Stranden är del av Sveriges längsta badstrand i Laholmsbukten som totalt är 12 km lång. Vissa delar av stranden får man köra ut på med bil, husbil mm men enbart dagtid.
- Till start: 441,1 Km
- Stopp: 1
- Ort: Laholm
- Avgift: Nej
Stranden är del av Sveriges längsta badstrand i Laholmsbukten som totalt är 12 km lång. Vissa delar av stranden får man köra ut på med bil, husbil mm men enbart dagtid.
Om man gillar stränder och höga sanddyner har man kommit rätt. Gillar man även kitesurfing eller beskåda detsamma än bättre. Svårslagen rastplats finns högt över dynerna.
Os står för mynning och det är precis vad Lagan gör ut i detta dynlandskap. Havsströmmar gör att utloppet med tiden förflyttar sig norrut. Bad avrådes pga havsströmmar. Det bildas strandsporrar, smala landtungor som bildar vikar och laguner, som är spännande att gå ut på.
Platsen är populär bland sportfiskarna, som där kan landa lax och havsöring. Fiskekort krävs.
Från toppen av den höga sanddynen vid utloppets norra sida har man härlig utsikt över Laholmsbukten och Bjärehalvön och har man tur är kitesurfare här som gör spektakulära uppvisningar.
Bad avrådes.
Ruinerna efter borgen Lagaholm ligger vackert vid Lagan strax norr om centrala Laholm. En dansk kungsgård fanns här redan på 1200-talet men slottet brann 1637 för att senare förses med de vallgravar som finns kvar idag.
Redan under 1200-talet fanns här en kungsgård tillhörande den danske kungen, men platsen har använts långt innan dess. Vid Lagaholm fanns den första forsen i Lagan med ett naturligt vadställe för kustvägen, liksom för Lagastigen som härifrån följde Lagan upp till trakten av Taberg varifrån det sedan endast var en dryg mil kvar till Jönköping.
Två kända kungar har år 1278 sammanträtt i borgen: Erik Klipping, danskar och slavers konung, utfärdade här ett brev till Magnus Ladulås av Sverige där de ömsesidigt lovade varandra att inte stötta dem som satte sig upp mot någondera.
Något senare, 1344, författade kung Magnus Eriksson ett irriterat brev till Hansan ställt från borgen, där han ondgör sig över de oerhörda skatter svenska medborgare och köpmän fick betala i de tyska städerna. Laholm fick sina stadsprivilegier under 1300-talet.
Slottet brann ner 1637, men återuppbyggdes av Kristian IV och belägrades av svenskarna under Gustav Horn, 2–14 maj 1644. Efter detta försågs slottet med en bastionerad femhörning med betäckt väg och ett par utanverk, enligt Örnehufwuds dessein. Ett par brohuvud utfördes 1652.
Vid utgrävningarna av slottsruinen på 1930-talet fann man en hel del vacker keramik (som idag finns utställd på Hallands Kulturhistoriska Museum i Varberg), en stor mängd medeltida skelett från kyrkogården nedanför fästningen och en liten madonna som prytt borgen. Under slottet fanns även eldstäder från stenåldern. Platsen mitt i Lagans brus har alltså varit ett centrum i 10 000 år.
Text Visit Laholm
Ett museum tillägnat teckningar av verkligt hög klass. Museet ligger vackert beläget i Laholms gamla stadskärna överblickande Lagan.
Nordens enda museum för teckningskonst ligger i det om- och tillbyggda gamla brandstationen vid Hästtorget i Laholm. Här har man samlat och har i sin ägo så många som 15 000 verk mellan 1600-talet och framåt.
Här samsas urval ur den egna samlingen med temporära utställningar med nordiska och internationella konstnärer.
I museets butik finns presentartiklar och Cafe Lagan.
Fri entré.
Stranden här är Hallands längsta. Bred långgrund strand och rejäla sanddyner ovan. Anrika badhotellet från 1920-talets glansdagar bör besökas, kanske för lite god mat.
