Varberg


  • Till start: 421,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 

Sevärdhet 1 av 4

Varbergs fästning

Stadens landmärke utgörs av den magnifika borgen som. Platsen bör upplevas genom en promenad längs med havet, ett besök inne i borggården och helst in på det oerhört fascinerande museet. Här finns bland annat Bockstensmannen och knappen som Karl XII sägs ha ”knäppts” med.

Namnet kommer från fornnordiska Ward som betyder vakt och återfinns även i ordet vårdkase och här tändes eldar som var signalsystem för att varna för fiender från havet.

På 1200-talets slut byggdes en borg på klippan av en dansk greve som skydd då han anklagats för mord av kungen. Tiden mellan 1305-1365 bytte Halland ägare mellan Sverige och Danmark 8 ggr så Magnus Eriksson var bland annat här men från 1365 var det danskt i nära 300 år.

Vid Nordiska sjuårskriget under 1500-talet mellan grannländerna blev vapnen blev kraftigare från pil, spjut mm till kanoner, insåg man att borgen måste byggas till. 1618, efter 2 miljoner mantimmar, stod fästningen färdig och efter det anfölls den inte mer men tillföll likväl Sverige i samband med freden i Brömsebro då Halland erhöll Sverige.

Fästningen hade alltid haft fångar men från 1830-talet då Karlsborg tog över som befästning fick man mellan 400-500 fångar här.

Läs mera

Societetshuset

Strax in Varbergs fästning ligger Societetsparken som uppfördes under slutet av 1800-talet då Varberg blev en populär kurort. Att det behövdes skuggande träd var viktigt för de förnäma badgästerna som inte vill bli solbrända. Till en början var den inte öppen för alla utan var inhägnad och man tog entréavgift.

Huset är västkustens finaste och bäst bevarade societetshus. Arkitekten Adrian Crispin Peterson har även ritat Marstrands societetshus och Trädgårdsföreningen i Göteborg. Här kunde man roa sig och förlusta sig på alla de vis med mat, musik, nöjen och dans. Kägelbana och gymnastiksal ej att förglömma.

Idag rymmer huset restaurang, kafé, pub samt diskotek och nattklubb. Sommarkvällar är det parkmusik på utomhusscenen. Societetsparken är en utmärkt plats för picknick för den som önskar. 

Läs mera

Kallbadhuset

Slå dank, hänga eller bara vara. Härifrån kan man ta strandpromenaden för turisten är Kallbadhuset så centralt man kan komma i Varberg.

Ute på pelare i vattnet står det sedan 1903 men det är det tredje i ordningen. Innan man kom på tanken att bad var det då det var dricka brunn som var det hälsosamma.  Första badet 1820 var en flytande bassäng. Badhuset kom först 1864 och då fanns även ett varmbadhus på land intill. Det förstördes av en höststorm 1884 och efterföljaren förstördes i ”julastormen” 1902, den värsta stormen som drabbat västkusten.

Idag finns kafé, bad och bastu

Länkar

Varbergs Stadshotell

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...