Nyckelviken naturreservat och herrgård


Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 7,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Nyckelviken naturreservat och herrgård
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Nyckelviken

Vid Saltsjöns strand, nära Nacka centrum, ligger naturreservatet Nyckelviken. I naturreservatets mitt ligger herrgården Stora Nyckelviken som är från 1740. Här kan man fika eller ta en picknick efter en skön promenad. För vill man motionera så är det flera spår som utgår härifrån.

Trädgården är en sk visningsträdgård att inspireras av under sommaren. Det finns kryddträdgård, blomstergatan med sommarblommor, frukträd samt lusthuset med Japanska trädgården. Här driver Nacka kommun upp växter för rondeller, rabatter och krukor.

Bondgården är som ett litet lill-skansen med vädurskaniner, fjällkor och grisar. Man kan även rida shetlandsponnies, grilla och köpa nyvärpta ägg.

Hembygdsmuseet är inte bara intressant att besöka, det är en av flera vackra byggnader inom ägorna.

Läs mera

Bondgården

Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktspärla beror till stor del på den välskötta ladugården där vädurskaniner samsas med fjällkossor, hästar och grisar. Har du tur, hittar du dagsfärska ägg i hönshusets kylskåp som du kan köpa med dig hem. På helgerna arrangeras ponnyridning.

Stora Nyckelviken

Stora Nyckelviken uppfördes på 1740-talet som sommarnöje åt en direktör på Ostindiska kompaniet. Den låg på ett lagom seglingsavstånd från vinerbostad i stan. De senaste åren har flera TV-satsningar förlagts hit bland annat Skilda värdar, Sommarpratarna och Det stora matslaget.

Inrymt i herrgården är även det helgöppna Café Nyckelviken som sommartid har en härlig uteservering mot sjösidan.

Den timrade huvudbyggnaden är klädd med slät panel och har en färgsättning för att efterlikna ett dyrbarare stenhus. Från 1760-talet härrör norra gavelns tillbyggda ”Franska salong” och biljardflygeln med tillhörande spegeldamm. De faluröda flyglarna är av enklare 1700-talssnitt och den södra är hembygdsmuseum.

Läs mera

Café Nyckelviken

Att besöka Nyckelvikens herrgård är som att ta ett steg rakt in i 1700-talet. Gårdens fik serverar både mat och hembakade kakor, allt i anslutning till den vackra Saltjön med underbar utsikt. Barnmeny och lekhörna finns också. Förutom café finns det promenadspår, badmöjligheter och ett hembygdsmuseum. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, eller för den som vill komma bort från storstadsstressen ett tag.

Länkar

Klipp- och strandbad.

De många klipporna nere vid viken, en kort promenad från gården, är populära utflyktsmål under sommaren och på många ställen går det att bada. Runtom hittar man även mindre sandstränder.

Nacka hembygdsmuseum

I en av Stora Nyckelvikens röda flyglar ligger Nacka hembygdsmuseum där man får se hur vi levde förr i tiden och hur livet var på gården och speglar främst livet i bonde- och torparhem under 1800-talet.

Här finns utställningar om Nackas tidigaste historia, brukstiden, om äldre hantverk samt om de föremål och redskap som brukades inom hemmets sfär.

Man har även ett klassrum med kateder, bänkar och undervisningsmaterial och en interiör med möbler och husgeråd från det välkända Nackanäs värdshus, som brann ned 1960.

Fri entré.

Länkar

Nyckelvikens trädgård

I Nyckelvikens trädgård kan du njuta av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, frukträden och lusthuset samt den Japanska trädgården. I Nyckelviken finns även ett växthus där Nacka kommun odlar upp blommor som planteras ut i kommunens alla rabatter, rondeller och urnor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyckelviken naturreservat och herrgård
Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Fjäderholmarna
Stockholms närmaste skärgård heter det i reklamen och det ligger mycket i det. På knappt 30 minuter har man lämnat stadens jäkt och kan plantera sig på klipporna för solbad eller uppleva lite av varje med skärgårdskänsla. Krogar i alla prisklasser, glasskafé, diverse bodar och...
OrtFjäderholmarna
Nacka Strand
Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.
OrtNacka
Nacka Strand till Marinstaden
Från sjölivet i Nacka strand med utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Gå träspång utmed berget till en Marinstad med brustna visioner.
OrtNacka
Högberga gård
En villa som tillhört konstmecenaten Claes Fåhreus. Firade 100 år för några år sen och har en enastående utsikt över Stockholms inlopp. Här kan man äta tre-rättersmeny alla dagar eller äta brunch eller afternoon tea på helgerna. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtLidingö
Thielska galleriet
Kliv in i Ernest Thiels praktvilla. Konsthallarna är uppkallade efter bl a Munch och här finns konst av samtidens stora nordiska och franska konstnärer.
OrtDjurgården