Ostkusten - Norrköping till Kalmar


Den här turen följer ostkusten från Norrköping till Kalmar med fokus på lite större orter. Vid flera av orterna har vi stadsguider eller promenader.

  • Till start: 135,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Ja 


Ostkusten - Norrköping till Kalmar
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Norrköping

Trots att Norrköpings stadskärna inte har så många industrier som fortfarande är i drift så präglas området av den imponerande industriarkitekturen. Man har på ett varsamt sätt skapat, muséer (flesta gratis), universietscampus, kaféer och krogar i den gamla miljön längs ån. Klart underskattad stad. 

Trippa har en promenad i staden. Norrköping - Industrilandskapet

Söderköping

Valdemarsvik

En fantastisk sommarstad som är fotbollslegendaren Nils Liedholms födelsestad. Båtliv och krogar och fik i hamnen. Pittoreska byggnader varvas med industrimminen.

Rosariet är också värt ett besök. Är man väl här bör man fundera på att åka den vackra Grytvägen längs Valdemarsviken.

Gamleby

Gamla torget

Gamlebys trekantiga torg med kullersten och gatstensbeläggning. På torget står också en Pagod telefonkiosk. Den oreglerade och fritt framväxta bebyggelse som trängs runt torget och Gamlebyån återspeglar en situation som sannolikt varit rådande sedan medeltiden. Här hittar ni bl.a. hotell, antikhandel, bilservice, frisersalonger, caféer, telefonkioskbiblioteket , möbelhandel, restauranger, second hand-butiker, EU kontor, järn och trädgårdsaffär m.m.

Unos Park

Byparken (stadsparken) i Gamleby heter Unos Park och ligger vid Gamlebyån bakom Gamlebys gamla Torg. Unos park en donation från framlidne Uno Malmberg

Garpedansberget

Ta en promenad upp för det 80 meter höga Garpedansberget. Där hittar du en spännande skulpturpark i trolsk naturmiljö. Skulpturparken består av 87 stycken fantasivarelser.

Konstnären Jan Pol Jerzy Przybyl har skapat konst längs en 300 m lång bergvägg. Längs med bergväggen kan du titta på skulpturer som föreställer figurer hämtade från lokala sägner. Här finns troll, nymfer, tomtar, lindormar, älvor och drakar för att nämna några av alla figurer. Dessa konstverk smälter samman med naturen och bildar en händelserik gång längs berget.

Väl uppe på toppen finner du flera utkiksplatser och ett lusthus med en vy ut över Gamleby och Gamlebyviken. Detta är ett perfekt tillfälle för dig att slå dig ner vid ett av picknickborden, och äta din medhavda fika, efter vandringen upp för berget.

Text: Visit Småland

Läs mera

Västervik

Döderhultarmuseet

Museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk. Under sommaren anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.

Den 7 maj 2011 invigdes Döderhultarmuseets nya utställning om Axel Petersson Döderhultarn (1868-1925).

I museet visas en unik samling med mer än 200 av hans skulpturer. På ett mästerligt och humoristiskt sätt skildrar han livet på den småländska landsbygden och i staden Oskarshamn kring sekelskiftet 1900.

Hans figurer gestaltar människor som fanns i hans omgivning och berättelser kring dessa ger oss en inblick i hur det var förr. Många av hans skulpturer vittnar om ett ställningstagande för den lilla människan: Kära mor vid mjölkningen, de av hårt arbete märkta männen vid Mönstringen, den sorgsna flickan i Häradsrätten, den gamla kvinnan som står vid sin makes kista, de skamligt gravida brudarna som ändå karskt sätter näsan i vädret… alla drar de in oss i sina liv.

Trots deras litenhet, 20-30 cm höga fångas vi alla av det liv som utstrålas från figurerna. Uttrycken fångar ung som gammal oavsett vilken kultur man kommer ifrån. Vi får även ta del av Döderhultarns spännande människoöde. Han hade en stor portion humor, men var länge illa sedd i staden, mycket på grund av att han gick sin egen väg. Han var även uppfinnare, flygarfantast och förtjust i kvinnor och det är inte svårt att ta till sig Döderhultarn och hans figurer. Döderhultarn är en av landets främsta träskulptörer, berömd långt utanför Sveriges gränser.

Text: Visit Småland

Läs mera

Kalmar slott

Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Då gick gränsen om Danmark bara några mil söder om staden. Idag kan du följa med på spännande upplevelseguidningar, besöka slottets utställningar och låta barnen följa med på äventyr med slottsmusen Petit.

Kalmar Slott fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet, då Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III byggde om medeltidsborgen till ett renässanspalats med inredningar enligt kontinentalt mönster.

Redan tidigare hade slottet spelat en viktig roll inom nordisk politik bl a som mötesplats för undertecknandet av Kalmarunionen 1397, en händelse som firades under hela jubileumsåret 1997.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ostkusten - Norrköping till Kalmar
Den här turen följer ostkusten från Norrköping till Kalmar med fokus på lite större orter. Vid flera av orterna har vi stadsguider eller promenader.
OrtNorrköping
Norrköping en promenad i industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Arbetets museum...
Museet, även kallat Arbis, är ett självklart museum i Norrköping med dess utpräglade historia som arbetarstad. Ett mycket sevärt museum som ligger i Norrköpings industridelar där IT-företag och högskola tagit över.
OrtNorrköping
Löfstad slott
Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.
OrtNorrköping
Söderköping
Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.
OrtSöderköping
Sjöstugans Restaurang...
Beläget i Kolmårdens samhälle vid Bråvikens strand ligger denna omåttligt populära restaurang dit man tar sig med bil, båt eller varför inte med cykel.
OrtKolmården