Nämdö


Sevärdhet 1 av 6

Nämdö

Nämdö ligger i södra skärgården och kan ses från östra Värmdö över sin egen fjärd Nämdöfjärden. Vill man ta sig runt på den 7 km långa ön så gör man det bäst med cykel eller till fots. Här finns en bra sjökrog, handelsbod och Östanviks gård med gårdsförsäljning. Det finns en liten strand och en del klippor att bada ifrån.

Vandra:
Många bra alternativ att gå runt ön finns.

Bo:
Solviks stuguthyrning. Telefon: 08-571 560 17

Bad:
Flera bad finns nedan några populära:
Östanviks gård och vid Kyrknästet finns långgrunda vikar med klippor och sandbotten
Nämdö Böte med klippor och liten sandstrand.
Tjusviks brygga
Långvik på nordsidan har fin sandbotten.

Äta:
Nämdö Kök & Bar
Hemsida
08 571 560 17

Handla och fika:
Guns livs
Östanviks gård gårdsbutik med försäljning och café sommartid 19/6 - 18/8  Tisdag, Fredag, Lördag  Kl 10.30 - 14.30

Ta sig hit:
Waxholmsbolaget från Stavsnäs (buss från Slussen) eller Saltsjöbaden (Saltsjöbanan från Slussen)

Läs mera

Skärgårdsmuseet, Nämdöfilialen

Länkar

Nämdö Kyrka

Nämdö kyrka invigdes hösten 1876 och är byggd i trä i enkel nygotik. Kyrkan har haft tre kända föregångare där den äldsta är från c:a 1630.

Det finns de som så sent som på 1900-talet påstod att Nämdö skulle haft en av de äldsta gudstjänstlokalerna ett kapell anlagts år 870 av Ansgars närmaste efterträdare.

Att det funnits kapell på medeltiden är dock fastslaget.

Guns livs och Nämdö Kök & Bar

Östanviks Gård - Nämdö

I pittoreska Stockholms skärgård, närmare bestämt på Nämdö, ligger Östanviks gård. Under juni-augusti har den stora gårdsbutiken öppet men en mindre självköpsbutik, belägen i bostadshuset, är öppen året runt. Glass, lammprodukter och ägg säljes – allt efter säsong.

Länkar

Nämdö Böte

Nämdö Böte är Nämdös högsta berg, 42 m ö h. Förr i tiden fanns här en vårdkase, en varningseld. Denna ingick i en kedja av högt belägna platser i hela skärgården, som kunde användas för att larma att fara hotade.

Från toppen där det finns ett utsiktstorn med fantastisk utsikt. Vid god sikt ser man från Globen i väster till Revengegrundet i öster.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rögrund
En liten och mysig ö med så mycket att se, bland annat ett utsiktstorn och en barnhinderbana. Man tar sig runt hela ön på en knapp timme. Grundets vandrarhem och servering är öns centrum. Känt är även sjömärket krokodilen.
OrtRögrund
Bullerön
En liten och mycket speciell ö en bra bit ut mot öppet hav. Bruno Liljefors ägde ön och hans ateljé finns kvar. 
OrtVärmdö
Björkvik
Vid vägens ände tar havet vid. Enastående utsikt över Nämdöfjärden, flera stränder, lummiga vandringsleder i naturreservatet och en Bistro vid havet.
OrtVärmdö
Gustavsberg och havet vid Björkvik.
Den här utflykten börjar ute vid havet i Björkvik vid Nämdöfjärden. Där finns två härliga badplatser Björkvik och Torpesand samt Björnö naturreservat. Har man inte picnicmat med lockar Bistro Björkvik.  Därefter blir det porslinsmekkat Gustavsberg (buss 429) med museum,...
OrtVärmdö
Björkviks riviera
Sandstranden på Gålö sägs vara är längre än nån av stränderna här men här finns det flera. En sensommardag med pålandsvind når temperaturerna högt. Här finns bad för alla smaker. 
OrtIngarö
Stavsnäs
Ett utmärkt resmål för att lämna inlandet och nå den solsäkra skärgården. Väntar du på färjan rekommenderas Stavsnäs hembageri eller den skyltade promenaden.
OrtStavsnäs