunderlig utsikt. Rätt kämpigt att ta sig upp men värt det.
OrtFalkenberg
Svedinos bil och flygmuseum
På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.
OrtFalkenberg
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Steningekustens naturreservat
Ett populärt bad som omges av vacker natur eller ett naturreservat med fint bad. Den kombinationen gör att många söker sig hit för en vandring, picknick eller strandliv.
OrtArray
Ätraforsrundan - Hallands vackraste väg?
Det finns flera fina vägar i Halland men denna är svårslagen. Några stopp är mer utsatt för att slingan skall bli korrekt. Börjar med bad och slutar med vandring.
OrtFalkenberg