Siljan runt


Ett besök i Dalarna är inte komplett utan att ha sett Siljan. Här rundar vi hela sjön och får flera härliga upplevelser uppradade. 

  • Till start: 231,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Leksand 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Leksands kyrka

En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 

Under en restaurering 1971 upptäckte man en gravplats från övergången vikingatid - kristen tid under vapenhuset. Man har även en klockstapel byggd 1628 med tre klockor. Med start vid klockstapeln och längs med den vackra Kyrkudden går en kortare pilgrimsled, Via Sacra.

Kyrkan är ett av de motiv som pryder Stockholms Centralstation.

Leksandland

Tällberg

Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Högst upp ligger Holens Hembygdsgård tidigare Gustaf Ankarcronas hem. I byn finns också flera hantverkare, keramikverkstad, hemslöjd, gallerier m.m. Här finns också två naturreservat Nybodalen och Digerberget.

Långbryggan Rättvik

Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan från 1895 ända in på 1950-talet. Längden räknas från stranden ut till ångbåtskajen.

Nuvarande Långbryggan nyinvigdes på nationaldagen den 6 juni 1992 efter en större renovering där allmänhet och företag erbjöds köpa bryggplankor (2938 stycken) med sitt namn ingraverat, för att del finansiera renoveringen.

Poeten Bo Bergman beskrev Långbryggan som "nästan lika lång som evigheten" vilket beskiver känslan mycket väl.  Kallas även för Rättviks liggande Eiffeltorn. Den kan vara världens längsta insjöbrygga och träkonstruktion.

 

Läs mera

Nusnäs dalahästar

1939 fick Dalahästen sitt stora genombrott vid världsutställningen i New York. Den gigantiska dalahästen som placerades utanför den svenska paviljongen gjorde succé.

 

På 1600 – 1700-talen föddes föregångaren till den moderna dalahästen. Skogsarbetare började tälja leksaker till sina barn hemma i byn där de satt i sina timmerkojor. Den äldsta daterade är från 1500-talet.

 

På 1800-talet började man måla dem med inspriation från blomsterrika kurbitsmönstren som man målade i stort sett var man kom åt som möbler och väggar. Tidigare var hästarna omålade. Hästarna fick spridning i landet då man betalade med hästar för mat och husrum under arbetsresor eller gick runt och sålde.

 

Från att tidigare bara varit en leksak så blev den under 1900-talet en souvenir och ett hantverksföremål.

 

C:a 200.000 dalahästar tillverkas per år och de distribueras till stora delar av världen som Japan och USA.

 

Den här hästen är ett original av det som man kallar Bodahäst. Den är tillverkad i Boda två mil norr om Rättvik. 195 000 på auktion i Borlänge

2021 såldes en häst från 1836 med en soldat sittande på. Den hade varit samma familjs ägo fram till nu. Pris 367 000 och tillverkad i Dala-Floda.

 

Carl Bildt gav bort 400 stycken i samband med att han avslutade sitt fredsuppdrag i Bosnien. Bland kända personer som fått en dalahäst kan nämnas Bill Clinton och Elvis Presley.

Läs mera

Zornmuseet

Här finns världens största Zornsamling. Anders Zorn som var född i trakten 1860 var under lång tid verksam och bodde i Mora till sin död 1920. Den permanenta utställningen av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar är makalös.

Förutom att man arrangerar temporära utställningar finns även en stor del av Zorns privata konstsamling vilken består av verk av Courbet, Rembrandt, Velázquez, Prins Eugen, Bruno Liljefors, Carl Larsson och Ernst Josephson.

Ett rum har en stor silversamling som tidigare fanns i Zorngården och består av konstnärens utmärkelser och Emma Zorns smycken.

Adress: Vasagatan 36, Mora

Sollerön

På Sollerön har man hittat vikingatida lämningar. Dialekten på Sollerön är bland Sveriges mest orörda. Det är Siljans största ö och den är 7,7 km lång och 4 km bred.

Gesundaberget

Här kan man få dagens träningspass genom att vandra upp på toppen och beskåda den fantastiska utsikten 514 m ö h (303 m klättrar man) som getts tre stjärnor i Guide Michelin vilket betyder att det är värt resan i sig.

Betalar man för korgliften så kan man åka upp och ned enbart för att se utsikten. Naturstig med vidunderlig utsikt i alla vädersträck.

Sommartid downhillåkning, frisbeegolf, höghöjdsbana, skärmflygning, historiskt armborstskytte och fiske i närområdet

Vintertid skidåkning såklart och då kan man ta sig upp till restaurang Toppstugan eller Kattis Kafé.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand
Munthes Hildasholm
Trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk, de äldsta tre trädgårdsrummen anlades under 1910-talet, nu finns det 13st. Hon var gift med läkaren och författaren Axel Munthe.
OrtLeksand
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand
Utsikter och vattenfall från Tällberg till Gesunda...
En höjdare i dubbel bemärkelse. Här tar man sig runt bland utsiktsplatser, vattenfall och naturupplevelser kring Siljan i Dalarna.
OrtLeksand
Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef