Lund


Är tillsammans med Uppsala sinnebilden för en studentstad. Populärast är domkyrkan med 700.000  besök per år. Övrigt är universitetsområdet, botaniska trädgården, historiska museet och en rad spännande fik och restauranger.

  • Till start: 497,4 Km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Lund 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Kulturen

Kulturen i Lund är Sveriges näst äldsta friluftsmuseum efter Skansen. Låt vara att det även är betydligt mindre men kvalitetsmässigt nog så intressant. Två hela kvarter i centrala Lund är fyllda av kulturhistoriska byggnader och trädgårdar. De två kvarteren är sammanbundna med en tunnel under gatan. Här kan man vandra runt och uppleva staden och landet från medeltid till 1930-talet. Man kan gå in i husen och mest engagerande är smedjan där det smids mitt framför ögonen på besökarna.

En prisvärd restaurang och ett mysigt fik i parken finns för den sugne. Det finns även ett 20-tal utställningar från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.

Till Kulturen hör även Kulturens Östarp som är en gård som bevarats på plats, Esaias Tegnérs tidigare bostad Tegnérmuseet, och underjordiska Drottens Kyrkoruin samt stadens äldsta bevarade handelsbod Hökeriet.

Medlemmar och barn under 19 år fri entré.

Läs mera

Lunds domkyrka

Med 700.000 besök varje år och 85.000 gudstjänstfirare är Lunds domkyrka Sveriges mest besökta. Den invigdes redan 1145 och anses vara en av landets främsta sevärdheter och utsågs till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradions lyssnare. Förutom själva kyrkan så finns det nybyggda Domkyrkoforum som ger extra djup till besöket.

När kyrkan byggdes togs stenhuggare från Rhendalden och Italien hit för att skapa denna mäktiga katedral och arkitekten hette Donatus. På 1500-talet lät man samme stenhuggare som byggde Glimmingehus, Adam van Düren från Westfalen, att restaurera kyrkan. Speciellt i kryptan finns två mytomspunna stenfigurer vid varsin kolonn.

Populäraste sevärdheten är annars Domkyrkans astronomiska ur, Horologium Mirabile Lundense, från tidigt 1400-tal. Uret spelar stycket In dulci jubilo varpå de tre visemännen kommer fram och hyllar Maria med Jesusbarnet i famnen.

Läs mera

Stadsparken och Gamla Observatoriet

Lunds universitets historiska museum

Sveriges näst största arkeologiska museum skildrar förhistorien otaliga föremål från Skånes sten-, brons- och järnålder. Främst den fascinerande Uppåkrautställningen som är fynd från en av Nordens största boplatser från 100 e. Kr till slutet av 900-talet som verkar ha haft stadsliknande karaktär.

Annat spektakulärt är det kuriosakabinett som skänktes av Kilian Stobaeus på 1700-talet som bland har föremål som Karl den XII:s dödsmask, drottning Kristinas skor, en mumiekista, Linnés kopp och dosa, Nils Dackes käpp. Även kyrklig medeltida konst och antik konst.

Krafts Torg 1,  Lund       

Rådhuset

Drottens kyrkoruin

Kungahuset

Kungahuset byggdes mellan 1578 och 1584 men hade då bara två våningar. Huset var ursprungligen residens för danske kungens länsman och kungen bodde även i huset vid besök i staden.

Huset drevs in genom en reduktion av svenska kronan på slutet av 1600-talet och överlämnades till Lunds Universitet och var dess huvudbyggnad fram till 1882 men i äldre tid rymde huset bland annat astronomiskt observatorium i tornet samt en anatomisk teater för universitetets bruk.

Sen dess är det ombyggt av Carl Hårleman 1740-1742. 

Universitetshuset

Palaestra et Odeum

Palaestra et Odeum är en byggnad som ursprungligen härbärgerade en gymnastiksal (Palaestra) och en musiksal (Odeum).  Den uppfördes 1883 efter ritningar av Helgo Zettervall och användes för det fram till byggnaden brann 1980. Därefter byggde man om gymnastiksalen till föreläsningssal medan musiksalen återställdes helt.

Lunds Universitets Botaniska Trädgård

En tidigare botanisk trädgård Den ”Gamla botaniska trädgården” låg på Universitetsplatsen och var en del av medicinska fakulteten. På 1860-talet flyttade man till den nuvarande platsen.

På de 8 hektaren finns 7000 arter i nio avdelningar med olika klimat och växter från hela världen. Vissa i trädgården och andra i växthus.

Här bedrivs verksamhet inom botanik, hortikultur, växtbevarande och miljökännedom, men är även en rogivande park och inspirationskälla. I växthusavdelningen finns en butik med fröer, växter, litteratur och presentartiklar.

Trädgårdskaféet är öppet sommartid.

Öppet året om. Fri entré.

Östra Vallgatan 20, Lund

Läs mera

Länkar

Klosterkyrkan Lund

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kulturen i Lund
Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.
OrtLund
Lunds Universitets Botaniska Trädgård.
På de 8 hektaren botanisk trädgård finns 7000 arter i nio avdelningar både utomhus och i växthus. Öppet året om och fri entré. Trädgårdskafé sommartid.
OrtLund
Livets museum
Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Mycket pedagogiskt och intressant och passar liten som stor.
OrtLund
Uppåkra
Uppåkra strax utanför Lund är Skandinaviens fyndrikaste, största och mest långvariga järnåldersbosättning. Här bodde folk under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. fram till 1000-talet e.Kr. 
OrtStaffanstorp
Dalby söderskog nationalpark...
En av Sveriges trettio nationalparker. Dalby är en gammal ort och nationalparken visar hur skogen kan ha sett ut här för länge sedan. Flera vandringsleder av varierande längd. ...
OrtLund
Slottsutflykt från Malmö.
Perfekt för den som är i rikets tredje stad går denna rundtur mellan slott och vackra naturupplevelser.
OrtMalmö