Längs Stora Värtan från Hägernäs till Näsbypark


Täbys sjönära områden Viggbyholm och Näsbypark har sedan länge varit haft exklusiva bostäder som på senare år utökats med Hägernäs strands lägenheter.

  • Till start: 13,6 Km 
  • Längd: 8,6 km 
  • Stopp:
  • Ort: Täby 
  • Avgift: Nej 


Längs Stora Värtan från Hägernäs till Näsbypark
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Restaurang Pont

Den här restaurangen har helt okej mat men lyfter mest på läget och atmosfären. Här kan man med fördel smörja kråset eller ta något att dricka innan promenaden utmed stranden, som leder söderut mot Viggbyholm och Näsbypark. Har man tur kan man se ett sjöflygplan ge sig av för här finns flygtraditioner sedan den gamla flygflottiljen F2 låg här. En gammal flyghangar ligger mitt i bostadsområdet men är nuförtiden ett garage.

Adress: Catalinatorget 19, Hägernäs strand, Täby
Tel: 08 756 32 20

Länkar

Gamla F2 hangaren

Tidigare inrymdes flygplan här. Den 4 september 1933 fick man finbesök av ingen mindre än Charles Lindbergh. På 50-talet hade Sverige en av världens starkaste flygvapen. Det var F2 en del av. Idag är det parkeringsgarage för det nybyggda och mycket populära Hägernäs Strand.

Hägernäsbadet

Hägernäsbadet i södra delen av Hägernäs Strand har lekplatser för barn, beachvolleybollplan och brygga. Det är ett gammalt bad som byggts ut och renoverats för den nya publik från de många nybyggda husen i närheten.

Röhäll

Röhäll är ett av de äldre delarna av Viggbyholm men här vid vattnet är ett bra exempel på nybyggda bostäder med sjöutsikt som låter allmänhetens strandpromenad få första parkett till vattnet. Här låg en gammal brädgård som brann upp och därefter kunde området exploateras. Rastplatser för matsäck och utsikt mot Värtan och Tornön samt en liten badplats finns här.

Lorensviksparken

Lorensviksparken ligger i södra Viggbyholm har en stor gräsmatta, stora träd, sommarblommande buskage, boulebana m m och lekplats. I parkens östra del finns trädäck där man kan äta matsäck och se båtlivet och sjöfåglar. Här bjuds man på en vacker utsikt mot Viggbyholms småbåtshamn, Kråkudden, Kaknästornet på Gärdet och Gasklockan i Hjorthagen. Parken har fått sitt namn från Lorens Dahlbergs Snickerifabrik som låg här på 1910-20-talet.

Viggbyholms båthamn

Ända sedan 1600-talet har det funnits en brygga här för att man lättare skulle nå Viggbyholms säteri. På 1860-talet gick sen ångbåtar hit där en enkel resa kostade 70 öre. När den här båthamnen byggdes på 1970-talet ansågs den enorm. Idag har andra, exempelvis Bullandö dragit ifrån. Och Marina skall det kallas nuförtiden. I skriande behov av en restaurang som det anstår detta läge, liknande tex Pampas marina, får man hålla tillgodo med den härliga atmosfären och att ta en fika vid det nybyggda trädäcket vid Lorensviksparken.

Vikingaskeppet Viking Plym

I Viggbyholms båthamn ligger denna kopia av ett gammal vikingaskepp som byggdes i början av 1900-talet. Det drivs av Täby Vikingaskeppslag som håller den i skick. Plym kommer sig av en båtbyggare August Plym och den byggdes till Olympiaden 1912 efter ritningar av det kända Gokstadskeppet i Oslo. Ett skäl att titta närmare på båten är de otroligt välgjorda sniderierna med inspiration från Osebergskeppet. Viking Plym är den idag äldsta seglande vikingaskeppet och har till och med varit på PR-turné till Kanada och USA under 60-talet.

Näsa äng

Näsa äng ligger i Näsbypark vid Stora Värtan och är en populär badplats. Här höll några av Sveriges allra första vindsurfare på att surfa och hålla kurser då det begav sig för Windsurfing-flugan och gör så än idag då vindarna anses vara riktigt bra över den stora öppna vattenytan.

Näsby slott

Näsby slott byggdes omkring 1660 efter ritningar av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897, men fem år senare återuppfördes den av den nye ägaren Carl Robert Lamm efter ursprungliga ritningar.

Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Mellan 1941 och 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet och från 1989 är slottet konferenshotell. 

Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand och vill man äta gott i restaurangen så finns det en trerätters fast meny som erbjuds. Boka alltid i förväg. Ibland har man AW på fredagar och söndagsfika. Se hemsidan.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Restaurang Pont
Prisvärda luncher, bruncher och a la carte. Vackert sjöläge vid nya bostadsområdet vid gamla flygflottiljen F2. En strandpromenad för att smälta maten?
OrtHägernäs
Rönningesjön runt
En lång men lättgången tur runt en sjö. Höjdpunkter är genuina Rönninge by (kort tur vänder där), en friluftsgård, ett populärt bad och ett utsiktsberg.
OrtViggbyholm
Viggbyholms stationskafé.
Det gamla stationshuset i Viggbyholm är idag ett populärt kafé där man kan vänta på tåget eller samla krafter för en promenad runt angränsande Rönningesjön. Enligt White Guide norrorts bästa.
OrtTäby
Ängsholmsbadet
Ängsholmsbadet har sedan länge varit en mycket populär badplats. På 80-talet utökades området till att bli ett parkområde med stora klippta gräsytor, planteringar fotbollsmål, lekplats och bänkar. Genom parken rinner en bäck för dagvatten.
OrtViggbyholm
Näsaängsbadet
Näsa äng ligger i Näsbypark vid Stora Värtan och är en populär badplats. Här höll några av Sveriges allra första vindsurfare på att surfa och hålla kurser då det begav sig för Windsurfing-flugan och gör så än idag då vindarna anses vara riktigt bra över den stora öppna...
OrtNäsbypark
Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd