Vasastan - promenad.


PROMENAD - Spökslott, konstateljé och stjärnobservatorium, vilken mix! Upplev Vasastan och ett urval intressanta platser från Brunnsviken via Bellevue till Vasaparken. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 2,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vasastan 
  • Avgift: Nej 


Vasastan - promenad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Stallmästaregården

Det enda kvarvarande utvärdshuset med samma funktion sen 1600-talet i Stockholm är Stallmästaregården. Efter att Drottning Kristina bestämt sig för att fira midsommar där beslöt sig stallmästaren för att öppna värdshus. 1950-1976 övertogs gården av Tore Wretman som återupprättade ”stallis” som det kommit att kallas, lite svalnade rykte.  Idag är Stallmästaregården både restaurang, värdshus och hotell. Restaurangen är lite finare och lite dyrare men man får mycket helhetsupplevelse.

Tel:  08- 610 13 01

Länkar

Bellevue

Bellevue betyder vacker utsikt på franska och mellan de hårt trafikerade Norrtull och Roslagstull på Bellevuehöjden hittar du bland annat Paschens malmgård, ett vackert hus. Malmgårdarna var trädgårdstomtar som rika storstadsbor flyttade ut till under somrarna. Idag är byggnaderna privatbostäder. Här ligger även Carl Eldhs skulptörsatelje som idag är ett museum.

Carl Eldhs ateljémuseum

Under 1900-talets första hälft var skulptören Carl Eldh (1873-1954) en av Sveriges mest anlitade konstnärer. Under 1918-1919 byggdes hans bostad och ateljé i Bellevueparken som idag är ett museum. Den ovanliga och vackra byggnaden ritades av Ragnar Östberg som var kreatören bakom Stockholm stadshus.

Museet rymmer flera hundra av skulptörens verk. Statyetter från studieåren i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till några kända verk som Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet. Allt är precis som när Eldh själv levde här. Här finns även en butik och man kan få en guidad skulpturvandring.

Öppettider:
tisdag-söndag kl. 11-16 (25 maj-31 augusti)
lördag-söndag kl. 11-16 (1 september-27 oktober),
med insläpp för visning varje heltimme på svenska och kl. 13.30 på engelska.

Övrig tid är museet öppet för beställda gruppvisningar.

Tel: 08-612 65 60

Läs mera

Länkar

Clas på hörnet

Rena tillfälligheter har gjort att Clas på hörnet fortfarande står kvar. Clas Browall öppnade 1731 ett värdshus. Värdshuset blev känt för sina eländiga folkfester men hade trots det ett gott rykte. När Stockholm drabbades av kolera 1834 köpte staten värdshuset och gjorde sjukhus utav det men så fort koleran upphörde såldes det tillbaka och blev återigen ett värdshus. Efter många turer med köp och sälj las ett förslag om att bygga bostäder där Clas på hörnet låg men det opponerades mot och 1984 öppnades det i sin nuvarande regi.

Adress: Surbrunnsgatan 20, STOCKHOLM
Telefon: 08-16 51 36

Länkar

Observatoriet och Observatorielunden.

Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet i syftet att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad. Carl Hårleman ritade byggnaden med sin roterande kupol. Vid sidan av byggnaden ligger nollmedianen som Kartverket använde för framställandet av kartor. Efter verksamheten 1930 flyttade tog Stockholms högskola över lokalerna. Observatoriet var ett museum med astronomi och vetenskapshistoria som sträcktge sig från 1700-talet och fram till idag men är idag stängt.
 

Spökslottet

Spökslottet har inte förändrats mycket sedan det byggdes i slutet på 1600-talet. I början på 1700-talet ägdes det av Jocob von Balthazar Knigge, en rik man men ansedd grym. Han var även Gustav III:s förtrogne. Det gick många spökerier kring Knigge, bland annat hade han setts sittandes i en hästvagn med lågor kring sig. Det påträffades även en murad grav i trädgården 1839 där varken namn eller årtal upplyste om vem den avlidne var. Spökslottet var fram till 1925  privatbostäder men togs då över av Stockholms Universitet.

Eastmaninstitutet

Filantropen Georg Eastman var framgångsrik efter sin lansering av Kodak-kameran med sin slogan som löd ”Ni trycker på knappen, vi gör resten” . Han hade ett speciellt intresse för tänder och skänkte enorma summor till tandvårdsavdelningar runt om i Europa. Resultatet av hans donationer blev Eastmaninstitutet. Vid 77 års ålder tog Eastman sitt liv och lämnade ett avskedsbrev sägandes ”Till mina vänner. Mitt arbete är avslutat. Varför vänta längre”.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hagaparken längs Brunnsviken.
PROMENAD - En mycket vacker promenad i historisk miljö. Från Gustav III:s favoritmatställe till Drottning Kristinas midsommarhus. Flera fik och picknickplatser. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSolna
Södra Brunnsviken och Kräftriket.
PROMENAD - Från utsikten vid Bellevue och Carl Eldhs ateljé vandrar man bland Bellmanska minnen och rik akademisk tradition. Avsluta med dopp i Brunnsviksbadet kanske? Promenadstråk i Stockholm, Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Hagaparken och Haga slott
Ta en promenad i historisk miljö. Från Gustav den III:s favoritmatställe till Drottning Kristinas midsommarhus. Flera fik och picknickplaster.
OrtSolna
Brunnsviksbadet
Brunnsviksbadet är ett mysigt strandbad vid Frescati Hage. Vattnet är ovanligt varmt för att vara del av Saltsjön. Bajamaja finns. Vill man ha lite avskildhet finns det många små gömmor i närheten.
OrtStockholm
Gustav III paviljong och Ekotemplet i Haga...
Två nätta och kompletta 
OrtSolna
Vasaparken
En av parkerna man satsat mest på senaste åren. Konstgräsplan, lekplatskulle och boulebanor samt flera fik och restauranger. Parken har flera klart olika delar med distinkt olika karaktär och avskildhet.
OrtVasastan