Tjolöholms slott


Kungsbackabornas mötesplats vid högtider och helger ett resmål i toppklass. Strosa runt slottet och slottsträdgården eller mot Näsbofjorden och strandbadet. Slottsbutik med kafé och vagnsmuseum. Missa inte allmogebyn och trädgården med sommarbuffé och picknickkorgar.

  • Till start: 408,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungsbacka 
  • Avgift: Nej 


Tjolöholms slott

Tjolöholm är kungsbackabornas mötesplats för högtider och rekreation. Man kan besöka slottsområdet även utanför öppettiderna. Ett fint bad, flera promenadstigar som utgår att ta sig runt Tjolöholmshalvön. Slottsparken och den intilliggande allmogebyn med trädgård får man inte missa.

Tjolöholm har en lång historia och den förste kända ägaren var 1231 Kung Waldemar Sejr II av Danmark och de som satt mest spår är makarna Dickson som lät uppföra det nuvarande slottet.

Slottet stor klart 1904 i elisabetansk stil men jugend stilen med böljande linjer och stiliserade växtmotiv slår igenom. Man inspirerades av den brittiska Arts & Craftrörelsen som förespråkade materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk så det är ett gediget bygge.

En av Sveriges första dammsugare lät tillverkas som drogs runt av en häst och de tjocka slangarna stacks in genom fönstren.

Vagnmuseum, restaurang, kafé, badplats, galleri och slottsträdgård.

Guidningar dagligen under somrarna och på helger året om

Läs mera
Tjolöholms slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Bohus fästning
Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.
OrtKungälv
Svedinos bil och flygmuseum
På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.
OrtFalkenberg
Hofsnäs gård...
OrtBorås
Smålandsstenar - domarringar och hembygdsmuseum...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtGislaved