Sövdeborg slott.


Ett slott uppfört 1580 i renässansstil. Dess fulla utbyggnad tillkom på 1600-talet men gavs ett medeltida yttre på 1800-talet. Slottet är privat men man kan vistas utanför.

  • Till start: 492,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sjöbo 
  • Avgift: Nej 


Sövdeborg slott

Sövdeborgs Slott byggdes av Fredrik Lange i renässansstil år 1580 och enligt dåtidens sed avskilde han slottet från land genom vattengravar. Den stora utbyggnaden av slottet till nuvarande byggnad påbörjades år 1630 av Otte Thagesen Thott, son till riksrådet Thage Thott på Skabersjö.

Den Piperska släkten övertog slottet år 1788 och byggnaderna genomgick ytterligare en omfattande ombyggnad i mitten av 1800-talet och fick då en medeltidsromantisk fasad. Arkitekt var professor Carl Georg Brunius i Lund som satte sin signatur på otaliga skånska byggnader under denna period.

Sövdeborg är berömt för bland annat sina innertak. De mäktiga stuckaturer med bilder ur antikens historia som utförts i taket till den så kallade Stensalen samt för det magnifika trätaket i slottets Röda salong. Detta består av snidad och brändförgylld ek i broskbarock och är väl bevarade i sitt ursprungliga skick.

Text: hemsidan

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Snogeholms slott...
Ett slott tillika hotell i Sjöbo med intilliggande naturreservat med vandringsleder.
OrtSjöbo
Kulturens Östarp
Ägs av Kulturen i Lund och gården är mycket speciell. Östarp är en unikt bevarad natur- och kulturmiljö där man även samlat flera hotade lantraser. Sammantaget en tidskapsel av stort värde. Gästgiveriet är öppet säsongsvis.
OrtSjöbo
Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad
Ystad till Simrishamn.
Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.
OrtYstad
Ystad.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 
OrtYstad
Hjularöds slott...
Hjularöds slott har anor från 1300-talet men nuvarande byggnaden är från 1800-talet. Här kan man fritt gå runt i parken. Känt från julkalendern Mysteriet på Greveholm.
OrtEslöv