Längs Göta kanal och Vättern i Östergötland


En mycket vacker rundtur som går längs två kända vatten och flera sevärda platser. Göta kanal från Linköping till Motala och sedan längs Vättern söderut.

  • Till start: 173,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Motala 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Bergs slussar

Promenera runt bassängen, fika spela minigolf och upplev Göta kanals mäktigaste slussar eller varför inte starta en vandring, cykling eller kanske en båttur.

Vid Berg finns sammanlagt elva slussar där Göta kanals själ anses av mång vara Carl Johans slusstrappa med sju slussar. Det är också kanalens längsta slusstrappa. Här kan man inte bara se de vackra slussarna eller ta sig ned till badstranden vid Boren.

Kungligheterna som gett namn åt slussarna är Carl XIV Johan och hans son Oscar, sedermera Oscar I, vilka även besökte slusstrappan och la ned två grundstenar.

Det år 1996 nedbrunna hamnmagasinet var ursprungligen från 1850-talet är idag återuppbyggt på den gamla grunden som vandrarhem och kafé. En bit från kanaldammen vid vägen ligger Fröken Jennys restaurang och Kanalrestaurangen för lagad mat.

Läs mera

Borensberg

Borensberg är en mysig liten sjöort med kanal med sluss och hamn, fik och restauranger. Slussen är den enda av Göta kanals slussar i Östergötland som drivs med handkraft.

Här kan man stanna till för en fika, en frozen youghurt en bit mat eller bo över på ett av de två anrika Göta Hotell, känt från flertalet filmer och Borensbergs Gästgiveri. Sommartid lever det upp men övrig tid bör man kolla tillgänglighet innan.

Från Borensberg kan man även ta kanalbåt eller hyra cykel. En bit från ”centrum” tar man sig till Glasbruket som är ett glasbruk med försäljning och glasblåseri.

Borensberg har inte hetat så längre än början av 1900-talet innan dess och från åtminstone 1307 sedan hette orten Husbyfjöl. Den årliga marknaden i september heter just Husbyfjölsmarknaden.

Läs mera

Länkar

Motala

Det har bott människor här i 11000 år. På den tiden var Östersjön en insjö. Man vet att människorna var blåögda och både ljusa och mörka i hyn. Stan har präglats av vatten, vågor, kanaler samt radiovågor, radiokanaler.

Göta Kanal ansåg Baltzar von Platen skulle bli kanalens huvudstad och det är också här de första spadtagen tas.  Han var även designern bakom stadens solfjädersformade gatunät som riktas mot en punkt i Motalaviken. För att underhålla kanalbygget förlade man 1822 Platensmedjan här som med tiden stod på egna ben och blev grunden till en verkstadsindustri på orten. 1829, tre år innan kanalen stod klar avlider han och begravs vid Göta kanal i Motala.

Efter att man på 1920-talet anlagt ett kraftverk här etablerar sig bland andra Electrolux och Luxor här. Från den tiden gjordes radioutsändningar härifrån och Stockholm-Motala blev ett begrepp.

Vackra strandpromenader finns nära stadskärnan men även en bit nordväst om staden vid de fantastiska Varamobaden. En bit från stan ligger även Borenshults slussar.

Läs mera

Vadstena slott

De främsta sevärdheterna i Vadstena är slottet som är Nordens bäst bevarade renässansslott samt den heliga Birgittas klosterbygge.

Gustav Vasa hade problem med upproriska småländska bönder och danskarna. Därför lät han bygga slottet som skydd med vallar, vallgrav och kanontorn.

När Johan III blev kung gjordes borgen om till ett kontinentalt renässanspalats.

Länkar

Omberg

Skall man välja en del av Ombergs naturpark så är det utsiktsplatsen uppe vid Hjässaborgen. Utsikten mot Vättern men även mot slätterna inåt land och sjön Tåkern är hänförande.

En ganska kämpig promenad upp från parkeringen men väl värt mödan. Här ser man långt åt alla väderstreck. 263 meter över havet men det tycker man inte räckte och satte ett utsiktstorn på toppen med skyltar som visar vad man har framför sig. Här uppe finns även bord och stolar för den med medhavd skaffning. 

Hjässaborgen var en av tre fornborgar som låg ovanför Kung Sverkers kungsgård. Gården låg mellan Ellen Keys strand och Alvastra kloster.

På Omberg finns den 1700 hektar stora Ekopark Omberg  där det finns 400 jätteekar som man friställt för att de skall frodas bättre.

Berget är en mil långt och högsta höjd Hjässan är 262,8 m över havet och 174,7 m över intilliggande Vättern. (Turning Torso är 190 m). Omberg är en av Östergötlands mest besökta platser och närmare 350 000 tar sig hit årligen.

Läs mera

Länkar

Ellen Keys Strand

Ellen Key var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. Hon var opinionsbildare i frågor om yttrande- och tryckfrihet, kvinnors rättigheter, undervisnings- och sociala frågor. Hennes internationellt mest kända bok är Barnets Århundrade från 1900.

Ellen Keys Strand uppfördes mellan åren 1910 och 1911 som hennes drömhus, vackert beläget vid Vätterns strand. Huset är en blandning av Ellen Keys många inspirationskällor: jugendstilen, Italien och den svenska herrgården, inte minst egna barndomshemmet Sundsholms herrgård utanför Västervik. Sedan 1980 byggnadsminne.

Ellen Key anförtrodde förvaltningen till en stiftelse innan hon gick bort 1926. Hennes önskan vara att det skulle bli ett sommarhem för arbetande kvinnor som inte själva hade medel att bekosta vila och rekreation.

På sommarsäsongen har man öppet för besökare och visningar se hemsidan. 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla Linköping
Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.
OrtLinköping
Linköping
Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.
OrtLinköping
Borensberg
Pittoresk ort vid Göta kanal. Flera restauranger och fik samt ett porslinsmuseum. Cykel kan hyras för tur längs kanalen.
OrtMotala
Norsholms sluss och Kapten Billes...
Där snabbtåget från Stockholm visslar förbli ligger Norsholms sluss som är en del av Göta kanal. En bit från slussen ligger Kapten Billes där man kan hyra cykel, kanot eller bara äta gott eller fika.
OrtNorrköping
Ekenäs slott
Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.
OrtLinköping