Sövdeborg slott.


Ett slott uppfört 1580 i renässansstil. Dess fulla utbyggnad tillkom på 1600-talet men gavs ett medeltida yttre på 1800-talet. Slottet är privat men man kan vistas utanför.

  • Till start: 492,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sjöbo 
  • Avgift: Nej 


Sövdeborg slott

Sövdeborgs Slott byggdes av Fredrik Lange i renässansstil år 1580 och enligt dåtidens sed avskilde han slottet från land genom vattengravar. Den stora utbyggnaden av slottet till nuvarande byggnad påbörjades år 1630 av Otte Thagesen Thott, son till riksrådet Thage Thott på Skabersjö.

Den Piperska släkten övertog slottet år 1788 och byggnaderna genomgick ytterligare en omfattande ombyggnad i mitten av 1800-talet och fick då en medeltidsromantisk fasad. Arkitekt var professor Carl Georg Brunius i Lund som satte sin signatur på otaliga skånska byggnader under denna period.

Sövdeborg är berömt för bland annat sina innertak. De mäktiga stuckaturer med bilder ur antikens historia som utförts i taket till den så kallade Stensalen samt för det magnifika trätaket i slottets Röda salong. Detta består av snidad och brändförgylld ek i broskbarock och är väl bevarade i sitt ursprungliga skick.

Text: hemsidan

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Övedskloster
En av den svenska rokokons förnämsta anläggningar med sin trädgård, alléer och kyrka. Borggården och trädgården öppna för besök alla dagar 09-16.
OrtSjöbo
Svaneholms slott
Slottet från 1530 är ett av Skånes mest intressanta. Rutger Macklean revolutionerade jordbruket på 1700-talet är den mest kände ägaren och står staty i parken.  Naturstig samt båtar för rodd och fiske i Svaneholmssjön finns att hyra. Gästgiveri för förbokade gäster.
OrtSkurup
Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Mossbystrand...
En av sydkustens vackraste och mest badvänliga stränder. Långgrunt med vit och fin sand och sanddyner. Dusch, toaletter, grillplatser, kiosk och servering.
OrtSkurup
Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad
Ystad till Simrishamn.
Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.
OrtYstad