Tjolöholms slott


Kungsbackabornas mötesplats vid högtider och helger ett resmål i toppklass. Strosa runt slottet och slottsträdgården eller mot Näsbofjorden och strandbadet. Slottsbutik med kafé och vagnsmuseum. Missa inte allmogebyn och trädgården med sommarbuffé och picknickkorgar.

  • Till start: 408,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungsbacka 
  • Avgift: Nej 


Tjolöholms slott

Tjolöholm är kungsbackabornas mötesplats för högtider och rekreation. Man kan besöka slottsområdet även utanför öppettiderna. Ett fint bad, flera promenadstigar som utgår att ta sig runt Tjolöholmshalvön. Slottsparken och den intilliggande allmogebyn med trädgård får man inte missa.

Tjolöholm har en lång historia och den förste kända ägaren var 1231 Kung Waldemar Sejr II av Danmark och de som satt mest spår är makarna Dickson som lät uppföra det nuvarande slottet.

Slottet stor klart 1904 i elisabetansk stil men jugend stilen med böljande linjer och stiliserade växtmotiv slår igenom. Man inspirerades av den brittiska Arts & Craftrörelsen som förespråkade materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk så det är ett gediget bygge.

En av Sveriges första dammsugare lät tillverkas som drogs runt av en häst och de tjocka slangarna stacks in genom fönstren.

Vagnmuseum, restaurang, kafé, badplats, galleri och slottsträdgård.

Guidningar dagligen under somrarna och på helger året om

Läs mera
Tjolöholms slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fjärås bräcka
Spektakulärt natursceneri! Naturreservat. Inlandsisen gjorde halt här och enorma mängder sand och grus från smältvattnet bildade åsen eller bräckan. I ett naturrum 6o m över havet fikar man med majestätisk utsikt där man även får veta mer om naturreservatet och vandringsspåren.
OrtKungsbacka
Kungsbacka - tur med natur och kultur.
Från Kungsbacka mot två riktiga pärlor inåt landet. Fjärås bräcka är en 60 m hög så där man kan fika med enastående utsikt eller blir basen för en vandring. Äskhults by är gammal klungby från 1800-talet. 
OrtKungsbacka
Kungsbacka
En anonym stad med vacker stadskärna. Spankulera runt och se de vackra trädbyggnaderna, besök utsiktstornet eller ta en promenad längs Kungsbackaån. Bra shoppingstråk och alltid något på gång kring Stora torget. Kan stoltsera med att varit både Sveriges och Danmarks minsta...
OrtKungsbacka
Äskhults by
En by med fyra gårdar kring ett litet bytorg som inte ändrats sen 1800-talet. De vackert omålade grå husen ligger pittoreskt på en höjd ovanför Svinsjön. Gå runt bland gårdarna och djuren eller vandra längs någon av byns fyra kulturstigar. Kaffestuga med hembakt. Fri...
OrtKungsbacka
Särö
En fashionabel förort och semesterort som var en av kung Gustav V favoriter och tennisbanan han spelat på finns kvar. Blomstermåla är restaurangen som lockar långväga gäster. Mot vattnet ligger Särö Västerskog naturreservat med stränder och vandringsleder i vacker ekskog. 
OrtKungsbacka
Särö Västerskog.
Ett litet naturreservat som erbjuder flera lite kortare vandringsleder med enastående naturupplevelser. En fin badplats, bokskog med svalkande skugga och utsikt över Västerhavet.
OrtKungsbacka