Saltsjöbaden - guide.


Vi har valt ut de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer för picknick samt flera fik och krogar.

  • Till start: 15,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Saltsjöbaden 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Saltsjöbaden

Här finns massor att se och det första man ser är Grand Hotell. Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Saltsjöbadens grundare K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet.
 
I stort sett alla byggnader är vackra men att vandra längs vattnet ger bra urval. Den spänstige tar sig med fördel upp till Observatoriet för en enastående utsikt och på vägen passerar man det borglika sjukhemmet och den vackra Grünewaldvillan.
 
Alternativt tar man en lite kortare promenad ut på och runt Restaurangholmen via bron framför hotellet. Där passerar man sommaröppna sjökrogen Holmen Kök & Bar, det legendariska kallbadhuset och domartornet från seglingarna i OS 1912.
 
Sjuvillorna från slutet av 1800-talet är tidstypiska medterrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning. Ligger några några hundra meter på bilvägen mot stan. Fikar gör man i Stationshuset som idag är ett jättebra café med även enklare mat.

Trippa har två promenader här:
Saltsjöbaden längs vattnet.
Saltsjöbaden - arkitekturpromenad.

Läs mera

Sjuvillorna

Husen uppfördes på slutet av 1800-talet för att få de förmögna Stockholmarna att flytta till det lättillgängliga Saltsjöbaden. Arkitekturen, av Ernst Lundroth, är tidstypisk för perioden med terrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning.

Grand Hotel Saltsjöbaden

Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Här har det skett fredsförhandlingar under krigstider och både kändisar från vita duken och kungafamiljen har varit på besök. K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet och förutom de 140 rummen finns här även en gästhamn.

Länkar

Holmen kök & bar

Bättre läge för en restaurang är svårt att hitta - ute på Restaurangholmen med utsikt mot Grand Hotel. Hit tar man sig även smidigt med Saltsjöbanan. Ät gärna här i samband med en promenad längs vattnet eller runt Saltis. Öppet maj-september men olika dagar och tider. Kolla hemsidan eller ring för att vara säker innan besöket.

Länkar

Saltsjöbadens friluftsbad

Orten heter ju Saltsjöbaden så givetvis finns här ett av landets äldsta och vackraste kallbadhus. Saltsjöbadens Friluftsbad, i folkmun Saltisbadet, byggdes i början på 1900-talet och är ett av få kallbadhus i trä som fortfarande finns kvar på östkusten. Badet består av tre, Mellanbadet, Dambadet och Herrbadet, bad som är inspirerade av kontinentens då populära kurbad.

För barn finns även kaniner, marsvin och kycklingar som man kan hälsa på och klappa. I badets restaurang kan man äta frukost och lunch och allt tillagas på plats. Gratis WIFI.

Sommartid driver man en krog här.

Länkar

Grünewaldvillan

700 kvadratmeter stort reser det sig ståtligt ovanför Saltsjöpromenaden. Villan byggdes i slutet av 1800-talet och kallas även Grünewaldvillan efter att Isaac Grünewald flyttade in i slutet av 1930-talet. Här hade han och hans fru mängder av fester fram tills de tragiskt omkom 1946.

Stockholms Observatorium

Axel Anderberg, även känd för att ha ritat Kungliga Operan i Stockholm, ligger bakom arkitekturen. Här har man tittat på stjärnorna och studerat astronomi sedan 1931. Det som gör just detta observatorium unikt är det stora antalet optiska teleskop som finns samlade här.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stationshuset i Saltsjöbaden lunchcafé
Vid Saltsjöbanans ändstation ligger detta café. Egna bullar, brownies och smörgåsar och matigt serveras. Svårslagna promenadstråk lockar i omgivningen.
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbadens friluftsbad
När man är i Saltsjöbaden måste man givetvis ta sig ut på Restaurangholmen och besökar badhuset. Här badar herrar och damer för sig i de båda badhusen men stranden dem emellan är som vilket bad som helst. Sommarkrogen kan man besöka utan att betala entréavgift. Deb är ågot...
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.
OrtSaltsjöbaden
Stockholms Observatorium i Saltsjöbaden.
Här har man tittat på stjärnorna sedan 1931 och här kan du se ner på Saltisborna. Det unika med observatoriet är det stora antalet optiska teleskop. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtSaltsjöbaden
Plyms kök & bar.
Den här krogen ligger i en lite mindre känd del av Saltsjöbaden och har ett charmigt läge vid Neglingevarvet. Tar man mysiga Saltsjöbanan hit heter heter stationen just Neglinge. Har man en krog i solsäkra Saltis så har man givetvis en stor uteservering som blommar upp under...
OrtSaltsjöbaden
Plyms kök & bar.
Den här krogen ligger i en lite mindre känd del av Saltsjöbaden och har ett charmigt läge vid Neglingevarvet. Tar man mysiga Saltsjöbanan hit heter heter stationen just Neglinge. Har man en krog i solsäkra Saltis så har man givetvis en stor uteservering som blommar upp under...
OrtSaltsjöbaden