Från den gamla gränsstaden Kristianopel bär det norrut till Brömsebro, Bergkvara redarsamhälle, unika Hagby rundkyrka för att slutligen nå Kalmar.
- Till start: 362,5 Km
- Stopp: 5
- Ort: Kristianopel
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Kristianopel 2. Brömsebro - Fredsstenen i Bröms 3. Bergkvara 4. Hagby rundkyrka 5. Kalmar slottKristianopel
Kristianopel grundades av en av Danmarks kungar, Christian IV, och är en av de första renässansstäder som anlades i Norden.
Område omgärdades av en 4-6 meter hög stenmur med bastioner. Det finns fortfarande en ruinhög som minne efter kriget och är resterna efter stadens första kyrka.
Idag sjuder samhället av liv under sommarmånaderna med bland annat camping, vandrarhem, gästgiveri och konsthantverk.
Kristianopel ligger 3,5 mil nordost om Karlskrona.
Text Visit Blekinge
Brömsebro - Fredsstenen i Bröms
Mitt i Brömsebäcken slöts freden i Brömsebro mellan Danmark och Sverige den 13 augusti år 1645 och detta blev startskottet för Sveriges stormaktstid. Resultatet blev att Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark - och blev ett avsevärt mycket större land. Dessutom fick svenskarna tullfrihet i Öresund.
Redan år 1050 var området plats för uppgörelser. Då träffade den svenske kungen Edmund den gamle danske kungen Sven Estridsson i det så kallade Danaholms möte, här ska även rågången mellan de två rikena ha satts upp och utmärkts med 6 stora stenar. En av dessa sägs vara en tre meter hög sten vid Bröms, strax norr om bäcken.
Minnesstenen står på en holme i Brömsebäck och restes under första världskriget år 1915 till minne av freden 1645. På stenen kan vi läsa fredsherrarnas namn: Axel Oxenstierna, Corfitz Ulfeldt och fredsmedlaren de la Thuillerie. Axel Oxenstierna fick en rejäl förmögenhet på freden då han fick Södra Möre som sitt eget grevskap av drottning Kristina, vilket ökade hans årsinkomst med cirka femton miljoner kronor. Ulfeldt visade sig senare vara en spelevink som försnillat en förmögenhet ur den danska statskassan.
I anslutning till Fredsstenen finns en vacker cykel- och vandringsled.
Kartmaterial och etappbeskrivningar finns att hämta på turistbyrån i Bergkvara. Det går även bra att beställa material via e-post på turistbyran@torsas.se.
Text: Visit Småland
Bergkvara
I den mysiga småbåtshamnen i södra Kalmarsund kan man fika och äta. Restaurang Dalskärs Sjökrog med Dagens rätt eller á la Carte och fullständiga rättigheter. Dalskärs Glass, Café, Frukost och Servicebutik/Minilivs med färska frallor.
Bergkvara är en av landets äldsta hamn- och handelsplatser med anor redan från förhistorisk tid, ligger passande Bergkvara Sjöfartsmuseum. I ett hundraårigt hamnmagasin med utsikt över havet finner du foton, kaptenstavlor, navigationsutrustning, riggdetaljer, timmermansverktyg och mycket annat som minner om Bergkvaras storhetstid som rederi- och sjöfartsort vid 1800-talets slut.
Text Visit Småland
Hagby rundkyrka
Hagby rundkyrka uppfördes under slutet av 1100-talet, kanske omkring år 1200. När kyrkan var klar inträffade en brand som skadade murarna ända upp till tunnvalvet. Då bröt man upp en sydportal, sidoraltarnischer och skåpnisch i murarna. Nuvarande trävalv kom till under 1830-talets renovering. Då förstorades också fönster och nya upptogs.
Kyrkan är en av totalt åtta bevarade svenska rundkyrkor. Av dessa är Hagby den rundkyrka med bäst bevarad medeltida exteriör där absid och höga murarna för ovanvåningen är bevarade.
Kalmar slott
Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Då gick gränsen om Danmark bara några mil söder om staden. Idag kan du följa med på spännande upplevelseguidningar, besöka slottets utställningar och låta barnen följa med på äventyr med slottsmusen Petit.
Kalmar Slott fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet, då Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III byggde om medeltidsborgen till ett renässanspalats med inredningar enligt kontinentalt mönster.
Redan tidigare hade slottet spelat en viktig roll inom nordisk politik bl a som mötesplats för undertecknandet av Kalmarunionen 1397, en händelse som firades under hela jubileumsåret 1997.