Utö


  • Till start: 42,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Utö 
  • Avgift: Nej 


Utö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Utö

Över 400 000 personer om året besöker ön, trots det kan du fortfarande hitta ditt alldeles egna, undangömda badparadis här antingen du föredrar strand- eller klippbad. Utö är en stor ö som bjuder till långa cykel eller vandringsturer med cykel tar man sig söderut till angränsande Ålö. Samtidigt har man det mesta man behöver i anslutning till Gruvbyn där båten lägger till.

Hyra & göra:
I hamnen finns cykel och kajaker att hyra.
Tennisbana och minigolf.

Äta:
Utö Värdshus som rekommenderas av White guide. Hemsida
Utö bageri & kök med sin egen Utölimpa och massa annat gott ligger nere vid hamnen.
Strömmingsstånd finns nere vid gästhamnen i Gruvbyn.
Cyklar man till Ålö rekommenderas Båtshaket

Handla:
Utö livs, matbutik, atpotek och systemombud.
 
Sevärt:
Utö kvarn som man äntrar för en liten slant och från toppen får man en milsvid utsikt.
Lurgatans gamla bruksbostäder som idag är K-märkta sommarhus.
Järngruvorna i gruvbyn
 
Bo:
Utö värdshus
STF Vandrarhem 
Stugor Utö turistbyrå.
Tältplats

Läs mera

Barnbadet Utö

Barnens favoritbad på ön. Långrgrund sandstrand samt träd som skuggar har gjort badet extra poppis men även det faktum att det inte är så långt från ångbåtsbryggan att man faktiskt kan gå dit.

Lurgatan

Lurgatan känns mest som en lite byväg och är nästan overkligt pittoresk. Gatan kantas av små pittoreska stugor. Dessa var gruvarbetarbostäder och uppfördes på 1700-talet efter rysshärjningarna 1719 då många bostäder förstördes. Idag bor sommargäster här.

Långgruvan

Utö kvarn

Nyrenoverad är det bara att ta sig hit. 100 m från värdshuset tar man sig hit

Utö Värdshus

Utö värdshus är en institution. Högt klassad och är utsedd till bästa skärgårdskrogen var och vartannat år. Att läget är majestätiskt med utsikt över ångbåtsbryggan, en partydel på kvällarna och en uteservering som älskas. Att ta sig hit och unna sig en måltid här är något extra minnesvärt.

Väl här uppe är man även nära Gruvbyn med sina vattenfyllda schakt och museet och man erbjuds även husrum i varierande klass från lyx till vandrarhem.

Länkar

Södra Sandvik

Ett klippbad där man lätt hittar sin egen skreva som ger lä. Vacker sjöutsikt och en bra rastplats med bord och bänkar, skärgårdsmajor och permanent grillplats.

Rävstavik

Vid Rävstavik finns mycket speciella klippformationer som fascinerar geologer. Den som gillar att bada från klippor har hamnat rätt för många lockas hit av det skälet. Alldeles utanför ligger en ö som varit en försvarsanläggning som beskådas tillsammans med den i övrigt fantastiska utsikten.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Utö - från hamnen östra delen.
Från ångbåtsbryggan går promenaden förbi ett barnbad och två klippbad och tillbaka till Gruvbyn. Badplatserna är även utmärkta utsikts- och rastplatser. 
OrtUtö
Utö och Ålö badplatser (5st)
Två nära Gruvbyn och en som nås av den spänstige men två av stränderna är det nog cykelhyra som gäller. 
OrtHaninge
Stora Sand Ålö
Ett av Sveriges bästa bad menar många inklusive Expressen. Här får man verkligen känslan av Gotlands stränder men man tar sig hit lite fortare.
OrtÅlö
Båtshaket Ålö
En lada vid sjön och en stor veranda precis vid Ålö brygga. Musikunderhållning titt som tätt och maten är gedigen och det bästa från sjön. Räkor, lax, löjrom, ål och strömming i olika former.
OrtÅlö
Rånö
Perfekt för en fritidsfiskare fiske med sina 500 hektar fiskevatten.
OrtHaninge
Ornö Krog
Precis som det låter en krog med veranda. Marint gedigen inredning och bra utsikt över båtlivet vid kyrkviken. Sommartid driver man även Gittans grill vid hamnen.
OrtOrnö