Tyresta, Årsta, Gålö och Dalarö.


  • Till start: 20,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 
Tyresta, Årsta, Gålö och Dalarö.
Stor karta

En tvådagsutflykt till det bästa som Södertörn har att erbjuda. Natur och kultur med slott, hav, urskog och pittoreska miljöer. Från Sveriges första hamburgerrestaurang Vegabaren till Tyresta nationalpark och sedan Årsta med slott och havsbad samt övernattning i krokarna. Dagen därpå, en morgontur till vackra Gålö, följt av lunch och promenad i Dalarö.

Sevärdhet 1 av 7

Tyresta by och nationalpark

Tyresta by brukar kallas för ett Skansen i miniatyr och är ett väldigt populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Byn överlevde skiftesreformerna på 1800-talet och är en av Stockholms bäst bevarade. Den har varit bebodd sedan järnåldern och bakom en av de fyra gårdarna kan man se bevis på den forma historien i form av en runhäll. Det finns även grisar och getter att titta på, samt museum och utställningar.

Tyresta by brukar kallas för ett Skansen i miniatyr och är ett väldigt populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Byn överlevde skiftesreformerna på 1800-talet och är en av Stockholms bäst bevarade. Den har varit bebodd sedan järnåldern och bakom en av de fyra gårdarna kan man se bevis på den forma historien i form av en runhäll. Det finns även grisar och getter att titta på, samt museum och utställningar.

Som kontrast kan man sedan ge sig in i den enorma Tyresta nationapark. Den sträcker sig över både Tyresö kommun och Haninge kommun och i den västra delen finns urskogen. Vid parkeringen börjar den 2,5 kilometer långa Urskogsstigen, en slinga med skyltar längs vägen som berättar om naturen. I urskogen har träden inte rörts av människan på flera hundra år, till gagn för flora, fauna och världsklimatet.

Läs mera

Årsta havsbad

Mycket populär badplats för Stockholmarna. Vill man ha lite egen tid kan an bara smyga sig förbi alla barnfamiljer och hitta en egen plats att ligga på. Det finns hopptorn och bryggor, kiosk och toalett.

Årsta slott

Slottet har ägts av många genom åren och dess historia sträcker sig till tillbaka till 1200-talet då det var ett säte för Tyska Orden. Bland andra har Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta ägt slottet under en tid och här växte även Fredrika Bremer upp och hennes badrum finns bevarat. Vem som började uppföra slottet är inte helt styrkt, men ibland nämns Barbro Åkesdotter Natt och Dag, hustru till Klas Hansson Bielkenstierna.

Det finns en sägen som säger att Barbro lät uppföra slottet när maken var ute till sjöss. Det finns en sägen som säger att Barbro lät uppföra slottet när maken var ute till sjöss. Då han kom hem ska han blivit så arg för att hon hade byggt ett slott utan havsutsikt att han gav henne en rejäl örfil som, om man lyssnar klockan 12 på natten, fortfarande hörs eka i väggarna. Strax utanför slottet ligger en gammal lada där man under 1600-talet hade inskrivning av soldater innan resan till 30-åriga kriget.

Idag är slottet restaurang och festvåning.

Lunch serveras kl 11-14 vardagar.
Lördagar och söndagar anordnas grillbrunch mellan kl 11-17.

Adress: Årsta slott
 

Läs mera

Länkar

Horsfjärden Country Home

Ett stenkast från riksbekanta Horsfjärden ligger detta Country Home som är ett litet finare namn för vandrarhem. Om det var uttrar eller nåt annat som marinen jagade i Horsfjärden på 80-talet tvistas det ännu om. Man bor i huvudbyggnaden eller i stugor. Man har året runt öppet och har även en hel del konferensgäster.

På gångavstånd finns både Årsta slott och Årsta havsbad. Flera golfbanor finns i närheten och sommartid rekommenderas en båttur till Utö från havsbadet.

Telefon och bokning: 0704971267
Adress: Lindersbergsvägen Österhaninge

Länkar

Fornstigen

En varierande stig på 3,8 km med lärorika informationsskyltar som berättar om utvecklingen under 10000 år och 80-90 meter landhöjning. En speciell sevärdhet på rundturen är utsiktsplatsen på Kasberget som ligger 64 meter över havet.

Gålö havsbad i Skälåker

Skälåker har Stockholms skärgårds längsta sandstrand – 1 kilometer. Vandringsleden går från Skäl till Havtornsudd och är en fantastisk promenad utefter stranden (och ibland in mot landet) som bjuder på klippstränder, tallskogar och milsvid utsikt över havet.

Dalarö

Det pittoreska skärgårdssamhället uppstod under 1800-talet, när rika Stockholmare flyttade hit över somrarna. Många konstnärer var förtjusta i platsen, inte minst Anders Zorn som har målat av många kvinnor här. Den som kommer till Dalarö första gången blir hänförd.

Samhället är så behändigt att man i prinicip kan gå längs Odinsvägen som skär rakt igenom samhället ned till hamnen. För den som gillar utsikter har man kommit rätt flera utsiktplatser men Lotsberget är i topp.

Trippa har två promenader på Dalarö. En kort som rör sig i själva samhället och en lite längre som går ned till Askfatshamnen och längs Dalarö kanal.
Långa promenaden: Dalarö runt.
Korta promenaden: Dalarö - lilla promenaden.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...