Gagnef - Flottbroarna


I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.

  • Till start: 217,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Gagnef - Flottbroarna

I Gagnef finns två av de sista flottbroarna i landet. En i Österfors för gående och cyklister och en bro vid Gagnefs Kyrkby som är öppen för biltrafik.

Gagnef är känt för att orten genomkorsas av två älvar, Österdalälven och Västerdalälven, som strålar samman och bildar Dalälven.  De första ordnade förbindelserna över älvarna var färjor som ursprungligen roddes men senare drogs med rep. Redan 1561 omnämns en färja i skrift. På 1600-talet ersattes flera av färjorna med flottbroar och 1757 finns nedtecknat att det skulle funnits elva flottbroar över Dalälven.  Idag återstår allts endast två.

Vi har markerat platsen för vägbron.

 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Alfvéngården
Tonsättaren Hugo Alfvéns hem. På gården visas Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem.
OrtLeksand
Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand
Siljan runt
Ett besök i Dalarna är inte komplett utan att ha sett Siljan. Här rundar vi hela sjön och får flera härliga upplevelser uppradade. 
OrtLeksand
Munthes Hildasholm
Trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk, de äldsta tre trädgårdsrummen anlades under 1910-talet, nu finns det 13st. Hon var gift med läkaren och författaren Axel Munthe.
OrtLeksand
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand