Slottstur från Nyköping till Julita


RUNDTUR: En sagolikt vacker rundtur med start vid medeltida borgen Nyköpingshus, vidare till Eriksbergs slott och Dufveholms gård där man kan äta gott på båda. Slutligen en sväng längs Hjälmaren och vidare fram till Julita.

  • Till start: 88,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nyköping 
  • Avgift: Nej 


Slottstur från Nyköping till Julita
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Nyköpingshus

Från början en medeltida borg, på 1600-talet brann den ner och återuppfördes inte förrän i början på 1900-talet. I samband med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 gjorde han en del förbättringar och lät bland annat bygga ett nytt kanontorn. 1568 byggdes den medeltida borgen till ett imponerande renässansslott. Många kungligheter har fötts och avlidit på Nyköpings slott, som tidvis ansågs vara Sveriges huvudstad. Kung Karl X Gustav är en av dem som fötts på slottet som idag är ett museum.

 

Länkar

Senesta

Denna plats har vi satt ut för att Google ska ta en finare väg än den snabbaste.

Dufweholms herrgård

Dufweholms herrgård finns placerad högt på tidningen Dagens nyheters hotelltopplista. 19 rum varav 10 dubbelrum och 4 lyxsviter med jacuzzi samt en romantisk Hergårdssvit. Spa Rosenbadet.

 

Erkänt gott kök. Fullständiga rättigheter.

 

Herrgård med erkänt gott kök med gourmetmiddagar. Har veckomeny och à la carte. Råvaror på menyn från olika närliggande gårdar, exempelvis plommonportvin från Blaxsta och gös från sjön Båven.

 

Konferensmöjligheter.

 

Dufweholms Herrgård Herrgårdsvägen 16

641 92 Katrineholm

 

Text Visit Katrineholm

Läs mera

Länkar

Läppe

Läppe ligger i Vingåkers kommun på gränsen mellan Södermanlands- och Örebro län. Vackert beläget vid Hjälmaren.

Julita gård

Julita var troligtvis en stormannagård redan på vikingatiden. Därefter förlades ett kloster här och spåren från den tiden är Abbotshuset. Vid reformationen så blev ju detta kloster, precis som många andra, ett gods som därefter haft många ägare.

Julita herrgård blev klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. Men det är kanske det initiativ, som siste private ägaren Arthur Bäckström gjorde, att på Skansenvis flytta hit byggnader från omgivande gårdar som idag gör att Julita är så unikt med en komplett godsmiljö.

Julita är idag ett lantbruksmuseum som inte bara bevarat en viktig kulturmiljö utan även sällsynta djur och växtarter. Man har öppet maj till september men parken kan besökas även utanför ordinarie öppettider.

För barnen finns ett Pettsonhus och för finsmakaren finns Julita Wärdshus som är en krog av högsta klass och drivs av mästerkocken Tommy Myllymäki. Handla gör man i Julitaboden från småskaliga producenter och enklare servering eller Trädgårdsförsäljning. Vill man stanna över natten så finns STF vandrarhem.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyköpingshus
Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och...
OrtNyköping
Nyköping - guide.
I Nyköpingshus lät kung Birger sina bröder svälta ihjäl i fängelset vilket kallats Nyköpings gästabud. Även hamnen och ån med uppskyltade informationsskyltar rekommenderas.
OrtNyköping
Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Stjärnholms slott.
Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.
OrtOxelösund
Svärdsklova
I Svärdsklova finns småbåtshamn, stugby med uthyrning, vandrarhem samt restaurang och bageri. Värt omvägen hit om man vill se en vacker plats eller äta gott. Boka bord i förväg.
OrtNyköping
Uppsa kulle
Södermanlands största kungagrav, troligtvis från järnåldern, är en maktmarkering vid det tidigare så strategiska inloppet. Utsikten från toppen är enastående!
OrtNyköping