Traneberg till Alvik


  • Till start: 4,9 Km 
  • Längd: 2,7 km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromma 
  • Avgift: Nej 
Traneberg till Alvik
Stor karta

En tur runt Traneberg, området som gett namn åt bron mot Kungsholmen. 450 meter lång var den på sin tid världens längsta brobåge gjuten i betong.

Sevärdhet 1 av 7

Johannelunds koloniträdgård

Området tillhörde Ulvsunda säteri, men köptes 1901 av Stockholms Stad då ”mindre bemedlade” fick tillgång till byggnaderna. Har genomgått många förändringar genom åren och sakta men säkert fått sitt nuvarande utseende. Se Italienska villan och alla de andra fantastiska byggnaderna!  

Johannelunds gård

Johannelunds gård uppfördes 1798 och är ett sommarnöje för grosshandlaren och skeppsredaren Abraham Keyser som då var en del av Ulvsunda säteri. På mitten av 1800-talet tog missionsförsamlingen EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, över och byggde missionshuset i närheten.

Johannelunds badplats

Ett mysigt bad i ett lummigt naturområde i en skyddad vik av Mälaren. På andra sidan syns Solna och Huvudsta gård.

Ulvsundasjön

Är egentligen en vik av Mälaren. Namnet betyder ”Vargens sund” och kommer från gården Ulvsunda som fanns redan på 1300-talet. Ulvsundet är Lillsjöns utlopp i sjön och där bor Stockholms enda bäverfamilj. Vattnet är för det mesta badbart.

Minneberg

Här fanns under 1850-talet en hop vackra sommarvillor. I slutet av århundradet kom Benmjölsfabriken och Sandviks glasbruk och förvandlade sommarparadiset till industriområde. På 1980-talet revs hela rasket och förvandlades till fyra eleganta bostadsrättföreningar.

Tranebergsbron

450 meter lång förbinder den Traneberg med Kungsholmen och hade när den stod färdig 1934 världens längsta brobåge (181 m) gjuten i betong.

Sjöpaviljongen Tranebergs strand

En populär restaurang med vackert byggd på vattnet!  Endast en kvart från T-centralen ligger Sjöpaviljongen med utsikt över Essingefjärden. Här är det svenska smaker som gäller med fokus på hav och grill. Barn upp till och med 12 år får alla beställa halv portion av valfri maträtt (även pannkakor och köttbullar). Under sommarhalvåret kan man komma hit med egen båt då det finns reserverade båtplatser för gäster.

För öppettider se hemsidan.

08 – 704 04 24
Tranebergs Strand 4, Bromma

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...