Pittoreska Öregrund med övernattning och bilfärja till Gräsö


Pittoreska Öregrund, där Trippa har en stadspromenad följs övernattning på Strandhotellet och dagen därpå biltur på Gräsö. Vår rundtur sträcker sig norrut från färjeläget på ön till Örskärssund. Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Ön är Sveriges 10:e största och har en nord-sydlig huvudväg som passerar vackra små byar som har förgrenande vägar åt öster och väster som leder till havet där österut innebär fritt hav.

  • Till start: 113,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östhammar 
  • Avgift: Nej 


Pittoreska Öregrund med övernattning och bilfärja till Gräsö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Öregrund

Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.

Sevärdheter:
- Hembygdsgården har anor från 1700-talet. Här finns både hantverks- och sjöfartsmuseum.
- Öregrunds kyrka uppfördes på 1490-talet. Den är mest känd för sin 18 meter höga klockstapel.
- Göranssonska villan byggdes 1895 åt disponent Göransson, ägaren av Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv efter inspiration från kinesiska pagoder. Villan har verandor i alla väderstreck och är den enda fastigheten i staden med havstomt.
- Societetshuset är en vacker träbyggnad med fantastisk milsvidd utsikt. Lokalen kan abonneras för fest för upp till 120 personer.
- Strax nedanför Societetshuset ligger en rastplats med bord och bänkar med utsikt över havet. Vid klar sikt ser man Forsmarks kärnkraftverk i nordost.
- Vid Hamntorget kan man strosa runt bland uteserveringarna och njuta av den stämningen i en traditionell hamn. Här finns även en Ica-butik där man kan handla mat till picknicken.
- Tallparken är ett stort friluftsområde en kort bit från stadskärnan. Det finns tennisbanor, dansbana, promenadstråk, bad med sandstrand och klippor att sola på.

Vi har även skapat en promenad som täcker det väsentligaste. Öregrund - stadspromenad

Läs mera

Pensionat Ankargården

Pensionat Ankargården ligger intill huvudgatan i centrala Öregrund, bara ett stenkast från havet, och precis intill restauranger, affärer och gästhamnen. Byggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet och har tidigare varit en del av ortens stadshotell. Man erbjuder boende året runt.

I genuina träbyggnader från sent 1800-talet, erbjuds ljusa rum som är inredda i trivsam skärgårdskaraktär med tv och gratis Wi-fi. Man har även lägenheter för den som så önskar.

Sommartid är det uteservering i trädgården.

Adress: Telegrafgatan 12, Öregrund
Tel : 0173-305 12

Länkar

Gräsö kyrka

Denna träkyrka med praktfull men lite egendomlig arkitektur med separat klockstapel har i princip samma utseende som då den byggdes 1697. Men under rysshärjningarna blev exteriören rejält härjad för att senare återbyggas till nära ursprungligt skick.

Gräsöbaden med campingplats

Gräsöbaden är en badplats med jättefin sandstrand och badklippor mitt över Öregrund. Att lägga en campingplats så här vackert har gjort den mycket populär. Blir man sugen finns liten affär med grillkiosk och café eller restaurang Doppingen med riktigt prisvärd mat.

Storsand badplats

Storsand är ett litet mysigt klipp- och strandbad ett stenkast från stora vägen. Passar även som rastplats men ingen försäljning och bekvämligheterna stavas torrdass. Platsen var tidigare en överskeppningsplats för det kol och ved som Gräsöborna bidrog med för järnframställningen på Forsmarks bruk.

Djurstens fyr

Djurstens fyr är från 1839 men dessförinnan har det funnits kasar (eldar) eller båk (synligt sjömärke). Vid platsen finns några vackra fyrvaktarbostäder från mitten av 1800-talet som kan hyras på för övernattning.

Rastplats med hamn vä Norrboda

Detta är en av många möjliga avstickare från huvudvägen på Gräsö. Här finns sjöbodar och ställningar för att hänga upp fiskenät som tillhör gårdarna i närliggande Norrboda.

Örskärssund

Längre norrut än så här kommer man inte på Gräsö. Örskärssund är som det låter sundet mot Örskär. Om tid ges är det värt besväret att ta färjan över till Örskär som avgår härifrån men rätt sällan så kolla tidtabellen. Annars är detta en trevlig rastplats.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Öregrund - guide.
En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.
OrtÖregrund
Öregrund - promenad
Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.
OrtÖregrund
Östhammar
En populär semesterort på 1800-talet men bildades redan 1368 under namnet Hamar. Vacker bebyggelse och småstadsmys och lite intressanta butiker och fik.
OrtÖsthammar
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Hargs bruk...
OrtÖsthammar
Grisslehamn
Åk till en fiskehamn vid havet i Albert Engströms fotspår. Köp fisk eller choklad i hamnbodar, ät gott på Spahotellet eller bara njut av öppet hav. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 Norrtälje busstation. 
 Buss 637 till Grislehamn.
 Totalt c:a 2 t 26 min
OrtGrisslehamn