Vänersborgs museum


Sveriges äldsta museum som är byggt med syftet att vara just museum. En excentrisk affärsman ocb en upptäcksresande slår sig samman och skapar detta fina museum. 

Fri entré.

  • Till start: 346,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vänersborg 
  • Avgift: Nej 


Vänersborgs museum

Vänersborgs museum är landets äldsta bevarade museimiljö som är uppfört för sitt ändamål 1885.

Med grund i ett museum som läroverket hade 1860 så skapade handelsmannen och filantropen Adolf Andersohn (1820-1887) museet. Han hade en vision att visa världen för museibesökarna.

När det öppnade så måste det varit särskilt magnifikt för en småstad som Vänersborg att se såväl egyptiska fornsaker, afrikanska djur och ostindiskt porslin som ryskt konsthantverk, etnografica samt numismatiska och arkeologiska samlingar.

Idag visas inte allt av det man har i samlingarna men fortfarande visas afrikanska fåglar och lejon, egyptiska sarkofager, kinesiskt porslin, konstverk, fröprover och mycket mer.

En mycket bra museibutik och bra guidning. Fri entré

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vänersborg
En liten stad med mycket att se trots sin storlek. Det vackra läget vid Vänern upplevs bäst från Skräckleparken och strandpromenaden. Vänersborgs museum är Sveriges första museum och en riktig pärla.
OrtVänersborg
Trollhättefallen
Vattenfall är mäktiga upplevelser. Allra helst när dammluckor öppnas och man får se vattnet välla fram. Varje dag i juli och augusti kl 15 öppnas luckorna här och övrig sommar på lördagar.
OrtTrollhättan
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Sparlösastenen
Tätt efter Rökstenen Sveriges viktigaste och även gåtfullaste. Stenen står i en liten byggnad intressanta informationstavlor. Vackra bilder och blandning av samnordiska och svenska runor.
OrtVara