Mörkö och Oaxen


RUNDTUR: Mörkö ägs till stor del av släkten Bonde. Ön nås av bro från väster och med bilfärja från norr och är en platt ö som lämpar sig för cykling. Två slott, en lanthandel med fika och en skärgårdskrog.

  • Till start: 44,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Mörkö och Oaxen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Idala Café & Lanthandel

Här kan man både fika och handla i lanthandeln med basvaror, dricka glass och ett stort grönsaksstånd utanför. Har man tid och ork så kan man hyra cykel med korg för 60 kr per dag och då får man karta med åtta turer att välja bland. Termos får man låna också.

Länkar

Oaxen

En dagsutflykt med baddräkt och matsäck i ryggan, javisst kommer du att trivas här då. Överhuvudtaget är ön promenadvänlig med fin natur och vykortsvackra vyer. Runt själva kalkbrottet finns en miljö som för tankarna till andra planeter. Till ön går en betalfärja i princip en gång i timmen och bil kostar 55 kr per passagerare 15 kr som är samma pris som för gående.

Från början kan den här ön inte varit mycket att skryta med, ”Ohagsön”, som sjöpiraterna lär ha kallat den, därav namnet Oaxen. Den 2 kilometer långa ön utanför Mörkös kust i Södertälje kommun har mycket kalksten, och ön drev ett kalkbruk mellan åren 1868-1974. Kalkugnen Ettan är ett stycke historia och byggnadsminne som finns att skåda från denna tid.

Läs mera

Engsholms slott

Några mil söder om Södertälja, på ön Mörkö, ligger detta slott. Det har funnits sedan 1300-talet då Magnus Ladulås söner huserade på slottet. På 1500-talet ägdes det av släkten Banér där mannen i familjen blev mördad av självaste Christian Tyrann i Stockholms blodbad. Kanske inte så konstigt att det spökar? En man har av flera setts stiga in och ur hissen och sedan vandra korridorerna fram och tillbaka.

Idag är det konferens, festarrangemang och övernattning som gäller på slottet, som drivs av systrarna Johansson. Tyvärr finns det i dagsläget ingen möjlighet för rundvandring, däremot kan du med fördel äta dig mätt på slottets förstaklassiga restaurang.

Läs mera

Länkar

Hörningsholm slott

Privatägt sedan 1746 av släkten Bonde. Man tror att slottet ligger på grunden till en gammal vikingaborg. Hörningsholm är beläget högt på ett klippavsats intill Borgsundet och har en fantastisk utsikt. Slottet har varit i mångas ägo, bland annat har det getts bort som morgongåva till en dansk adelsdam. Slottet är inte öppet för allmänheten men bara att beskåda slottet över fälten är en mäktig syn.

Skansholmens sjökrog och bistro

Skansholmens sjökrog på norra Mörkö är öppen sommartid och ligger mycket vackert med vatten åt två håll vid Skanssundets färjeläge. Hit tar man sig antingen söderut från Mörkö eller via vägfärjan norrifrån. Det finns båtplatser för övernattning, camping samt stugor att hyra.

Denna restaurang blev den första, sedan 1865, att ha eget Brännvinsbränneri. I samma byggnad som krogen ligger en affär och ett stenkast därifrån en bistro med lite billigare rätter.

Ring och boka bord på 08-551 550 66

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tullgarns slott och naturreservat samt Trosa
En perfekt dagsutflykt med folkliv, historia och natur. Ta en tur till Tullgarns slott och upplev Trosa, som även kallas världens ände. En promenad längs Trosaån båtmyller i hamnen gör knappast någon besviken.
OrtSödertälje
Näset Tullgarns naturreservat
Näset är det klassiska målet för den naturintresserade. Ädellövskogar kantas av vackra ängar längs stränderna. Tullgarns slott intill rekommenderas också.
OrtSödertälje
Engsholms slott
Slott har funnits här sen 1300-talet då Magnus Ladulås söner levde här. Slottsherren blev senare avrättad i Stockholms blodbad Är det därför det spökar?Dagens slottsbyggnad är betydligt yngre från sent 1800-tal.
OrtSödertälje
Kulturhuset i Ytterjärna.
I detta magnifika hus ryms teater, café, restaurang, kontor mm. Ät eller fika ekologiskt, biodymaniskt och lokalt. Vegetariska lunchbuffén är mycket populär.
OrtJärna
Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.
Antroposofin är grunden för bl a waldorfpedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling. Odling, skolor, arkitektur och vård präglas av den andan här.
OrtJärna
Stora Vika
Miljontals ton cement har genom åren tillverkats i det nu öde bruket. Kalksten finns det nämligen gott om vilket bidrar till de ovanliga fjärilsarterna här.
OrtNynäshamn