Södermalm östra - Katarina och Sofia


PROMENAD -
En riktig höjdare! Gå i Bellmans och misstänkta häxors fotspår. Strosa över Mosebacke, kolla utsikten från Katarinahissen, Fjällgatan och Sofia kyrka. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 1,5 Km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Södermalm 
  • Avgift: Nej 


Södermalm östra - Katarina och Sofia
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Katarinahissen

Hissen som binder samman Slussen med Mosebacke-distriktet på Södermalm byggdes redan i slutet av 1800-talet. Då kostade det 5 öre att åka upp i hissen och 3 öre ner. Priset höjdes genom åren och landade tillslut på en tia. Tyvärr är hissen inte i drift längre men med hissarna i huset kommer man upp till restaurang Gondolen samt Gondolens skybar som serverar mat och drinkar i toppklass. OBS! Gondoen stängd under uppbyggnad och man når utsiktsrampen utomhus över gångbron från Mosebacke. 

Mosebacke

Monteliusvägen slingrar sig fram längs Mariaberget. Blicka ut över skeppen som ligger på svaj eller få svindel av de hisnande vyerna över Riddarfjärden. Promenaden är uppkallad efter Oscar Montelius, en professor och arkeolog som var ledamot i Svenska Adademien. Under sommaren är Mosebacke ett av Stockholms härligaste ställen. Njut av öl i plastglas, kolla en bra konsert eller blicka ut över Gamla Stan, Blasieholmen, Djurgården och se Finlandsfärjorna sakta åka förbi.

Katarina Kyrka

Man kan lätt påstå att Katarina Kyrka genomgått en del hemskheter under åren. På platsen mitt på Katarinaberget brändes offren för Stockholms blodbad. För länge, länge sen när man trodde att det fanns häxor bland oss, i mitten på 1600-talet andvändes kyrkan till förhör av misstänkta häxor. De misstänkta häxorna torterades och 8 av de dödades varav en brändes levande. 

Kyrkan har även brunnit två gånger och den ena gången så illa att klockorna smälte och rann ner in i kyrkan. Det var första maj 1723 då den och flera byggnader i området eldhärjades. Kyrkan som byggdes 1695 blev känd för allmänheten i Sverige i samband med branden 1990 och det därpå följande uppbyggnadsarbetet tills återinvigningen 1995. Märkbart var att man var extremt noga med att använda samma typ av material. Björknäver, handsmidda spikar, gammalt sk stortegel och munblåst glas. Nu står Katarina Kyrka stabil på sin plats och ser stor och ståtlig ut.

Läs mera

Stadsgårdshissen

Sofiahissen, som den också kallas, tog många hamnarbetare till och från arbetet mellan1907 och 1971. Den gröna överbyggnaden blev senare Stockholmstrubaduren och viskompositören Carl Antons skrivarstuga.

Fjällgatans kaffestuga

Med magnifik utsikt över Gamla stan och Gröna lund kan du drömma dig bort med en kaffekopp i handen. Eller varför inte en smörgås, sallad eller bulle? Här finns också ett stort utbud av kulglass, perfekt för varma sommardagar! Caféet har drivits av Familjen Blomqvist i över ett halvt sekel.

Öppet maj-september alla dagar 9-22. Vid dåligt väder kan öppettiderna komma att ändras. Ring och kolla på 08-643 14 40 om du är osäker!

Länkar

Blockmakarens hus

Ett museum som visar hur enkelt och fattigt man levde i mitten och slutet på 1800-talet. Blockmakare Gustav Andersson var anställd vid Flottans verkstäder på Skeppsholmen och svarvade trissor till block som användes i segelfartygens riggar. Han hade sin verkstad hemma och bodde på övervåningen. Huset är återställt som enkelt folk bodde i början på 1900-talet.

Vitabergsparken

En kuperad park uppe på Söders höjder nedanför Sofia kyrka. Vitabergskafét, Parketeater och gräsytor som räcker till för hela stadsdelens solbad och picknickbehov gör detta till en populärt tillhåll för Söderborna.

Faggens krog

Faggens krog är idag bostäder men var under Bellmans tid en mycket omtyckt och populär krog. Därefter en uppfostringsanstalt som tog hand om flickor vars föräldrar hade dött, var odugliga eller utan jobb. Anstalten stängdes så sent som 1954.

Nytorget

Nytorget är lite av östra Södermalms främsta mötesplats. Här finns en rad caféer och restauranger men kanske mest populärt är gräsplanen och sofforna runt om för picknick. Torget har anor från 1600-talet och på sin östra sida finns gamla arbetarbostäder från 1700-talet.

Werner Groens Malmgård

Det är svårt att tro att Vitabergsparken var ett av Stockholms fattigaste kvarter i slutet på 1800-talet när man idag betalar skyhöga summor för en liten vrå. Elsa Borg öppnade på malmgården ett skyddshem för flickor som gick runt av bidrag som kläder och slantar från privatpersoner och ibland myndigheter. Idag står det en staty av henne i parken.

Lillienhoffska palatset

Utsmyckat i Holländsk barockstil är huset som ligger mitt på Medis (Stockholmsslang) för Medborgarplatsen. På somrarna sitter minst en fjärdedel av Stockholms festprissar på Snaps som ligger på bottenvåningen i huset och blickar ut över torget med solen i ögonen.

Byggnaden heter egentligen Lillienhoffska palatset, även kallat Lillienhoffska huset (tidigare Rumpfska). Byggnaden uppfördes på slutet av 1660-talet och fick sitt namn av köpmannen Joachim Pötter som senare adlades Lillienhoff. Vanligt för denna tidens fasader var motiv från den holländska barocken och detta var även det som fick smycka Lillienhoffska palatset. Från början fanns det en trädgård i väster som gränsade till sjön Fatburen.

Ett annat namn för byggnaden (kärt barn har många namn!) är Engelska huset. Detta namn uppkom efter att den engelske ministern Robert Jackson köpte huset 1723 som bostad. Sedan år 1900 har det tillhört Stockholms stad och sedan länge hyser det lägenheter, kontor och restaurang. Men vissa delar av interiören har bevarats och restaurerats.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stockholms stadsmuseum.
Få en introduktion till Stockholms historia. Här finns flera parallella utställningar där man kan hoppa mellan århundraden från 1600-talet till 1950-talet.
OrtSödermalm
Södermalm - Hälsans stig
PROMENAD - Runt Söder med en massa fina sevärdheter, fik, restauranger och rastplatser längs vägen. Som alla Hälsans stig har den inte alltför krävande sträckning. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSödermalm
Mosebacke
På sommaren är Mosebacke ett av stans härligaste ställen. Njut av öl i plastglas, en bra konsert och blicka ut över Gamla Stan, holmarna och Djurgården.
OrtSödermalm
Gamla stan längs vattnet
PROMENAD - Gamla stan förknippas mycket med trånga gator och än trängre gränder. Här ser du stadsdelen längs vattnet och flera andra scenerier sedda från holmen. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtGamla stan
Fotografiska museet
Här visas de allra bästa fotoutställningarna. Vackra bilder och nästan lika vacker utsikt från restaurangen som blivit utsedd till världens bästa museirestaurang. Även kurser och utbildningar. 
OrtSödermalm
Monteliusvägen
Monteliusvägen slingrar sig fram längs Mariaberget. Blicka ut över skeppen som ligger på svaj eller få svindel av de hisnande vyerna över Riddarfjärden.
OrtSödermalm