Nyckelviken naturreservat och herrgård


  • Till start: 7,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 
Nyckelviken naturreservat och herrgård
Stor karta

Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café.

Sevärdhet 1 av 7

Nyckelviken

Vid Saltsjöns strand, nära Nacka centrum, ligger naturreservatet Nyckelviken. I naturreservatets mitt ligger herrgården Stora Nyckelviken som är från 1740. Här kan man fika eller ta en picknick efter en skön promenad. För vill man motionera så är det flera spår som utgår härifrån.

Trädgården är en sk visningsträdgård att inspireras av under sommaren. Det finns kryddträdgård, blomstergatan med sommarblommor, frukträd samt lusthuset med Japanska trädgården. Här driver Nacka kommun upp växter för rondeller, rabatter och krukor.

Bondgården är som ett litet lill-skansen med vädurskaniner, fjällkor och grisar. Man kan även rida shetlandsponnies, grilla och köpa nyvärpta ägg.

Hembygdsmuseet är inte bara intressant att besöka, det är en av flera vackra byggnader inom ägorna.

Läs mera

Bondgården

Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktspärla beror till stor del på den välskötta ladugården där vädurskaniner samsas med fjällkossor, hästar och grisar. Har du tur, hittar du dagsfärska ägg i hönshusets kylskåp som du kan köpa med dig hem. På helgerna arrangeras ponnyridning.

Stora Nyckelviken

Stora Nyckelviken uppfördes på 1740-talet som sommarnöje åt en direktör på Ostindiska kompaniet. Den låg på ett lagom seglingsavstånd från vinerbostad i stan. De senaste åren har flera TV-satsningar förlagts hit bland annat Skilda värdar, Sommarpratarna och Det stora matslaget.

Inrymt i herrgården är även det helgöppna Café Nyckelviken som sommartid har en härlig uteservering mot sjösidan.

Den timrade huvudbyggnaden är klädd med slät panel och har en färgsättning för att efterlikna ett dyrbarare stenhus. Från 1760-talet härrör norra gavelns tillbyggda ”Franska salong” och biljardflygeln med tillhörande spegeldamm. De faluröda flyglarna är av enklare 1700-talssnitt och den södra är hembygdsmuseum.

Läs mera

Café Nyckelviken

Att besöka Nyckelvikens herrgård är som att ta ett steg rakt in i 1700-talet. Gårdens fik serverar både mat och hembakade kakor, allt i anslutning till den vackra Saltjön med underbar utsikt. Barnmeny och lekhörna finns också. Förutom café finns det promenadspår, badmöjligheter och ett hembygdsmuseum. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, eller för den som vill komma bort från storstadsstressen ett tag.

Länkar

Klipp- och strandbad.

De många klipporna nere vid viken, en kort promenad från gården, är populära utflyktsmål under sommaren och på många ställen går det att bada. Runtom hittar man även mindre sandstränder.

Nacka hembygdsmuseum

I en av Stora Nyckelvikens röda flyglar ligger Nacka hembygdsmuseum där man får se hur vi levde förr i tiden och hur livet var på gården och speglar främst livet i bonde- och torparhem under 1800-talet.

Här finns utställningar om Nackas tidigaste historia, brukstiden, om äldre hantverk samt om de föremål och redskap som brukades inom hemmets sfär.

Man har även ett klassrum med kateder, bänkar och undervisningsmaterial och en interiör med möbler och husgeråd från det välkända Nackanäs värdshus, som brann ned 1960.

Fri entré.

Länkar

Nyckelvikens trädgård

I Nyckelvikens trädgård kan du njuta av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, frukträden och lusthuset samt den Japanska trädgården. I Nyckelviken finns även ett växthus där Nacka kommun odlar upp blommor som planteras ut i kommunens alla rabatter, rondeller och urnor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...