Torpa stenhus...


  • Till start: 335,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tranemo 
  • Avgift: Nej 


Torpa stenhus

På Torpa Stenhus förflyttas man flera hundra år tillbaka i tiden. Vackert beläget vid sjön Åsunden ligger godset som ägts av samma familj sedan 1400-talet.

Under medeltidsdagarna vandrar gycklare, hantverkare, riddare och bågskyttar omkring som på vilken vanlig dag som helst under medeltiden.

De guidade visningarna kan rekommenderas och där berättats bland annat om Gustav Vasas fru Katarina som växte upp i slottet.

Med sin unika arkitektur och vackra interiörer är Torpa stenhus ett av landets bäst bevarade herresäten från 1500-talet.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Navet Science Center.
Här på det prisbelönta Navet får man tillsammans med engagerad och kunnig personal i interaktiva utställningar uppleva och experimentera teknik, människokroppen, vattnet, ljuset och universum.
OrtBorås
Mölarps kvarn.
Mölarps kvarn ligger i Fristad vid Viskan. Så tidigt som på 1500-talet började man driva kvarnar med hjälp av forsarna här och med tiden även för såg och vadmalsstamp. Här uppstod det första industriområdet i Fristad i slutet av 1800-talet.
OrtBorås
Vänga mosse.
Mossen har lätta vandringsleder på 4,7 km med ”häftig” spång över mossen men även en på 1,8 km till tillgänglighetsanpassad. Det finns ett rikt fågelliv och ett fågeltornet ger en utsikt över hela mossen.
OrtBorås
Vänga kvarn.
En bit ifrån Vänga mosses vandringsleder ligger Vänga Kvarn med kafé och bageri. Här kan man äta lättare mat, smörgåsar och fika. Allt är bakat med närodlade sädesslag som malts i kvarne i byggnaden. Även ett bruksmuseum.
OrtBorås
Gunillaberg
På Gunillaberg har blomsterkonstnären Tage Andersen skapat ett unikt kulturcentrum. Den historiska herrgården samspelar med blomsterkonst, skulpturer och levande djur. Café och restaurang. Entréavgift.
OrtJönköping
Hylténs industrimuseum.
Gnosjös andra industrimuseum är en gammal metallfabrik där tiden stått stilla i 80 år. Maskinerna drivs med remdrift och elen från ett hundra år gammalt kraftverk. Kunniga guider ger extra djup åt besöket.
OrtGnosjö