Beläget vid Gullmarsfjorden och är en populär badort sedan mitten av 1800-talet. Vacker bebyggelse, folkliv och natur. Havets hus bör besökas och att det ligger naturligt här där man har stor fiskindustri och marin forskning.
- Till start: 399,8 Km
- Stopp: 8
- Ort: Lysekil
- Avgift: Ja
Curmans Villor
1880 uppfördes dessa villor av makarna, tillika badläkare, Carl och Calla Curman. De tjänstgjorde i det intilliggande kallbadhuset och deras släkt äger och vårdar dem än idag. Carl Curman grundade även Sturebadet i Stockholm.
Villorna är byggnadsminnesförklarade och är några av landets främsta byggnader i nationalromantisk stil och den speciella grenen fornnordisk stil. Husen påminner om norsk stabbur som är hus på stolpar och har drakhuvuden och annat som för tanken till vikingatida utsmyckning.
Villorna är färgstarkt målade i tjärbrunt, starkt gult och engelskt rött för de stora ytorna medan detaljerna går i indianrött, blått och grönt. Att beskåda dem från utsidan får man inte missa även när det är stängt.
Sommartid ordnas visning av villan.
Gamle stan
”Gamlestan” är Lysekils äldsta stadsdel och det fanns bebyggelse här redan på 1600-talet. Gamla strandgatan är följaktligen stadens äldsta gata och utmed den stenbelagda gatan står den välbevarad träbebyggelse från mitten av 1800-talet fast på den tiden gick bebyggelsen ända ned till strandkanten.
Här och var på husen finns skyltar som berättar om dess historia och ägare.
Havets hus
Är du dykare så kan du ge dig ut i havet utanför ifall du vill se samma fiskar som på akvariet. Eller så besöker du Havets Hus och får möta hundratals fascinerande arter, i hela 40 akvarier, som t ex småfläckig rödhaj till knorrande oxsimpa. Här finns inte en klapphage men man får känna på sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvarier.
Häftigaste upplevelsen är tunnelakvariet där du går helt torr omgiven av vatten, bland pigghaj, torskar och havsålar. Kortare marinbiologiska filmer visas flera gånger dagligen. Man kan även åka på sälsafari.
I anslutning till akvariet ligger Havets Hus Bistro & Café där man kan fika eller äta och ute om vädret passar.
Strandvägen 9 Lyseki
Telefon: 0523-668160
Lysekils kallbadshus
Badhuset används dagligen – året runt – av Lysekilsbor och sommartid även av turister.
Kallbadhuset är en viktig del av stadens och Sveriges badtradition som uppstod under artonhundratalets mitt och fortfarande till viss del är vid liv.
Kallbadhuset ligger i Havsbadsparken i Lysekil som minner om badortsepoken. Vissa delar är från 1864 men det mesta från 1919. Badinrättning hade funnits sedan 1847 genom dr Molleén.
I början av 1800-talet propagerade Svenska läkaresällskapet för de goda och läkande effekterna med salta bad. Societeten drogs till de havsbad som etablerades under seklets gång. Till Lysekil kom kung Oscar II varje år och orsakade då stort rabalder när han anlände till hamnen.
Badläkaren framför andra var Carl Curman. Han undervisade i balneologi vid Karolinska institutet. Han kom hit som 26-åring 1859 och var verksam fram till 1887. Tack vare honom utvecklades Lysekil till Sveriges förnämsta badort.
Lotsutkiken Flottans män
Lysekil är kuperat och ståtar med ett flertal utsiktplatser. Detta är en gammal lotsutik varifrån man tidigt kunde se och gå ut och möta skepp som önskade ledsagning.
1975 byggdes en ny lotsstation vid inloppet till Brofjorden och aktiviteten upphörde. 1999 övertog Flottans män lokalerna och har sitt klubbhus.
Stångehuvud naturreservat
Ute på naturreservatet Stångehuvud finns ett riktigt mecca för den badsugna semesterfiraren men framförallt en otrolig naturupplevelse med vackra klippor och fantastiskt havssceneri.¨
Här finns många underbara stenhällar av röd bohusgranit att ligga och sola på.
Badmöjligheterna är många och runt den lilla ön Kramkistan är snorklingen omåttligt populär.
Calla Curman såg att klipporna alltmer bebyggdes och för att bevara dem köpte han upp stor del av de kvarvarande partierna av det vackra granitlandskapet och räddade på så sätt hon detta åt eftervärlden, undan från den alltmer utbredda stenbrytningen. Graniten bildades för 920 miljoner år sedan och lär stå kvar långt framöver.
Pinneviksbadet
Alldeles innan Stångehuvuds naturreservat ligger Pinneviksbadet.
Detta anse vara Lysekils populäraste badplats och badplatsen består av en långgrund sandbotten som uppskattas av de flesta. För den som inte uppskattar sand finns även bryggor, klippor och en gräsmatta.
Toalett och kiosk finns på badplatsen. Bilparkering finns endast ett stenkast härifrån.
Utsiktstornet
Skall man välja en utsiktsplats i Lysekil så är det denna. Här uppe på Flaggberget ser man staden och omgivande havet och Gullmarsfjorden. Det är ritat av stadens store badläkare Carl Curman och byggdes 1894 av ”Lysekils Wänner”.