Lummelundagrottorna


Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.

  • Till start: 178,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lummelunda 
  • Avgift: Ja 


Lummelunda grottor, bruk och park.

Lummelundagrottorna

 

Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk. Den modige kan följa med på en tretimmars grottur där man får åka båt, krypa i trånga gångar och vada i vatten 500 m in i grottan.

 

Droppen urholkar stenen säger man. Me här har droppen byggt stenen. Stalaktiter och stalagniter 1 mm tar ett? år så 4 m har växt på fyra tusen år. 

 

1948 tog sig tre pojkar från Visbytrakten var de första besökarna i grottans inre delar. De var först med att upptäcka de fossilen, droppstensformationerna och grottsalarna med sina spegelsjöar. Sedan 1959 har fyra miljoner besökt grottan.

Lummelunda herrgårdspark

Bruksparken Lummelunda anlades i engelsk naturtrogen stil på 1870-talet. Sedan dess har parken under långa perioder fått växa och utvecklas fritt vilket medfört att den fått karaktären av lundartad lövskog med höga, knotiga gamla träd täckta med murgröna. 

En väldigt fin naturstig på en km går längs med och över de vattendrag som går från klinten via dammar ner i Östersjön och kan förlängas med vandring längs havet. 

Vandrar man runt får man på vissa håll känsla av att befinna sig under tak. Det finns flera utsiktsplatser och gott om sittplatser.

För den vetgirige finns en trädpark som är en slags trädutställning med informativa texter.

Läs mera
Lummelundagrottorna
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lummelundagrottorna
Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.
OrtLummelunda
Själsö
Ett litet fiskeläge med 12 bodar av varierande ålder. En bit ifrån hamnen ligger Själsö bageri som med härlig fika och utsikt som bonus.
OrtVäskinde
Gotlands Försvarsmuseum
Ett försvarsmuseum där samtliga vapengrenar är representerade och visar försvar från forntid till nutid.
OrtTingstäde
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde
Kortare utsikts-rundtur söder om Visby.
En tur från Visby söderut med flera härliga utsiktsplatser samt ett av öns mälktigaste fornminnen, Gnisvärds skeppssättning. Avslutar vid Tofta strand.
OrtVisby
Södra hällarna naturreservat
Alldeles söder om Visby på ett gammalt skjutfält ligger idag ett naturreservat som inbjuder till vandring högt uppe på klinten eller nere vid stranden.
OrtVisby