Sommartid blir Mellbystrand ett riktigt semesterparadis men betydligt charmigare än de mer namnkunniga grannarna Tylösand och Båstad. Det är Sveriges längsta sandstrand, 12 km lång och mäktigaste upplevelsen är Lagans mynning c:a 4 km från samhället.
Här finns butiker, restauranger, pubar och camping.
Reda 1881 var det populär med kallbad och då tog man ångbåten från på Lagan och sista biten med hästskjuts. Då bodde sommargästerna i fiskartorpen längs stranden. Tiden gick och på 10-talet blev det varmbadhus och 1927 byggdes Strandhotellet som står där idag och det är bara att boka in sig. Tiden därefter på 1930-talet följde sommarstugornas tid.
En ganska okänd stad i Halland som verkligen förtjänar en omväg. Strosar man runt i staden så får man inte missa Stortorget med klockspel fem gånger om dagen, gamla stan Gamleby och att ta sig till Lagan, kanske via fantastiska Teckningsmuseet.
Laholm är en riktigt mysig stad med en gammal stadskärna belägen vid Lagan. Sevärt i stan är det fina ”Stortorget” med stadshusets klockspel, gamla stan som heter Gammelby, och en vandring längs Lagan ger en bra känsla av staden. Teckningsmuseet, vackert beläget ovanför Lagan är verkligen sevärt.
När stationen flyttades utanför stadskärnan byggds man en stadspark på den överbyggda banvallen som blev väldigt lyckad. Stadsparken har blivit mycket omtalad och utsågs till årets park 2013.
Namnet Laholm kommer från den gamla kungsgården Lagaholm och omtalas i danske kung Valdemars jordebok. Laholm har varit stad sedan 1300-talet.
Om man hade 2000 daler i silver på fickan 1794, då kunde man bygga ett rådhus i Laholm. Efter en donation av den summan kunde stadens fältskär och arkitekt Johann Hausknecht rita den herrgårdslika byggnaden.
Man bör syna fasaden noggrant för södra rådhusgaveln finns Stig Blombergs konstverk Riddarspelet, som minner om freden i Laholm 1278, då Magnus Ladulås mötte danske konungen Erik Glipping.
Fem gånger om dagen – kl 9, 10, 12, 15 och 18 – går ridån upp, och två riddare ses kämpande till häst. Svensken Erengisle Plata och dansken Magnus Dysevold upprepar sitt fredliga tornerspel.
När tåget fick en annan vägsträckning 1996 så stod man med en banvall genom stan till ingen nytta. Kvar fanns ett utrymme man ville utnyttja och det blev denna park. Man började forma parken 2007 med hjälp av landskapsarkitekten Peter Gaunitz och 2015 utsågs den till Sveriges vackraste nyanlagda park.
Parken har en ekologis profil och allt är tillverkat av naturmaterial. I parken ligger även Ebbarydsstugan som är en 1700-tals och världens största trumpet som går att spela på vilken är gjord i sten.
Öppna guidningar sommartid är gratis.
Att den gamla staden heter Gamleby är naturligt med stadens danska förflutna. På turistbyrån är man stolt över att staden varit dansk längre än svensk
Charmigt låga huse och slingrande gator och gränder och är en typisk dansk stadsplanering från medeltiden.
Ta sig till S:t Clemens kyrka som befinner sig på en höjd. Kyrkan saknade länge utsmyckningar eftersom snapphanarna (skånska motståndsmän mot Sverige) stal av konstföremål.
Det var viktigt var man bodde i stan för laxrättigheter utgick bara till dem som bodde på rätt sida om Gamblebygränd.
Nordens enda museum för teckningskonst ligger i det om- och tillbyggda gamla brandstationen vid Hästtorget i Laholm. Här har man samlat och har i sin ägo så många som 15 000 verk mellan 1600-talet och framåt.
Här samsas urval ur den egna samlingen med temporära utställningar med nordiska och internationella konstnärer.
I museets butik finns presentartiklar och Cafe Lagan.
Fri entré.
Stortorget i Laholm är den centrala mötesplatsen i staden. Runt torget finns butiker, restauranger och ett gammalt gediget Conditori men mest dominerande är Laganfontänen och Rådhuset med anor från 1700-talet.