Sövdeborg slott.


Ett slott uppfört 1580 i renässansstil. Dess fulla utbyggnad tillkom på 1600-talet men gavs ett medeltida yttre på 1800-talet. Slottet är privat men man kan vistas utanför.

  • Till start: 492,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sjöbo 
  • Avgift: Nej 


Sövdeborg slott

Sövdeborgs Slott byggdes av Fredrik Lange i renässansstil år 1580 och enligt dåtidens sed avskilde han slottet från land genom vattengravar. Den stora utbyggnaden av slottet till nuvarande byggnad påbörjades år 1630 av Otte Thagesen Thott, son till riksrådet Thage Thott på Skabersjö.

Den Piperska släkten övertog slottet år 1788 och byggnaderna genomgick ytterligare en omfattande ombyggnad i mitten av 1800-talet och fick då en medeltidsromantisk fasad. Arkitekt var professor Carl Georg Brunius i Lund som satte sin signatur på otaliga skånska byggnader under denna period.

Sövdeborg är berömt för bland annat sina innertak. De mäktiga stuckaturer med bilder ur antikens historia som utförts i taket till den så kallade Stensalen samt för det magnifika trätaket i slottets Röda salong. Detta består av snidad och brändförgylld ek i broskbarock och är väl bevarade i sitt ursprungliga skick.

Text: hemsidan

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Snogeholms slott...
Ett slott tillika hotell i Sjöbo med intilliggande naturreservat med vandringsleder.
OrtSjöbo
Marsvinsholm slott.
Marsvinsholm ser ut som slott ska göra med vattengrav och vacker park. Vandra fritt runt slottet och den vackra parken med ädellövträd. Marsvin är det gamla ordet för tumlare.
OrtYstad
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla
Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Ystad.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 
OrtYstad
Ystad till Simrishamn.
Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.
OrtYstad