Tjolöholms slott


Kungsbackabornas mötesplats vid högtider och helger ett resmål i toppklass. Strosa runt slottet och slottsträdgården eller mot Näsbofjorden och strandbadet. Slottsbutik med kafé och vagnsmuseum. Missa inte allmogebyn och trädgården med sommarbuffé och picknickkorgar.

  • Till start: 408,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungsbacka 
  • Avgift: Nej 


Tjolöholms slott

Tjolöholm är kungsbackabornas mötesplats för högtider och rekreation. Man kan besöka slottsområdet även utanför öppettiderna. Ett fint bad, flera promenadstigar som utgår att ta sig runt Tjolöholmshalvön. Slottsparken och den intilliggande allmogebyn med trädgård får man inte missa.

Tjolöholm har en lång historia och den förste kända ägaren var 1231 Kung Waldemar Sejr II av Danmark och de som satt mest spår är makarna Dickson som lät uppföra det nuvarande slottet.

Slottet stor klart 1904 i elisabetansk stil men jugend stilen med böljande linjer och stiliserade växtmotiv slår igenom. Man inspirerades av den brittiska Arts & Craftrörelsen som förespråkade materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk så det är ett gediget bygge.

En av Sveriges första dammsugare lät tillverkas som drogs runt av en häst och de tjocka slangarna stacks in genom fönstren.

Vagnmuseum, restaurang, kafé, badplats, galleri och slottsträdgård.

Guidningar dagligen under somrarna och på helger året om

Läs mera
Tjolöholms slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gårda brygga.
Vid Gårda är det vattensport i alla dess former som gäller. Även badstrand och småbåtshamn. Strandkiosk med enklare maträtter.
OrtKungsbacka
Gottskär
På Onsalahalvön ligger semesterorten Gottskär dit sol- och badtörstande kan ta sig till öppet hav och lite sjöliv. Kanske hyra en kajak i egen regi eller med guide eller det lugnare alternativet att äta Jönssons konditoris berömda hallontårta.
OrtKungsbacka
Åsa havsbad och camping...
Här kan man uppleva underbara bad. Ett riktigt strandcafé med enklare rätter med stort trädäck. Åsa camping är en av landets äldsta.
OrtKungsbacka
Kungsbacka
En anonym stad med vacker stadskärna. Spankulera runt och se de vackra trädbyggnaderna, besök utsiktstornet eller ta en promenad längs Kungsbackaån. Bra shoppingstråk och alltid något på gång kring Stora torget. Kan stoltsera med att varit både Sveriges och Danmarks minsta...
OrtKungsbacka
Kungsbacka - tur med natur och kultur.
Från Kungsbacka mot två riktiga pärlor inåt landet. Fjärås bräcka är en 60 m hög så där man kan fika med enastående utsikt eller blir basen för en vandring. Äskhults by är gammal klungby från 1800-talet. 
OrtKungsbacka
Äskhults by
En by med fyra gårdar kring ett litet bytorg som inte ändrats sen 1800-talet. De vackert omålade grå husen ligger pittoreskt på en höjd ovanför Svinsjön. Gå runt bland gårdarna och djuren eller vandra längs någon av byns fyra kulturstigar. Kaffestuga med hembakt. Fri...
OrtKungsbacka