Vänga mosse.


Mossen har lätta vandringsleder på 4,7 km med ”häftig” spång över mossen men även en på 1,8 km till tillgänglighetsanpassad. Det finns ett rikt fågelliv och ett fågeltornet ger en utsikt över hela mossen.

  • Till start: 339,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borås 
  • Avgift: Nej 


Vänga mosse

Här finns lätta vandringsleder på totalt ca 4,7 km som delvis går på spång över mossen men även en kortare runda på 1,8 km som är tillgänglighetsanpassad.

En högmosse
Här finns ett rikt fågelliv med häger, trana och gräsand. Besök fågeltornet och spana efter fåglar samt få en fin utsikt över hela mossen. Historiskt sett har Vänga mosse varit en issjö men har växt igen till en högmosse. Den första kartan vi har där mossen är med är från 1646. Vänga mosse har förändrats mycket de senaste 100 åren. Från att ha varit en mer eller mindre öppen mosse har den delvis växt igen. Torvlagret är i genomsnitt 4 meter tjockt och under det finns sand- och grusbotten. De fastmarksöar som finns i mossen består av isälvssediment.

Standard- tillgänglighetsanpassad
Leden är lätt och håller en mycket god standard. Det finns en kortare vandring på 1,8 km som är tillgänglighetsanpassad, det finns också ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn. Rundslingan med start och mål vid den västra parkeringen är ca 2,3 km och går du den plus spången fram till den östra parkeringen går du ca 4,7 km totalt. Du kan även följa grusvägen norrut från den östra parkeringen för att komma på den mindre landsvägen förbi Vänga kyrka för att komma tillbaka till den östra parkeringen om du vill ha en rundslinga.

Vänga kvarn
Strax intill mossen ligger Vänga kvarncafé. Här finns både kafé, restaurang och lantverksbod. Passa på att fika eller ät en måltid i den vackra miljön vid kvarnen. Under sommaren bjuds det på musikunderhållning flera dagar i veckan.

Text Borås kommun.

Läs mera
Vänga mosse.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mölarps kvarn.
Mölarps kvarn ligger i Fristad vid Viskan. Så tidigt som på 1500-talet började man driva kvarnar med hjälp av forsarna här och med tiden även för såg och vadmalsstamp. Här uppstod det första industriområdet i Fristad i slutet av 1800-talet.
OrtBorås
Borås museum.
Ett friluftsmuseum där man får uppleva byggnader från tidigare sekel hittflyttat från olika delar av Sjuhäradsbygden samt intressanta utställningar om Borås. Gammeldags fika gör man i Kafé Gästgivaregården.
OrtBorås
Nolhaga park och slott...
En härlig park i Alingsås med intressant historik. Lagom stor för att avnjutas på några timmar. Utsiktsberg, slott i italiensk renässansstil med slottsglasskafé, engelsk park, djurpark, naturreservat med fågetorn vid sjön Mjörn och våffelkafé och "Kongo".
OrtAlingsås
Torpa stenhus...
OrtTranemo
Hofsnäs gård...
OrtBorås
Conditori Nordpolen
Ett av Sveriges bästa konditorier. Mästarklass enligt White Guide. Mästare på tårtor säger vi.
OrtVara