Norra Brunnsviken och Tivoliberget


Beundra den sagolikt vackra utsikten över hela Brunnsviken från Tivoliberget. Här passeras bl a flera historiska byggnader och en restaurerad lustpark.

  • Till start: 4,5 Km 
  • Längd: 5,0 km 
  • Stopp:
  • Ort: Solna 
  • Avgift: Nej 


Norra Brunnsviken och Tivoliberget
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Frösundavik

Utgörs av byggnader från 20-talets klassicismen som idag är avsedda för hotell och konferens. En del av huvudbyggnaden var tidigare Svea ingenjörregementes (Ing 1:s) lokaler. Och från allra första början låg ett torp med namn Snåltäppan här.

SAS koncernbyggnad

Solna kommun ägde området 1985 och valde att sälja en del av marken till SAS och kontoret uppfördes åren 1985-87. Flygbolagets huvudkontor fick då skräddarsydda lokaler som man verkade i tills man 2010 flyttade till Arlanda flygplats. Hösten 2013 beslutade man sig för att flytta tillbaka.

Den norska arkitektgruppen Niels Torp NS har ritat byggnaden. Huvudidén var fem sinsemellan olika huskroppar som sammanbands av en gemensam sk "kreativ gata". Arkitekterna hade velat att det skulle uppfattas som en mindre stad som tillsammans med SAS-medarbetarna bildade ett litet samhälle.

Annelunds gård

Här har många bott under årens lopp. Grosshandlaren Erik Giers var den förste hyresgästen och han namngav huset efter sin hustru Anna i slutet på 1700-talet. Per Henrik Ling, ”Den svenske gymnastikens fader”, köpte gården 1822. I den röda träbyggnaden på gården lät Ling naturligtvis bygga en gymnastiksal.

Kafé Sjöstugan

Ta en fikapaus på bryggan och smaska på något nybakt och ekologisk från kaféet i mysiga trädgården. Knappsoppan med linser, curry och mango chutney är värt resan hit. 2004 brann kafébyggnaden ner, men numer är den under uppbyggnad. Skön äkta allmoge-hippie karaktär.

Öppettider:
Året om torsdag, lördag och söndag.
Sommartid dagligen sommartid 11-17.
På sommaren har man även konserter vissa dar. Se hemsidan.

För dem är det viktigt att följa årstidernas växlingar. De serverar deras egna soppor allt efter årstid och tillgång på goda ekologiska råvaror. Under sommaren serverar de olika sallader.

Pipers väg 22, Solna
Tel: 08-655 11 99

Läs mera

Länkar

Bergshamra by

Karl XV lät ca 1865 uppföra tre villor åt sina vänner intill Brunnsviken; Övre Karlsro samt Nedre Karlsro, som består av två villor placerade i flygelläge till Övre Karlsro. Villorna är uppförda i karaktäristisk schweizerstil och hyrdes ut som sommarbostäder.

Carl Malmstens hus

I möbelarkitekts bostad på Pipers väg 18 hittar du naturligtvis en hel del inredning som han designat själv.

Tivolibergets utsiktsplats

Pusta ut och förundras över den sagolikt vackra utsikten över hela Brunnsviken. Under andra världskriget användes Tivoliberget av luftvärnet. När det grönskar får man kika lite mellan träden så nästa bättre vintertid.

Pipers park

Den pastorala oasen med sina väldiga ekar är resterna av en lustpark som aldrig blev klar då beställaren, parisambassadören Gustav Philip Creutz, avled 1785. Piper är förstås namnet på mannen som fick i uppdrag att grunda parken. När Creutz dog växte parken igen. Vid firandet av Pipers 200-årsminne 1978 började man restaurera den.  

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fjärilshuset Haga
Alltid 25 grader varmt. I Fjärilshuset inte bara värmer du dig utan ser de 700 fjärilarna i sin naturliga tropiska miljö. Nu även akvarium med hajar!
OrtHaga
Hagatoppen
360-graders vy över stor del av norra Stockholm. En kuriositet är att man ser Stockholms mest kända landmärken, Globen och Stadshuset, på en enslinje.
OrtHaga
Koppartälten i Haga
I koppartälten från sent 1700-tal finns museum och en restaurang, men man kan även fika i denna magnifika miljö. Personalen bakar och lagar allt själva.
OrtHaga
Stora Pelousen Hagaparken
Denna pelous – som lämpligt nog betyder gräsmatta på franska – är perfekt för kubbspel, picknick och sol. Uppe från koppartälten är utsikten vackrast.
OrtHaga
Kafé Sjöstugan vid Brunnsviken.
Ta en fikapaus eller lunch på bryggan, i den mysiga trädgården eller i kaféet med allmoge-hippie känsla. Öppet helger året om och dagligen sommartid.
OrtSolna
Gamla Orangeriet
Orangerier var historiskt sett helt enkelt växthus för apelsiner (orange). Idag är det gamla orangeri ett café med goda bakverk och maträtter samt utställningslokal. Helmysig växthuskänsla med trevlig personal utlovas.
OrtStockholm