Leksand till Tällberg...


Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.

  • Till start: 231,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Leksand 
  • Avgift: Ja 


Leksand till Tällberg...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Gammelgårdarna Leksand

Gammelgårdarna är Dalarnas äldsta hembygdsgård där man får se prov på den timringsteknik som använts från medeltiden och framåt. Här finns även ett skolmuseum.

Guide samt servering sommartid.

Grupper förhandsbokas 0247-80 245. 

Länkar

Leksandland

Tällberg

Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Högst upp ligger Holens Hembygdsgård tidigare Gustaf Ankarcronas hem. I byn finns också flera hantverkare, keramikverkstad, hemslöjd, gallerier m.m. Här finns också två naturreservat Nybodalen och Digerberget.

Holens gammelgård

Gustaf Ankarcrona (1869 – 1933) var av adlig ätt från Huskvarnatrakten i Småland. Han har själv vittnat om hur hans intresse för den gamla dalakulturen väcktes vid en hemslöjdsutställning i Gävle 1901. Han blev bl a initiativtagare till bildandet av den första hemslöjdsföreningen på svensk landsbygd i Leksand 1904.

Spegel-Holen, som det här området kallades, kunde förvärvas 1908 av Ankarcrona. Här fann han en av de vackraste platserna runt Siljan, med milsvid utsikt över sjön med omkransande blånande berg.

Ute i byarna lyckades han finna och förvärva gamla intressanta timmerbyggnader, som flyttades hit. Efter eget sinne uppförde Ankarcrona en kombinerad bostad och ateljé. Här ville han visa hur tidigare generationer bott och levat och samtidigt ge prov på den gedigna timringskonsten i Siljansbygden.

På hans inrådan grundades här på Holen Dalarnas hembygdsförbund 1915, det första länsförbundet i Sverige. Ankarcrona blev en välkänd kulturpersonlighet i Dalarnas bygder, där han propagerade för ett vidmakthållande av den fäderneärvda hemslöjden och för bildandet av hembygdsföreningar i landskapets socknar. Han kom att betyda mycket för en levande folklig tradition i Dalarna.

Holen skänktes till Leksands hemslöjdsförening och 1934 kunde man ta emot de första besökarna. Gården förvaltas och ägs nu av Leksands kommun. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rik-haltiga samling av folkkonstföremål. Dessutom visas i de olika byggnaderna redskap och nyttoföremål som användes i det traditionella jordbruket. Holen kan främst karakteriseras som en minnesgård över sin upphovsman och är sedan 1985 förklarat som byggnadsminne.

Text: Tällbergs Hembygdsförening

 

Läs mera

Plintsberg

Vill man se ett storslaget panorama över Siljan så bör man ta sig upp på Plintsberget. Från parkeringen vid en rastplats går en stig på 900 m upp till utsiktsplatsen. 

Väl uppe finns en slogbod, dvs timrad koja med tre väggar och tak, samt grillplats.

Karlfeldtsgården Sångs

Gården Sångs skapades på 1920-talet av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt. Här kan man gå en guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt besöka skaldens arbetsrum.

Entré med trädgårdsvandring, bildspel och guidning av skaldens arbetsrum 100 kr (ungdom 60 kr).
Entré för trädgårdsvandring och bildspel 60 kr (ungdom 30 kr).

Guidade visningar tisdag, torsdag och lördag kl 13, 14 och 14.45. Poesivandringar torsdagar i juli kl 17.00. Speciella barnvandring. Hund är välkommen i koppel

Gruppbesök kan bokas från maj till september.

Adress: Sjugare Bygattu 22, Leksand 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Munthes Hildasholm
Trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk, de äldsta tre trädgårdsrummen anlades under 1910-talet, nu finns det 13st. Hon var gift med läkaren och författaren Axel Munthe.
OrtLeksand
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand
Buffils Annas kaffestuga.
OrtLeksand
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg
Utsikter och vattenfall från Tällberg till Gesunda...
En höjdare i dubbel bemärkelse. Här tar man sig runt bland utsiktsplatser, vattenfall och naturupplevelser kring Siljan i Dalarna.
OrtLeksand
Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef