Gagnef - Flottbroarna


I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.

  • Till start: 217,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Gagnef - Flottbroarna

I Gagnef finns två av de sista flottbroarna i landet. En i Österfors för gående och cyklister och en bro vid Gagnefs Kyrkby som är öppen för biltrafik.

Gagnef är känt för att orten genomkorsas av två älvar, Österdalälven och Västerdalälven, som strålar samman och bildar Dalälven.  De första ordnade förbindelserna över älvarna var färjor som ursprungligen roddes men senare drogs med rep. Redan 1561 omnämns en färja i skrift. På 1600-talet ersattes flera av färjorna med flottbroar och 1757 finns nedtecknat att det skulle funnits elva flottbroar över Dalälven.  Idag återstår allts endast två.

Vi har markerat platsen för vägbron.

 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Alfvéngården
Tonsättaren Hugo Alfvéns hem. På gården visas Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem.
OrtLeksand
Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand
Siljan runt
Ett besök i Dalarna är inte komplett utan att ha sett Siljan. Här rundar vi hela sjön och får flera härliga upplevelser uppradade. 
OrtLeksand
Leksands kyrka
En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 
OrtLeksand
Dala-Floda Gammelgård.
Gårdens tio byggnader har flyttats hit från Floda socken. Man har även samlingar med 1350 föremål.
OrtGagnef
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand