Kortare utsikts-rundtur söder om Visby.


En tur från Visby söderut med flera härliga utsiktsplatser samt ett av öns mälktigaste fornminnen, Gnisvärds skeppssättning. Avslutar vid Tofta strand.

  • Till start: 190,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Visby 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Södra hällarna naturreservat

Södra Hällarna är ett natur- och friluftsområde med branta klintar och ett rikt växtliv.

Området är ett gammalt militärt övningsområde vilket gjort att terrängen hållits öppen och en rad djur och växter har trivts särskilt bra. Lite alvar-mark ala Öland kan det beskrivas som.

Hit kan man ta sig med cykel eller gående från Visby men bra parkering finns.  Välj mellan olika spår uppe och nedanför klinten. Vill man gå riktigt långt är det Högklint i söder som man når efter ca 5 km.

Högklint

Högklint reservat är en 1,3 km lång del av den höga och branta kustklinten beläget 7 km söder om Visby.

Från klinten 48 meter över havet stupar nästan lodrätt ner och härifrån har man en enastående utsikt över havet och bort mot Visby. Från krönet på klinten leder en trappa ned till Getsvältan där havet gröpt ur flera grottor i klinten.

Här finns möblerade rastplatser för picknick och en fast eldstad för grillning och och man kommer ut hit handikapp/barnvagnsvänlig spång.

Lilla Bjers Gårdskrog

Efter en lagom lång cykeltur från Visby når man denna enormt kritikerrosade restaurang. Gillar du ekologisk och hållbart så får du absolut inte missa denna.

Förutom den kulinariska höjden är miljön och inredningen så harmoniskt det kan bli. Känslan är mer Frankrike än Sverige.

Säsongsöppet slutet av april till och med september med varierande dagar öppet

Länkar

Gnisvärd skeppssättning

Gnisvärds skeppssättningar är ett antal gravar i form av ett skepp från yngre bronsåldern. En av dem är Gotlands största bevarade och är hela 45 meter lång och sju meter bred uppbygg av stora stenar.

Vill man färdas än längre tillbaka i tiden så behöver man bara ta sig över vägen där man möter en dös från stenåldern. En dös är en gravkammare som byggts av stora stenblock.

Gnisvärd

Fisketraditionen här går långt tillbaka i historien. I närheten fanns en hamn redan på vikingatiden men fiskeläget av idag är främst av fiskebodar byggda på 1900-talet samt ett kapell från 1830-talet.

Här kan man bada på den fina stranden eller så tar man sig till intilliggande Strandbacka Stugby med tempererad pool, kiosk och ett sommarkafé.

På väg ned hit norrifrån åker man på en spikrak väg ned mot havet och längs den ligger Gnisvärds skeppssättningar från bronsåldern.

 

Tofta strand

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fornsalen - Gotlands museum.
Fornsalen är Visbys näst populäraste besöksmål efter Domkyrkan men då bör tilläggas att det är fri entré i kyrkan. Gotlands historia från 430 miljoner år sedan fram till medeltiden.
OrtVisby
Visby stadsguide
Världsarvsstaden Visby har så mycket att erbjuda att man gott kan stanna flera dagar. Vi har valt ut det vi gillar mest. Bra bas för cykel i längs kusten eller med bil runt hela ön. 
OrtVisby
Högklint
En liten utflykt med picknick från Visby eller ett stopp när man tar sig söderut på ön. Enastående utsikt mot havet och Visby. Rastplats med bänkar.
OrtVisby
Roadtrip från Visby norrut.
Första anhalt Lummelunda med grottor samt en charmig park. Därefter radas naturupplevelser upp; Gotlands största rauk Jungfruklint, Irevikens bad, klippstranden på Sigsarve och utsikten vid Hallshuk.
OrtGotland
Lummelundagrottorna
Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.
OrtLummelunda
Roma kungsgård och klosterruin
Från 1164 till 1500-talet låg ett kloster här vars ruiner finns att beskåda. Sedan följde reformationen och indragningen av kloster till kronan oh blev en kungsgård. Mycket intressant besöksmål.
OrtRomakloster