Möja från Berg till Långvik


En lika populär promenad som cykeltur. Cyklar finns att hyra på flera ställen. Promenaden går mestadels längs vatten och passerar fiskelägen och byar.

  • Till start: 47,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Möja 
  • Avgift: Nej 


Möja från Berg till Långvik
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Berg

Det här är den mest trafikerade bryggan på ön. Vid Berg finns sjömack, två restauranger, ett bageri, Konsum, turistbyrå med uthyrning och ett hembygdsmuseum. Med Berg som bas kan man ta sig runt på den södra delen mot Kyrkviken och Möja Ström.

STF Möja

Möja är en av de större öarna i Stockholms Skärgård. Hit åker du för att uppleva levande skärgårdsmiljö. Här sysselsätter fiske och jordbruk fortfarande några av de bofasta.

Skärgården håller öppet året om och när hösten kommer börjar en ny säsong. Bastuflottar, varmvattenduschar och en vinteröppen krog lockar besökare även under vintern.

STF Vandrarhem Möja ligger i byn Berg på Möja. Här har det gamla posthuset renoverats till ett vandrarhem som håller öppet året runt. Du bor i fyrabäddsrum med toalett och det finns ett stort gemensamt umgängesrum kombinerat med fullt utrustade kök.

Boka: 08-10 02 21      boka@stfmoja.se

Läs mera

Länkar

Möjas Kulturella Ungdomsrörelse

Ja det här är verkligen en gammal dansbana i dess rätta bemärkelse. Man skulle kunna spelat in en film här för decennier sen och inget större hade förändrats. Föreningen bakom MKU är ett begrepp och över tiden har man gått från mossigt till kult och här ryms mycket nostalgi.

Länkar

Löka

Ett litet fiskeläge strax norr om Berg som har en fin gästhamn och vacker utsikt från klipporna. Här stannar båtarna så det här är ett alternativ att åka hem ifrån. Särskilt vackert är det på tidiga morgnar här. Tar man vänster mot gästhamnen och går upp på klipporna finns bänkar med utsikt längs farleden.

Möja Blom & Grönt

I Löka by längs vägen ligger denna handelsträdgård som har allt ifrån grönsaker till örter och blommor. Är det öppet när du kommer förbi så får man tjoa eller knacka på ifall ingen är på plats.
Tel: 08 - 571 649 49

Ramsmora brygga

Inte lika skyddat som Ramsmora fiskehamn ligger bryggan med samma namn där färjorna lägger till. Vidsträckt havsutsikt mot Norrfjärden.

Ramsmora fiskehamn

Här känns det mycket Saltkråkan när man går ut bland sjöbodarna. Här angör det hungriga sjöfolket när de ska upp till Wikströms fisk för en god middag. En hel del av krogens fisk kommer från båtar just här. På bryggorna här kan man sitta och dingla med benen och längst ut ser man öppet hav.

Wikströms fisk

Här kan vi prata familjerestaurang. Det är pappa Rune som fiskar all fisk och mamma Inga-Lill och dottern Stina som tillagar och serverar. Krog har det varit sen 1990 men fisk har man sålt långt innan dess.

Det är som att komma till ett skärgårdshemman för hundra år sen. Sen har man lagt till lite fiskeredskap och skärgårdiana som ger extra touch. En stor uteveranda fylls snabbt vid bra väder men interiören är bäst.

En kort promenad från vägen kommer man upp till en av skärgårdens bästa restauranger. Den här restaurangen är populär så räkna inte med att få bord utan vidare. Bordsbokning rekommenderas alltid.
Tel: 08-57164170.

Länkar

Långvik

Längre än så här kommer man inte på Möja men viken är verkligen mysig. Man förstår varför man byggde husen här, för båtar och sjöbodar blev väl skyddade. En riktigt pittoresk fiskehamn och på andra sidan viken finns fotografernas favorit bland skärgårdsbebyggelser. Sommartid är Coop nära öppen så man kan proviantera här. I byn drivs även en spritfabrik av den legendariske sjömannen Jeppe Lindfors.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Möja
Det finns många bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka...
OrtVärmdö
STF Möja
Möja är en av de större öarna i Stockholms Skärgård. Hit åker du för att uppleva levande skärgårdsmiljö. Här sysselsätter fiske och jordbruk fortfarande några av de bofasta.
OrtVärmdö
STF Stora Kalholmen
Stockholms skärgårds första vandrarhem ligger på Stora Kalholmen. Byggnaden är det enda huset på ön och uppfördes som sommarhus år 1914. Idag är det ett vandrarhem för skärgårdsluffare som vill ha stillhet och enskildhet.
OrtVärmdö
Finnhamn
Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av...
OrtÖsteråker
Ingmarsö krog & brygga.
En prisvärd krog en timmes båtfärd från Vaxholm ifall du prickar in rätt tur utan byten. Båtfärden hit är jättemysig och Ingmarsö kan man med fördel promenera runt.
OrtIngmarsö
Ingmarsö
Ingmarsö ligger på gränsen till ytterskärgården med relativt många (100) åretruntboende. Vid Ingmarsö södra brygga ligger en liten by med restaurang och affär och med cykel, gående, kajak eller roddbåt tar man sig runt ön.
OrtÖsteråker