Visby söderut.


  • Till start: 192,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

En riktigt lång tur med start i Visbys södra utkanter och ner till en av landets vackraste bilvägar Ekstakusten. Två intressanta skeppssättningar, ett utsiktsberg, ett par stränder och några fiskebyar.

Sevärdhet 1 av 8

Högklint

Högklint reservat är en 1,3 km lång del av den höga och branta kustklinten beläget 7 km söder om Visby.

Från klinten 48 meter över havet stupar nästan lodrätt ner och härifrån har man en enastående utsikt över havet och bort mot Visby. Från krönet på klinten leder en trappa ned till Getsvältan där havet gröpt ur flera grottor i klinten.

Här finns möblerade rastplatser för picknick och en fast eldstad för grillning och och man kommer ut hit handikapp/barnvagnsvänlig spång.

Tofta strand

Gnisvärd skeppssättning

Gnisvärds skeppssättningar är ett antal gravar i form av ett skepp från yngre bronsåldern. En av dem är Gotlands största bevarade och är hela 45 meter lång och sju meter bred uppbygg av stora stenar.

Vill man färdas än längre tillbaka i tiden så behöver man bara ta sig över vägen där man möter en dös från stenåldern. En dös är en gravkammare som byggts av stora stenblock.

Kovik fiskerimuseum

Kovik var ett av många fiskelägen som man hade ofta som komplement till jordbruket.  Nu är fiskeläget omgjort till fiskemuseum där man samlat ihop föremål som båtar, fiskeredskap och fiskebodar från hela ön.

Här finns ett litet kapell från 1965 till minne av de fiskare som fick sätta livet till på havet.

Koviken har fått sitt namn av viken innanför som heter Korumpu.

 

Länkar

Gannarve skeppssättning

En helig plats har det uppenbarligen varit. En gudomlig utsikt bjuds man på idag. Ligger precis vid vägen och får väl ses som "obligatoriskt" stopp för denna del av ön.

Ska man besöka en skeppsättning på Gotland så ska man välja denna. En skeppssättning är en gravplats byggd format som ett skepp. Alldeles vid vägen ligger den, 29 meter lång och 5 meter bred, med en gudomlig utsikt över Lilla Karlsö.

På mitten av 1800-talet var det två skeppsättningar här men de beskrevs som förstörda. 1959 rekonstruerades ett av skeppen som det ser ut idag.  Graven är från bronsåldern mellan 1000 och 500 år f Kr.

Klinteberget

På Klintebergets topp finns en populär utsikts- och rastplats varifrån man ser Karlsöarna. Berget består av en kalkstensplatå som når 25 meter över havet. Häromkring finns vandringsmöjligheter i vacker bokskog och en fornborg att besöka. Flera ovanliga växter hittas här.

Djauvik Djupvik

Djupviks gamla fiskeläge består av fiskebodar från sent 1800-tal och användes av bönder för att få fisk som extra inkomst. Här har man en mäktig utsikt över Lilla och Stora Karlsö. Till den närmsta av dem, Lilla Karlsö kan man åka härifrån sommartid.

Vill man bada så finns en liten sandstrand och vill man äta och dricka gott så finns och Djupvik Hotel med, spa, restaurang och bar.

Här kan man hyra cykel för att utforska den enastående Ekstakusten.

Petesgården

Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet för en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga. 

Bondgården är typisk storbondegård från 1800-talets första hälft. Pisk Flygel och ladugård i trä är byggda i typisk bulteknik och mangårdsbyggnaden i kalksten.

Alla byggnader har inte stått här från början. 1947 köpte Ada Block boningshuset i Petes och samma år köpte hon ett tjärsmort bulhus, Hägdarve i Slite från 1700-talets mitt som hon lät flytta hit.

Kaffestugan i det gamla brygghuset (tvättstugan) serverar hembakat, våfflor smörgåsar och saffranspannkaka ute i trädgården. I trädgården finns en kryddgård och ett rosarium med av gamla sorters roster med tidig blomning på säsongen.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...