Lummelundagrottorna


Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.

  • Till start: 178,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lummelunda 
  • Avgift: Ja 


Lummelunda grottor, bruk och park.

Lummelundagrottorna

 

Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk. Den modige kan följa med på en tretimmars grottur där man får åka båt, krypa i trånga gångar och vada i vatten 500 m in i grottan.

 

Droppen urholkar stenen säger man. Me här har droppen byggt stenen. Stalaktiter och stalagniter 1 mm tar ett? år så 4 m har växt på fyra tusen år. 

 

1948 tog sig tre pojkar från Visbytrakten var de första besökarna i grottans inre delar. De var först med att upptäcka de fossilen, droppstensformationerna och grottsalarna med sina spegelsjöar. Sedan 1959 har fyra miljoner besökt grottan.

Lummelunda herrgårdspark

Bruksparken Lummelunda anlades i engelsk naturtrogen stil på 1870-talet. Sedan dess har parken under långa perioder fått växa och utvecklas fritt vilket medfört att den fått karaktären av lundartad lövskog med höga, knotiga gamla träd täckta med murgröna. 

En väldigt fin naturstig på en km går längs med och över de vattendrag som går från klinten via dammar ner i Östersjön och kan förlängas med vandring längs havet. 

Vandrar man runt får man på vissa håll känsla av att befinna sig under tak. Det finns flera utsiktsplatser och gott om sittplatser.

För den vetgirige finns en trädpark som är en slags trädutställning med informativa texter.

Läs mera
Lummelundagrottorna
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyhamns fiskeläge
Naturskönt beläget fiskeläge 15 km från Visby. 
OrtLummelunda
Galgberget i Visby
Lite skrämmande påminnelse om rättskipning från förr. I dag en populär utsiktsplats.
OrtVisby
Gotlands Försvarsmuseum
Ett försvarsmuseum där samtliga vapengrenar är representerade och visar försvar från forntid till nutid.
OrtTingstäde
Visby stadsguide
Världsarvsstaden Visby har så mycket att erbjuda att man gott kan stanna flera dagar. Vi har valt ut det vi gillar mest. Bra bas för cykel i längs kusten eller med bil runt hela ön. 
OrtVisby
Tingstäde fästning
Ett försvarsverk som byggdes lagom till första världskriget. Här finns dock lämningar efter både fornborg och medeltida förskansningar. 
OrtTingstäde
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde