Saab Car Museum...


  • Till start: 353,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Trollhättan 
  • Avgift: Ja 


Saab Car Museum

Saab Car Museum erbjuder dig sina samlingar samt möte med erfarna Saabveteraner. I museets inspirerande lokaler möter du teknik- och designhistoria, nostalgi och entusiasm. Självklart har du möjlighet att från våra butiker, webbshop och museumbutik, få med dig ett minne hem.

Våra samlingar innehåller runt 120 st bilar och ungefär 70 av dem är utställda. Den första av dem är Saab 92001, som kanske mer är känd som ”Ursaaben”  från 1947, med sin distinkta aerodynamiska form signerad av Sixten Sason. De flesta bilarna har sin historia på företaget efter sin tillverkning och hör till olika kategorier, såsom prototyper, provbilar, tjänstebilar, tävlingsbilar med flera. Saab Car Museum innehåller många milstolpar av de runt 4,4 miljoner bilar som gjorts genom åren. Från folkhemmets Saab 92 till prestigevagnarna Saab 9-4X och Saab 9-5.  Från tvåtakt, till turbo.

Lanseringen av den nya Saab-9-5 förlades till Trollhättan med utgångspunkt från museet och användes under hela sommaren för detta ändamål. Detta var en milstolpe för verksamheten som innefattade än mera produktlanseringar och aktiviter för media, återförsäljare och kunder. Att använda arvet för framtiden. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kopparklintens utsiktsplats
En utsiktsplattform med enastående vacker utsikt över stora delar av fall- och slussområdet samt över Trollhättans stad och ner mot Göta älv.
OrtTrollhättan
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Gamla Rikstvåan...
Denna byggnadsminnesmärkta väg är en del av den gamla Riksväg 2, kallad Rikstvåan som, innan asfalten tog över, är byggd i gatsten. 
OrtLjungskile
Lyckorna
En liten kurort vars bebyggelse från sent 1800 till 1920 ger Lyckorna dess prägel trots att kallbadhusen är rivna. Två restauranger av hög klass och trevliga promenadmöjligheter.
OrtUddevalla
Gustafsberg
Sveriges äldsta bad-och kurort med anor från 1700-talet. Välbevarad bebyggelse och park i vackert läge vid Byfjorden. Kafé och restaurang.  Varmbadhuset är idag vandrarhem men badstrand finns.
OrtUddevalla
Villa Sjötorp...
Villa Sjötorp är en sekelskiftesvilla som idag är ett privatägt hotell strax intill Lyckorna. Ägarinnan är släkt i nedstigande led till byggherren. Den rogivande tomten har gungor, klassiska trädgårdsmöbler och vilstolar.
OrtLjungskile