Rånäs slott


Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet, som idag är hotell, och den magnifika ladugården inbjuder till fototillfälle. En romantisk weekend?

Tekniska högskolan buss till 639 Rimbo.
Buss 648 till Rånäs.
Totalt c:a 1t 30 min

  • Till start: 52,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Rånäs

Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet och den magnifika ladugården inbjuder alla till att plocka upp kameran! Här, vid Skedviken i Roslagens famn, är du omgiven av vacker natur och tjusiga bruks- och slottsmiljöer, som gjorda för en romantisk utflykt på tu man hand.

Järnbruket var på sin tid ett av Upplands största vallonbruk men driften upphörde 1894. En stor del av bruksmiljön är bevarad, till exempel den gamla kvarnbyggnaden som tillhör Rånäs slott. I Granby hembygdsgård, som är inhyst i en av de gamla arbetarbostäderna, kan man lära sig mer om verksamheten här, som inte bara präglades av bruket utan även av ett välmående lantbruk, livaktigt i trakten än idag.

Korna i den oerhört vackra och storslagna ladugården vid Rånäs gård, kunde med sitt läge nära järnvägen förse huvudstaden med färska mejeriprodukter redan före pastöriseringens tid. Idag mjölkas de drygt 100 kossorna med två robotar. Det likaledes ståtliga slottet uppfördes på 1800-talet. Stilen är senempire, vilket bland annat innebär fantastiska interiörmålningar i glödande, italienska kulörer som de likaledes italienska konsthantverkarna använde när de dekorerade slottet på uppdrag av ägarfamiljen Reuterskiöld. På 30-talet blev det ett konvalescenthem i landstingets regi, men numera fungerar slottet som konferensanläggning.

Sommartid är slottet ofta abonnerat för bröllopsfester på lördagar men veckans övriga dagar kan man faktiskt komma hit som dagsgäst, om plånboken tillåter, och skämma bort sig med en spaupplevelse. Tisdagkvällar är det grillbuffé.

Läs mera

Länkar

Rånäs slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rånäs
Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet och den magnifika ladugården inbjuder alla till att plocka upp kameran! Här, vid Skedviken i Roslagens famn, är du omgiven av vacker natur och tjusiga bruks- och slottsmiljöer, som gjorda för en romantisk utflykt på tu man...
OrtNorrtälje
Rånäs slott
Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet, som idag är hotell, och den magnifika ladugården inbjuder till fototillfälle. En romantisk weekend? Tekniska högskolan buss till 639 Rimbo. Buss 648 till Rånäs. Totalt c:a 1t 30 min
OrtNorrtälje
Roslagstur till slott och bruk.
Var hjärtat av Roslagen ligger kan man tvista om men att detta är en riktigt fin men kanske lite okänd del än de mer besökta kustdelarna är helt klart. Många vackra miljöer och vägar med mycket körglädje.
OrtNorrtälje
G:a Norrtäljevägen till Finsta och Furusund
En vacker väg som kan avnjutas från bilen men vill man stanna till så passeras heliga Birgittas Finsta, vackra Penningby slott och det pittoreska lotssamhället Furusund.
OrtNorrtälje
Kårsta by.
Kårsta är en vacker by med rik historia i Vallentunas jordbruksbygder. Roslagsbanan går hit och det finns mycket fint att se.  Resa med SL: Östra station Roslagsbanan mot Kårsta. Från Kårsta station gång 1,7 km  Totalt c:a 1t 15 min.
OrtVallentuna
Edsbro bruk
En tidsresa på tusen år. Här finns mycket att uppleva. En skolmiljö från 1800-talet, ett vallonbruk från 1600-talet och en vikingatida fornborg. Res med SL: Tekniska högskolan buss 639 till Edsbro bruksgata. 1t 22 min
OrtEdsbro