Mellan Norrköping och Örebro till bruksorter längs vackra vägar...


Med start i Norrköping passeras Finspångs bruk och slott, Rejmyre glasbruk, Övre Häfla bruk, Brevens bruk till Örebro med slottet och stadens övriga sevärdheter.

  • Till start: 135,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Norrköping

Trots att Norrköpings stadskärna inte har så många industrier som fortfarande är i drift så präglas området av den imponerande industriarkitekturen. Man har på ett varsamt sätt skapat, muséer (flesta gratis), universietscampus, kaféer och krogar i den gamla miljön längs ån. Klart underskattad stad. 

Trippa har en promenad i staden. Norrköping - Industrilandskapet

Finspångs bruk och slott

Rejmyre glasbruk

Följ med på en spännande resa genom glasbruket och se tillverkningen på nära håll.

På Reijmyre Glasbruk 1810 får du möjligheten att under guidad visning se och uppleva hur munblåst glas blir till. Du är alltid välkommen att besöka oss på egen hand och se glastillverkningen kostnadsfritt.

 

När du som ingår i en guidad grupp anländer till glasbruket välkomnas du av brukets guide som tar emot dig och följer med gruppen på resan genom glasets fascinerade färd, från glödande massa till färdig produkt. 

 

Man tillverkar bland annat Operakällarens glas, Antikserien med anor från 1700-talet samt världens bäste champagnekännare, Richard Juhlins glasserie.

 

Butik med fabrikspriser.

Läs mera

Övre Hävla bruk

Häfla Hammarsmedja är ett industriarv som ligger vid Häfla ström, naturskönt mellan sjöarna Regnaren och Vagnaren ett stycke från Rejmyre.

 

Du bjuds här på en upplevelse av industrihistoria och människors vardag. När verksamheten vid Häfla Övre Bruk upphörde 1924 så låste man smedjan, gick hem och lämnade allt. Därför finns allt kvar, härdar, hammare, verktyg med mera. Det gör Häfla Hammarsmedja till en unik industrianläggning från 1920-talet.

 

En guidning visar hammarsmedjan, klensmedjan och sågverk som är bevarad med teknik och utrustning som det såg ut när den siste smeden gick hem 1924. Detta är ett unikt och komplett mindre järnbruk som visar utvecklingen av produktionsteknik under 300 år.

 

Text: Visit Östergötland

Läs mera

Brevens bruk

Brevens Bruk ligger c:a fem mil sydost om Örebro och den vackra och välbevarade bruksmiljön påminner mer om de uppländska bruken och klassat som riksintresse.

Bruket grundades 1676 men Breven är omtalat redan 1317 då ”Bredhæhueendonerades till Riseberga kloster.

Det gjutna järnet härifrån blev känt för sin goda kvalitet. I Stockholm är Djurgårdsbron och intilliggande Blå Portens gjutjärnsgrind byggda med gjutgods från Brevens Bruk.

Herrgården från 1698, rost- och mas ugnen från 1800-talet och Brevens kyrka i empirestil från 1842 är byggnader som står ut. Midsommarfirandet i Brevens Bruk är en tradition med 200-åriga anor.

I området finns även hantverksbutiker, konstutställningar, museum, café, restaurang/pub. Dessutom fina vandrings- och cykelleder och badplats.

Läs mera

Länkar

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norrköping - industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Norrköping en promenad i industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Löfstad slott
Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.
OrtNorrköping
Norsholms sluss och Kapten Billes...
Där snabbtåget från Stockholm visslar förbli ligger Norsholms sluss som är en del av Göta kanal. En bit från slussen ligger Kapten Billes där man kan hyra cykel, kanot eller bara äta gott eller fika.
OrtNorrköping
Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala