Södertäljekanalen - Hälsans stig


Beskåda stenhus från tidigt 1900-tal och Hebbevillan hem för landets första kvinnliga journalist. Vackraste delen går längs Södertäljekanalen och Inre Maren.

  • Till start: 29,2 Km 
  • Längd: 6,6 km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Södertäljekanalen - Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Stationsområdet i Södertälje

1860 kom järnvägen till Södertälje som en del av Sveriges första järnvägsetapp. Den nya stationen, Södertälje Nedre, fick en tidstypisk stationsbyggnad av tegel. År 1918 byggdes en ny, modernare byggnad med gulslammad tegelfasad. Mellan de två stationsbyggnaderna står konstnären Gunilla Wihlborgs ”ledfyrar” uppförda i tegel från ett av Södertäljes många gamla tegelbruk.

Strandpromenaden och Inre Maren

Södertälje är en stad vid vattnet. Här kan man se några av stadens vackraste stenhus från 1900-talets början och från 1920-talet vända sin bästa sida mot vattenspegeln. Inre Maren var tidigare en hamn för den äldsta kanalen.

Gamla Flickskolan

Uppe på kullen med utsikt över staden ligger två stycken äldre byggnader. Den äldsta, uppförd 1777, var ursprungligen Serafimerlasarett. Huset har sedan dess haft många olika funktioner som t ex rådhus. Här fanns även stadens första Sparbankskontor i ett litet rum på övervåningen. På 1900-talet har huset varit flickskola och då byggdes det andra huset som innehåller en gymnastiksal. Idag används Flickskolan som kulturhus med repetitionslokaler för teatrar, ateljéer.

”Blindtarmen”

Här kan man få en uppfattning om hur den gamla kanalen såg ut. Den smala biten mellan land och den lilla ön är nämligen en rest som blev kvar efter breddningen på 1920-talet. Södertälje Kanal grävdes åren 1806-19. Tidigare hade både Engelbrekt och Erik Dahlberg försökt, men misslyckats. Det finns även två brofundament kvar från den gamla bron.

Rådhuset

1719 härjades Södertälje av ryssarna. Stora delar av staden brändes ner, däribland rådhuset. Under många år sparade borgarna i staden till ett nytt rådhus och slutligen, 1735, stod det klart. Huset låg ursprungligen mittemot sitt nuvarande läge på andra sidan Stora torget. I samband med den stora citysaneringen på 1960-talet byggdes dock ett nytt rådhus som invigdes 1965. Det gamla rådhuset flyttades undan till Västra Kanalgatan och sedan tillbaka till torget igen.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.
Mycket att uppleva på denna rundtur. Höjdpunkten på själva resan är sträckan mellan Nykvarn och Gnesta som är särskilt vacker. Ett bra fik och ett havsbad finns med.
OrtSödertälje
Södertälje - liten stadsguide.
Mest sevärt är Tom-tits Experiment och Torekällbergets friluftsmuseum. Men den vackra strandpromenaden förbi slussen och ångfartyget Ejdern är en bonus. Res med SL: Från Stockholm City pendeltåg 40/41 mot Södertälje centrum till Södertälje centrum. C:a 45 min.
OrtSödertälje
Torekällbergets friluftsmuseum
Ett gratis ”Skansen” med byggnader och djur. En småstad och landsbygd har skapats med hus från Södertälje centrum och gårdar från socknar i närheten. ...
OrtSödertälje
Södertälje och Taxinge slott
Börja med en tur på barnens favorit, Tom Tits experiment, och avsluta dagen med en picnic i slottsparken. Du hinner även med lite kungligt!
OrtNykvarn
Bornsjön naturreservat
Bornsjön gav tidigare Stockholmarna sitt dricksvatten. Men nu är sjön fridlyst så man får inte bada men dock vandra runt den 11 km långa naturstigen med 45 infoskyltar.
OrtSödertälje
I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.
Den här turen tar dig runt på den väg som så många sett från E4:an vid Salem. Hela turen är vacker och gör stopp vid hänförande natur och fina byggnader.
OrtBotkyrka