Linköping


Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.

  • Till start: 173,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Stora torget

Detta torg har genom alla tider varit en naturlig mötesplats och det var här som de fem rådsherrarna avrättades genom halshuggning, som en följd av slaget vid Stångebro 1598 - Linköpings blodbad. Här finns i dag en informationstavla och en minnessten.

Sankt Lars kyrka

S:t Lars kyrka är en kyrkobyggnad uppförd i sten i centrala Linköping. Det kan mycket väl vara Linköpings äldsta kyrka.

Under nuvarande kyrkans golv kan man idag beskåda rester av de äldsta murarna från 1100-talet samt eskilstunakistor.Det tyder på att området där kyrkan ligger antagligen har varit kristen begravningsplats från 1000-talet.

Kyrkan har genomgått ett antal renoveringar, den senaste under 1950-talet.

Trädgårdsföreningen

I början av 1800-talet var det på modet att driva trädgårdsföreningar. Linköping ville inte vara sämre. Man anlade en plantskola för att lära stadens invånare om trädgårdsskötsel i och främja fruktodlingen i Östergötland.

I Trädgårdsföreningens park finns inte mindre än två riktigt bra kaféer. Kommer man från stadskärnan ligger Tropikhuset närmst till men är vädret bra och god sikt så rekommenderas att ta sig till Belvederen som är ett kafé inrymt i ett 22 m högt utsiktstorn på Kjettilberget. Berget användes förut som avrättningsplats. Belvederen betyder vacker utsikt och den hade Skansens motsvarande som förebild.

Inne i parken finns även ett daghem med lekplats, en scen, en plantskola och ett naturcentrum.

Läs mera

Stångå strandpromenad och slaget vid Stångebro.

Slaget vid Stångebro 1598 skulle kunna kallas “avsättningskriget mot Sigismund” eftersom hela kriget gick ut på att få honom avsatt från den svenska tronen och det var Sveriges sista inbördeskrig.Kung Sigismunds farbror, hertig Karl (senare Karl IX och yngsta son till Gustav Vasa) ville inte se sin brorson på den svenska tronen.

Detta kunde bero på att Sigismund var katolik och Sverige var på väg att bli ett protestantiskt land - men säkert också på att hertig Karl ville ta över den svenska tronen själv. Detta var upptakten till Linköpings Blodbad 1600.

Ågatans restaurangstråk

Bosses glassbar

Linköpings domkyrka

Linköpings Domkyrka är, näst efter Uppsala domkyrka, Sveriges största och bäst bevarade medeltida kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan, en romansk basilika, började byggas på 1120-talet och stod färdig till kyrkomötet 1153.

På platsen för stenkyrkan fanns troligen en tidigare träkyrka och utgrävningar har klarlagt att det här funnits kristna gravar från 1000-talet. Kyrkan har sedan byggts till under flera hundra år och stod färdig ca 1500, då med separat klocktorn.

Linköpings slott

Slottet byggdes ursprungligen som en biskopsgård åt Biskop Gisle i början av 1100-talet. Efter en varierad historisk användning, såsom kungligt renässansslott och fängelse, (här satt bl. a de till döden dömda rådsherrarna i avvaktan på avrättning 1600) blev slottet under slutet av 1700- talet landshövdingens residens.

Än i dag bor landshövdingen här, för närvarande en kvinna vid namn Elisabeth Nilsson, som tillträdde sin tjänst 2010. År 2000 invigdes Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum i Norra flygeln

Gamla Linköping Friluftsmuseum

Gamla Linköping kommer högt upp i ranking av svenska ”gamla städer” och friluftsmuseer.

Idag kan det kännas rätt bakvänt men man flyttade faktiskt äldre bebyggelse från Linköping hit för att man skulle kunna bygga moderna lägenheter till arbetarna på Saab. Varför man inte byggde modernt här istället kan man undra men nu fick man ju lite ytterligare byggnader också.

Här kan man verkligen göra en resa i tiden och se hur en landsortstad såg ut i början av 1900-talet. Här finns ett hundratal byggnader och som i alla städer är det hus från olika epoker. De har flyttats vid olika tidpunkter, sätt och från olika delar av Linköping. Vissa flyttades nästa hela eller i större delar medan andra byggdes stock för stock.

I stadskvarteren finns även olika typer av stadsträdgårdar men vill man se det riktigt lantliga så promenerar man till Valla gård eller tar tuff-tuff tåget dit. På gården och Vallastallet, ett stort ponnystall med ett femtiotal hästar men även smådjur som getter och kaniner.

Andra höjdpunkter är Cloettabutiken, torget med bankmuseet, Dahlbergs café som startades av Norrköpingskändisen Ragnar Dahlberg med fru och har man tur stöter man på lokala entusiaster som går runt i tidsenliga kläder.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Flygvapenmuseum
Utan vidare ett av landets bästa museum alla kategorier. Man lyckas verkligen anpassa för alla åldrar och de lyckas väcka lite tankar. Bonus figurer av den flygintresserade Döderhultarn.
OrtLinköping
Bergs slussar
Bergs slussar är kanske de mäktigaste på hela Göta kanal som passerar här. Det finns vandrarhem, kafé, bad nere vid sjön Roxen och minigolf. Båtturer till Borensberg och ut på Roxen startar här.  
OrtLinköping
Längs Göta kanal och Vättern i Östergötland
En mycket vacker rundtur som går längs två kända vatten och flera sevärda platser. Göta kanal från Linköping till Motala och sedan längs Vättern söderut.
OrtMotala
Sturefors slott...
Detta trevåningsslott anlades 1704, ritat av Nicodemus Tessin d.y. Man kan fritt vandra runt i parken. Namnet kommer av Margareta Sture som var gift med förste ägaren Ture Nilsson Bielke, avrättad i Linköpings blodbad.
OrtLinköping
Stjärnorps slottsruin och Stjärnorpsravinen.
Slottet uppfört 1650 fick den gamla huvudbyggnaden eldhärjad 1789. Kvar är ruinen med  två nya som flygelbyggnader flankerar. I bäckravinen intill går en c:a en km lång vandringsled som är en härlig naturupplevelse.
OrtLinköping
Ekenäs slott
Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.
OrtLinköping