Trelleborg...


En liten stadsguide för Trelleborg. Texter under arbete.

  • Till start: 529,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Trelleborg 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Gamla torg

Gamla Torg var i forna tider Trelleborgs centrum. Här fanns kyrkan i norr, klostret i söder och vattnet hämtades i brunnen på torget där det också hölls marknader och andra sammankomster. I nordvästra hörnet ligger Trelleborgs äldsta hus.

Text: Visit Trelleborg

Läs mera

Trelleborgen

På Trelleborgen kan man på sommarhalvåret uppleva hur det var att leva som viking.

På Trelleborgs högsta punkt fann man en borgen gjorde att stadens namn fick sin förklaring. Man fann spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Borgen kan ha byggts på 980-talet och kanske på uppdrag av Harald Blåtand. En trelleborg var en typ av borg som förekom på flera platser i det forntida Danmark. Särskilt känd är den i staden Agger sborg på Jylland.  

Idag är en fjärdedel av borgen, en tårtbit av en cirkel, uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i moderna Trelleborg. Borgen rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - som även blev funnet på platsen.

Utanför borgen har man även byggt en vikingagård med långhus, grophus och odlingar. Själva museibyggnaden har även en vikingautställning.

Museibutik samt kafé med servering ute och inne.

Västra Vallgatan 6 Trelleborg

Telefon: 0410-73 30 21

 

 

Läs mera

Klosterträdgården

Ett f d Franciskanerkloster, idag en klosterträdgård med humlegården, lustgården och kryddträdgården.

 

På södra sidan av Gamla Torg går den lilla Klostergränden förbi ruinerna efter ett fransiscanerkloster.


Klostret lades ner i samband med reformationen, men resterna finns kvar liksom en nyligen återskapad klosterträdgård med humlegården,
lustgården & kryddträdgården.


Det här är en härlig oas, som gjord för att vila fötter och själ en stund i!

Text: Visit Trelleborg

Läs mera

Dalabadet

Badplats öster om Trelleborg

Dalabadet är en badplats med ljus sandstrand öster om Trelleborg. Här finns en stor badbrygga med bänkar att koppla av på. Långgrunt och barnvänligt. Toalett och minilivs finns. Det finns även en tillgänglighetsramp. På Dalabadet kan du spela minigolf eller äta på restaurangen. Här finns även camping för tält och husvagnar och stugor att hyra.

Inte bara tvåbenta vill svalka sig under sommaren - det vill också de fyrfota göra. Trelleborgs första hundbadplats är uppförd vid Östra Stranden, söder om östra rondellen. Här finns hundlatrin och sittbänk samt hundbadplatsskylt. Här får hundarna bada dygnet runt. På övriga badplatser gäller ordningsföreskrifter enligt nedan:

Under tiden 1 maj till 31 augusti mellan klockan 08.00 och 20.00 får hundar inte vistas på de allmänna badstränderna. Dessa är Skåre skansar, Dalabadet, från Gislövs läge och österut till Nybostrand och Karinbadet, badplatsen vid Strandmarksvägen, i Smyge vid Smygehus samt Beddingestrand. Kustremsan längs Östra stranden, från Roddaregatan till Dalabadet är inte heller tillåten under dessa tider.

Tidiga morgnar och sena kvällar, samt längs kuststräckan i övrigt är det tillåtet med hundbad.
Samma regler gäller också för hästar.

För kollektivtrafik gäller busslinje 2 mot Gislövs läge, hållplats Dalabadet.
För att komma till badstrandens parkering sväng ner till Badvägen från Dalköpinge strandväg.

Text: Visit Trelleborg

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalabadet
Det här badet har camping med stuguthyrning, strandkrog och kafé. Lång badbrygga på den långgrunda stranden.
OrtTrelleborg
Gislövs läge.
I Gislövs läge finns veteranbåtar i trä uppradade som inte står marina museer långt efter. Ett kustfiskemuseum ligger intill och berättar om yrkesfiskarens liv. Badstrand och populär glasskiosk med bistro.
OrtTrelleborg
Ljungskogen-Ljunghusens strandbad.
En badstrand med intilliggande naturreservat på Falsterbonäset mellan Höllviken och Skanör.
OrtVellinge
Smygehuk...
Sveriges sydligaste udde ligger 158 mil fågelvägen från Treriksröset. Förutom sydspetsen finns här några sevärdheter som ett fyrtorn, kalkugnar, Köpmansmagasin och inte minst stekt sill och fika i hamnen.
OrtTrelleborg
Skanör och Falsterbo
Här fanns medeltida befästningar och fiskebyar som idag utvecklats till två exklusiva semesterorter. Pittoresk bebyggelse, historiska lämningar, vackra vyer över strandängar och hav samt badstränder i världsklass.
OrtSkanör
Skanörs havsbad och Badhytten.
Badet som är känt för de kulörta badstugorna men framförallt för den nära en mil långa stranden med dess fina och kritvita sand. I hamnen intill finns fiskaffär och fiskrökeri med serveringar nybyggda Badhytten med strandliv av mer modernt snitt.
OrtSkanör