Roadtrip från Visby norrut.


Första anhalt Lummelunda med grottor samt en charmig park. Därefter radas naturupplevelser upp; Gotlands största rauk Jungfruklint, Irevikens bad, klippstranden på Sigsarve och utsikten vid Hallshuk.

  • Till start: 178,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Ja 


Roadtrip från Visby norrut.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Lummelunda grottor, bruk och park.

Lummelundagrottorna

 

Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk. Den modige kan följa med på en tretimmars grottur där man får åka båt, krypa i trånga gångar och vada i vatten 500 m in i grottan.

 

Droppen urholkar stenen säger man. Me här har droppen byggt stenen. Stalaktiter och stalagniter 1 mm tar ett? år så 4 m har växt på fyra tusen år. 

 

1948 tog sig tre pojkar från Visbytrakten var de första besökarna i grottans inre delar. De var först med att upptäcka de fossilen, droppstensformationerna och grottsalarna med sina spegelsjöar. Sedan 1959 har fyra miljoner besökt grottan.

Lummelunda herrgårdspark

Bruksparken Lummelunda anlades i engelsk naturtrogen stil på 1870-talet. Sedan dess har parken under långa perioder fått växa och utvecklas fritt vilket medfört att den fått karaktären av lundartad lövskog med höga, knotiga gamla träd täckta med murgröna. 

En väldigt fin naturstig på en km går längs med och över de vattendrag som går från klinten via dammar ner i Östersjön och kan förlängas med vandring längs havet. 

Vandrar man runt får man på vissa håll känsla av att befinna sig under tak. Det finns flera utsiktsplatser och gott om sittplatser.

För den vetgirige finns en trädpark som är en slags trädutställning med informativa texter.

Läs mera

Lickershamn Jungfruklint

Lickershamn är ett gammalt fiskeläge med bodar från 1700-tal till 1930-tal. Platsen har med tiden blivit ett populärt båt-, bad - och friluftsområde. Bada gör man på tre olika sätt på klapperstenstrand, sandstrand eller i hamnen.

Alldeles söder om hamnen ligger en av Gotlands mest kända raukar Jungfruklint.

Vid Lickershamn finns även en restaurang/café och en liten fiskaffär med färsk och rökt fisk. Vill man bo här finns Lickershamns stugby.

Lickershamns historia går längre tillbaka och 80% av de romerska denarer som hämtades till ön under de första århundraden efter Kristus kom den här vägen.

 

Ireviken

Ireviken är en barnvänlig sandstrand men det finns även härliga strandängar att vandra på eller slå sig ned för vila, sola eller picknick.

Här finns gott om fossiler som är c:a 400 miljoner år gamla. Man får plocka med sig som sommmarminne för eget bruk så mycket man får plats i fickan men markägaren kan förbjuda. 

Vill man bo här så finns närbelägna Ihre gård och vid Ihrevik finns en restaurang som brann juli 2017 men tills den är återuppbyggd har man pop-up.

 

Länkar

Sigsarve

Från parkeringen går man en kort bit till en magisk utsikt. Är man rask i kroppen så bör man ta sig ned till klapperstanden och fiskebodarna.

Att promenera längs klappperstenstranden i Sigsarve är verkligen en magisk upplevelse där man går med havet på ena sidan och hör klippor på den andra.

Men innan man kommit ned dit kan man njuta av härlig utsikt. Ned till stranden går en liten stig och c:a 20 meter från stigen finns ett stup utan skyddsräcken.

Var aktsam!

Hallshuk

Utsikten uppifrån klinten vid Hallshuk är bland Gotlands bästa. Med start vid kapellet eller vid fiskeläget kan man ta en fantastisk promenad mot fyren på klinten hela 25 meter över havet. Picknick-faktorn är hög på den härliga klinten.

Fiskeläget var länge ett av öns viktigaste och förutom bönderna i trakten så kom fiskare från Visby och söder därom.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lummelundagrottorna
Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.
OrtLummelunda
Nyhamns fiskeläge
Naturskönt beläget fiskeläge 15 km från Visby. 
OrtLummelunda
Själsö
Ett litet fiskeläge med 12 bodar av varierande ålder. En bit ifrån hamnen ligger Själsö bageri som med härlig fika och utsikt som bonus.
OrtVäskinde
Galgberget i Visby
Lite skrämmande påminnelse om rättskipning från förr. I dag en populär utsiktsplats.
OrtVisby
Lickershamn Jungfruklint
Gotlands högsta rauk ligger en bit från Lickershamn som med sin rejäla pir är ett vanligt stopp för sjöfarare från fastlandet. Lång stenstrand för bad.
OrtLickershamn
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde