PROMENAD
En promenad i hjärtat av Stockholms centrala delar där makten och försvaret låg samlat. Det finns mycket att upptäcka utöver det som är utvalt här. Promenadstråk Stockholm.
- Till start: 269 m
- Stopp: 11
- Ort: Stockholm
- Avgift: Nej
Tändstickspalatset
Runt 1930 kontrollerade Ivar Kreuger 80 procent av världens tändsticksindustri, och det här var huvudkontoret för Svenska Tändsticks Aktiebolag (idag Swedish Match). Dock varade inte lyckan länge då Kreuger blev mördad eller tog livet av sig (ingen vet säkert) efter lite motgångar 1932.
Idag finns här konferensverksamhet och kontorshotell.
Kungsträdgården
1430 fungerade den som Erik av Pommerns köksträdgård, 1562 omvandlade Erik XIV den till lustgård. Drottning Kristina byggde lusthuset i Lantmäteribacken. Mot slutet av 1700-talet öppnade Gustav III parken för allmänheten. På 1800-talet försvann alla växter utom långsidans alléer när Karl XIV Johan använde den till exercisplats. Sedan 1900-talet är parken åter en grönskande park för allmänhet och kommers.
Speciellt är de vackra körsbärsblommorna som endast blommar en vecka om året och här hålls 80 heldagsevenemang per år. Kungsträdgården är en mötesplats för unga som gamla och en bra plats för en glasspaus på sommarkvisten. På 80-talet var Kungsträdgården en fruktad plats då bland andra ”kungen i kungsan” (Paulo Roberto) höll till med sitt slagskämpargäng. Vintertid finns konstis för skridskoåkning.
Strömbron
Planen när den byggdes 1946 var att den endast skulle stå i tio år och sedan ersättas av en tunnel, så det lades inte ner några större mödor på estetiken. Men tunnelplanen slopades och bron står kvar än idag. Och om designen är trist, är utsikten över City och Slussen desto bättre.
Jernkontoret
Det är många som missar att man måste stå på andra sidan gatan och titta uppåt för att se den 57 meter långa bildfris som finns på Jernkontorets byggnad. 29 olika avbildningar finns att se, som skildrar den tekniska utvecklingen fram till mitten på 1800-talet.
Berns
Ända sen 1886 har man kunnat njuta av konserter, teatrar och konstföreställningar på det anrika och ständigt hyllade Berns. Helgens festprissar behöver inte lämna byggnaden utan kan både dansa, sova och njuta av en riktigt bra brunch dagen efter.
Hallwylska palatset
Det som idag är ett museum var i slutet av 1800-talet, med sin otroligt påkostade interiör och alla lyxprylar, bostädernas creme de la creme. Här fanns kallt och varmt rinnande vatten, centralvärme och el. Dessutom så ägde den något hagalna frun i huset, Wilhelmina von Hallwyl, över 50 000 olika konstföremål.
Blasieholms torg
Var på 1600 och 1700-talet meckat för privata palats. Drottning Kristina donerade tomter till rika adelsmän som byggde flådiga hus som skulle skapa en vacker utsikt från slottet.
Grand Hotell
Hotellet har länge ansetts vara Stockholms lyxigaste hotell med sina 5 stjärnor. Med två stjärnor i Guide Michelin driver den välkände kocken Mattias Dahlgren en av hotellets två restauranger. När världsartister som Madonna kommer till Sverige samlas journalister och skrikande fans utanför hotellets lobby i hopp om att få en glimt.
Tyghuset
Så kallades byggnaden där flottan förvarade vapen på 1600-talet. Idag ligger bland annat Östasiatiska museet i lokalerna. Utanför museets entré har man en bra utsikt mot slottet.
Skridskopaviljongen
Sekelskiftet 1900-talet var det här en väldigt poppis plats för den unga societeten och kungligheterna.
Byggnaden ser ut som en riddarborg i miniatyr.
Styckekranen
En mycket originell byggnad som med sin rörliga ”arm” hjälpte till att få kanoner ombord på örlogsfartygen. Kranen drevs av två tramphjul.