Norrtälje till Väddö.


Den här bilturen följer en av de gamla postrutterna som senare via Grisslehamn och postrodd ledde ända till Åland.

  • Till start: 59,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Ja 


Norrtälje till Väddö.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Norrtälje

Norrtälje är en riktigt mysig småstad som placerar sig högt upp i listan över populära sommarstäder.  Kombinera shopping och naturupplevelser med restaurangbesök nära havet.  Vi guidar dig genom stans mest natursköna och pittoreska delar samt shoppingstråk.

Sevärt:
Norrtäljeån är bara 1750 meter lång och rinner från sjön Lommaren ut till hamnbassängen i Norrtälje. Inte desto mindre en mycket vacker promenad längs ån och över små broar.

Stora torget är ett vackert småstadstorg som inhyser rådhuset samt delikatessbutiker som Collins ostbod.

Södra bergens utsiktsplats ger en fantastisk översikt over hela staden och bra bit ut i viken. Från Norrtäljeviken kunde man fram till vikingatiden ta sig inåt land så långt som till Uppsala. Bredvid utsiktsplatsen ligger en restaurang för den hungrige.

Vid Lilla torget ligger Wallinska gårdarna som uppfördes på 1730-talet och givetvis ett Stadshotell.

Från Tillfällegatan börjar ett shoppingstråk som bjuder på bade små och stora butiker samt caféer och restauranger. Njut av den småstadsmysiga känslan.

Pythagoras industrimuseum ligger endast ett stenkast från centrum. Här finns något för hela familjen, inklusive ett café.

Ångbåten S/S Norrtelje har legat här sedan 60-talet och är idag en restaurang. Båten tillhörde Norrtelje Ångfartyg AB och trafikerade bland annat Åland.

Silobyggnaderna vittnar om den jordbruksbygd Norrtälje fortfarande är. Staden planerar dock att bygga ett nytt bostadsområde på området och en arkitekttävling pågår.

Societetsparken är en rogivande park och en perfekt picknickplats. Bara namnet minner om en svunnen tid då man skiljde på hög och låg. På sommaren har man här träffar för motorcyklar och amerikanska bilar. Vi har även skapat en promenad som täcker det väsentligaste.  Norrtälje stadspromenad.

Läs mera

Norra Malma naturreservat

Reservatet består av en ekhage som rymmer ett av länets största bestånd av grovstammiga ekar. De gamla ekarna har gott om håligheter och är värdefulla för fågellivet och för fladdermöss. Fem olika arter håller till i reservatet så kvällstid får man ducka när de sätter fart ut i natten. När det är säsong blommar stora ängar av blåsippa, gullviva och vårlök, en fröjd för ögat! I närheten ligger Erkenbadet och Vikingabyn Storholmen.

Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen är vackert belägen vid sjön Erken. Alldeles vid fornbyn ligger ett stort järnåldersgravfält med 166 gravkullar och fornlämningar, som är del av ett vackert naturreservat med flera hundra år gamla ekar. Vikingabyn med dess verksamheter drivs av Stiftelsen Storholmen Norden. Vikingabyn är inte bara en fornby utan Storholmen är en blandning av föreningsliv och museiverksamhet.

Länkar

Roslagens Sjöfartsmuseum

Roslagens Sjöfartsminnesförening är en ideell förening som verkar för Roslagens sjöfartshistoria. Man driver det innehållsrika och trivsamma Roslagens Sjöfartsmuseum i Älmsta på Väddö, vackert beläget på sluttningen ner mot Väddö kanal.

Museet är öppet för säsongen och är öppet alla dagar t o m den 31 augusti, klockan 10 - 16.

Älmsta

Vid Älmsta samhälle ligger en av tre broar som förbinder Väddö med fastlandet. Sen 1830-talet byggdes Väddö kanal som Väddöfjärden i norr med Bagghusfjärden i söder. Vill man promenera längs kanalen finns det en fin led på ö-sidan. Med Älmstabyggden menar man hela området från Singö i norr till Arholma i söder på båda sidor om kanalen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norrtälje till Väddö.
Den här bilturen följer en av de gamla postrutterna som senare via Grisslehamn och postrodd ledde ända till Åland.
OrtNorrtälje
Norrtälje - Roslagens huvudstad.
En knapp timmes bilresa från Stockholm ligger denna pittoreska stad. Gå längs ån, se vackra trähus, shoppa och runda av med restaurang eller gammelfika. Missa inte den helt nya stadsdelen vid Norrtäljeviken. ...
OrtNorrtälje
Norrtälje - en stadspromenad
Norrtälje är en riktigt mysig småstad som placerar sig högt upp i listan över populära sommarstäder. Naturskönt och pittoreskt med fika och shopping.
OrtNorrtälje
Pythagoras industrimuseum
Ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Här tillverkades tändkulemotorer och tekniken liknar dieselmotorer. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 till Norrtälje busstation. Promenad 600 m. 
Totalt ca: 1t 20 min
OrtNorrtälje
Norrtälje - Hälsans stig
Hälsans stig i Norrtälje tar dig runt staden och visar upp dess bästa natur och sevärdheter. Flera bra rastplatser finns längs turen.
OrtNorrtälje
Lommarbadet
Det här badet hade länge Sveriges längsta utomhusrutschbana. Som god tvåa erbjuder man denna samt sandstrand och brygga. Trevlig promenad från stan längs Norrtäljeån rekommenderas.
OrtNorrtälje