Har man besökt Kullaberg eller Mölle för den delen så är detta en trevlig rundtur neråt Helsingborg.
- Till start: 473,4 Km
- Stopp: 5
- Ort: Höganäs
- Avgift: Nej
Mölle
Samhällen vid vattnet bildades ofta först som fiskelägen. Så är också fallet med Mölle som var ett fiskeläge under närliggande Krapperups slott från sent 1400-tal. Men orten kom mer än många andra att spela en stor roll i turismens framväxt under slutet av 1800-talet. Ett naturskönt läge vid Kullaberg och Öresund bidrog.
Synden i Mölle var ett begrepp från 1900-talets början. Det var män och kvinnor som badade tillsammans men med rejäla tvärrandiga baddräkter som dolde det mesta. Bland annat tyska turister letade sig hit.
Idag är det fortfarande turism som gäller och orten tredubblar sin befolkning på sommaren. Vill man lyxa så är det det högt belägna Grand Hotell Mölle som gäller men att ta sig upp hit bör man göra även om man inte ska inta något. Mängder med folk drar sig till hamnen för en glass, lite krabbfiske eller för att surfa i hamnens vågor och spisa på nåt av de enklare ställena.
Är man i Mölle bör man fortsätta den s k Italienska vägen vidare till Kullaberg.
Krapperup slott
På Kullahalvön intill Öresund ligger Krapperups slott. Med anor från 1200-talet är det en av Skånes äldsta sätesgårdar. Ett stort antal svenska och danska släkter har ägt slottet genom århundradena och det var mycket mäktigt och man styrde över de flesta gårdarna och byarna runtom. Däribland Arild och Mölle.
Idag används flera av de imponerande ekonomibyggnaderna till annat än de var historiskt. Det gamla stallet huseras av Kullens Konstförening med sin konsthall, Krapperups Konsthall men även Krapperups museum. Den gamla smedjan och snickarverkstaden inrymmer kaffestuga samt Slottsboden och kostallet är idag musikhall.
Man kan besöka den vackra slottsträdgården året om.
Höganäs
Viken
Vikens fiskeläge är pittoreskt så det förslår. Här kan man vandra runt lite på måfå men ta gärna sikte på Paul Jönska gården på Skepparegatan 18 som är en skeppargård från 1880-talet med den ursprungliga inredningen bevarad. Annat tips är kvarnen Sophiamöllan på Möllarevägen.
Här finns flera bra krogar med Vikens hamnkrog i topp. I hamnkrogens källare driver Per i Vikens korvar, som bland annat säljer prinskorvar till Hötorgshallen i Stockholm, korvstället Snäppet bättre.
På medeltiden fanns en by med kapell här och runt år 1700 hade det växt till ca 60 hushåll. En tredjedel av befolkningen dog när Viken drabbades av pesten på 1710-talet. Under 1800-talet blev Viken en sjöfartsort med stora segelfartyg som trafikerade hela världen. Vikens Sjöfartsmuseum i hamnen beskriver denna tid.
Sevärt:
Vikens Sjöfartsmuseum
Permanent utställning om Vikens historia som sjöfarts- och fiskeort.
Sophiamöllan, Möllarevägen
Invigdes 1838 och malde för vind ända till 1940. Sophiamöllan från 1838 (Wikens qvarn) körs regelbundet på helgerna under sommarmånaderna.
Paul Jönska gården, Skepparegatan 18
En Skeppargård från 1880-talet med den ursprungliga inredningen bevarad. Idag är huset museum med en trädgård där våffelservering sker vissa helger.
Sofiero
Utsett till Europas vackraste slott 2010 och man kan verkligen förstå juryn. Parken och slottsträdgården är verkligen magnifika och det lilla nätta slottet blickar ut över Öresund. Parken har fri entré.
Slottet var tidigare kungligt och uppfördes av Oscar II och slottet tillägnades drottning Sofia och namnet blev Sophie-Ro. Gamle kungen Gustav den VI Adolf som var mycket intresserad av trädgårdsodling, skänkte parken till Helsingborgs stad 1959 och slottet 1973.
Parken har uppemot 10 000 rhododendronbuskar som klär sidorna av ravinen och blommar under vår och sommar. En intressant museibutik och konstutställningar bör nämnas.
I själva slottet huserar en finkrog med utsikt över Öresund och finns med i White Guide (se länk boka bord). För den sparsamme finns gott om plats för picknickfilten i slottssparken.