Kristinehamn till Karlstad


En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.

  • Till start: 228,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kristinehamn 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Picassoskulpturen

Den 15 meter höga skulpturen står stadigt på klippan Strandudden vid änden av Välösundet som är sundet som leder ut mot stora Vänern. Resan hit från Kristinehamn är mycket vacker och det går direktbuss eller så kan man hyra cykel. Sommartid även båt.

 

Hur gick det till när en av världens största Picassoskulpturer hamnade i Kristinehamn? 

 

I slutet av 1950-talet träffade Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson av en händelse  Carl Nesjar som var en norsk målare, skulptör och fotograf. Han hade börjat att experimentera med ett nytt betongmaterial. 

 

Picasso som intresserat sig för betongens konstnärliga möjligheter hade inlett ett samarbete med Nejsar och de höll på att ta fram en serie skulpturer. Att förverkliga en av skulpturerna i monumentalformat skulle kunna förverkligas for 150 000 kr, vilket motsvaras av knappt fyra miljoner i dagens penningvärde.

 

Men det gällde att slå till, för New York väntades lägga ett bud. Bengt Ohlsson insåg vilken chans man hade att få något unikt till Kristinehamn och åker hem och lyckas övertyga kommunalpolitikerna om att slå till. 

 

Donationsbrevet kom i form av ett fotografi med en modell på plats på Strandudden. Där Picasso skrivit ”Oui, Picasso 7.7 1964”

 

Pablo Picasso följde Carl Nesjars arbete genom filminspelningar men han kom aldrig själv att få se sitt verk i verkligheten. Skultpturen invigdes midsommarafton 1965

 

Fakta: (text Visit Kristinehamn)

Monumentalskulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag. 

Den är 15 meter hög. 

Pelaren, som har en diameter på 1,65 meter, har två vingar med en spännvidd av 6x4 meter. 

En av vingarna väger cirka åtta ton. 

Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. 

Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram. 

Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år.

Läs mera

Gamla stan Kristinehamn - Trädgårdsgatan

Ett stenkast från stora torget och intill älven ligger Trädgårdsgatan. Den kullerstensbelagda gatan är stadens vackraste gata.

Om man startar på låga nummer så kommer byggnaderna som följer.

Parken som invigdes 1877 och ger gatan dess lummiga karaktär.

Trädgårdsgatan 2, Grundelsgården
Efter en brand 1777 timrades nuvarande byggnad upp. 

Trädgårdsgatan 4, Blombergsgården
Gården låg ursprungligen vid Södra Staketgatan. Det var kopparslagsmästare Anders Blomberg som lät uppföra gården på 1820-talet. Mot 75 riksdalers arvode utfördes byggnadsarbetet av tre västvärmlänningar.

Trädgårdsgatan 6
Den här gården fick under byggnadsvårdsåret 1975 diplom av Värmlands museum för föredömlig renovering. 

Trädgårdsgatan 8, Prostgården
Nuvarande vackra prostgård är från år 1857. Siste prästen flyttade härifrån år 1965.

Trädgårdsgatan 10
Ett av Kristinehamns äldsta timmerhus, innehåller såväl kärnvirke som intressant historia.

Läs mera

Kristinehamns konstmuseum

Det finns flera skäl att ta sig till Kristinehamns konstmuseum. Dels konsten givetvis men området Mariebergs Park är naturskönt och beläget vid Vänerns strand och har fina promenadstråk.

Museet är inrymt i en gammal panncentral till ett gammalt sjukhus som hade en vacker park som sköttes av en trädgårdsmästare och patienterna varav en stor del finns kvar.

Konstmuseet, som grundades 1997, har stora ambitioner. Även om man haft utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Alto arbetar man främst med att visa konstnärskap från nutida konstnärer.

En stor del av museet har verk skapade av konstnärer med anknytning till regionen. Största delen av samlingen är en donation av den Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson som bosatt i Paris och känd för utsmyckningar av offentliga byggnader i Paris.

Museet har butik och Panncentralen café och restaurang.

Läs mera

Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Alsters herrgård är en 1700-talsherrgård där den folkkäre skalden Gustaf Fröding föddes 1860.

Gården är inramad av vackrast tänkbara park samt intilliggande grönområden med naturstigar och vandringsleder i olika längder. Att vandra längs Alstersälven så når man Vänern och den intilliggande fågellokal med fågeltorn på Frödingsleden.

Om man tar en av de allmänna dagliga visningarna ges man möjlighet att se en utställning om Gustaf Fröding belägen på huvudbyggnadens övervåning.

Alsters herrgårdscafé serverar husmanskost och hembakat kaffebröd och man dagligen fika eller äta lunch under sommarsäsongen.

I flyglarna har den ena en herrgårdsbutik säljs Frödinglitteratur samt souvenirer, mat och hantverk medan i den andra är ett slöjdens hus med slöjd- och hantverksbutik.

Läs mera

Länkar

Sandgrund Lars Lerin

Den anrika dansrestaurangen Sandgrund som ligger just på ett sandgrund i Klarälven har numer blivit hem för konstnären Lars Lerins målningar.

Det var många platser som pockade på populäre konstnären intresse för att få härbärgera den hans alster. Lars Lerin själv valde en plats som han själv fattade tycke för, naturskönt i ett kulturstråk och nära centrum.

Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland, USA.

Intill ligger Värmlands Museum så ett dubbelbesök rekommenderas. 

Sandgrundsudden

Adress: Västra Torggatan 31 Karlstad

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kulturcentrum Berget Degerfors.
I Degerfors samlas man vid detta friluftsmuseum under högtidligheter eller när man vill fika i genuin miljö. Arbetarbostäder har förvandlats till hantverksbodar, kafé mm. Artistkvällar, loppmarknader och konstaktiviteter.
OrtDegerfors
Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård...
Här föddes Gustaf Fröding och den magnifika trädgården blir sommartid uteservering för kaféet och restaurangen som är sommaröppen. intill ligger Alstersälvens som man kan vandra längs ut till ett fågeltorn vid Sätterholmsfjärden, en vik av Vänern.
OrtKarlstad
Hammarö sydspets och Skage fyr.
Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.
OrtHammarö
Karlstad - stadsguide...
En liten storstad som präglas av att Klarälven flyter igenom staden och invid den ligger de charmigaste kvarteren Haga, museerna och nattlivet. Kvarteret Almen och Älvgatan är genuin träbebyggelse.
OrtKarlstad
Sandgrund Lars Lerin...
En av Sveriges kanske hetaste konstnärer presenterar sin konst på en egen vald plats och som chefas av hans man. Han konst drog fulla hus vid senaste utställningen i Stockholm på Liljevalchs.
OrtKarlstad
Värmlands museum...
Museibyggnaden i sig är värt att ta sig ut på Sandgrundet mitt i Klarälven. Museet bjuder på en härlig mix av historiska och samtida utställningar från stenålder till månladning. Har även stor samling Värmländsk konst.
OrtKarlstad